Bíróságon a Fradi-ügy: Sasok végveszélyben

  • M. L. F.
  • 2006. szeptember 14.

Belpol

Jogi csűrés-csavarásba torkollott az NB I-ből a nyár elején kizárt Fradi és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vitája, miután az FTC Zrt. polgári jogi eljárásban megtámadta az MLSZ döntéseit. Az elsőfokú ítélet több ponton a Fradinak adott igazat, a csapat mégis marad a másodosztályban. Az MLSZ fellebbez és fegyelmi eljárást indít, a FIFA meg összevonta a szemöldökét.
Jogi csűrés-csavarásba torkollott az NB I-ből a nyár elején kizárt Fradi és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vitája, miután az FTC Zrt. polgári jogi eljárásban megtámadta az MLSZ döntéseit. Az elsőfokú ítélet több ponton a Fradinak adott igazat, a csapat mégis marad a másodosztályban. Az MLSZ fellebbez és fegyelmi eljárást indít, a FIFA meg összevonta a szemöldökét.

Faramuci döntés született a múlt kedden a Fővárosi Bíróságon a Ferencvárosi Zrt. kontra MLSZ ügyben. A bíróság megsemmisítette a licencadó bizottságnak a Fradit az első osztályból kizáró egyik döntését, illetve az MLSZ-elnökség azon határozatát, mely hatályon kívül helyezte a licencadók másik, a klub indulását lehetővé tevő döntését. Elutasította viszont a Ferencváros azon keresetét, amely a licenc meglétét mondatta volna ki a bírósággal.

Licencbohózat

A licencosztás tavaszi időszakában a Fradi a többi klubhoz hasonlóan benyújtotta kérelmét az első osztályban való indulásra. A sajtóban már ekkor több cikk jelent meg arról, hogy az FTC nem felel meg az elvárásoknak, a klub csődbe jutott, és csakis az Üllői úti stadion régóta ígért eladásával kerülheti el az anyagi összeomlást. A licencadó bizottság egymást követő és egymásnak ellentmondó döntései bohózatba illő helyzetet teremtettek, ráadásul a testület határozataiban nem egy szabálytalanság volt. Május 31-én az MLSZ Licencadó Fellebbviteli Testülete másodfokon és véglegesen megadta az indulási jogot a Fradinak, de - szabálytalanul - lehetővé tette a fellebbezést, illetve különböző feltételeket szabott az FTC-nek. A testület kitétele szerint az Fradi csak abban az esetben felel meg a klublicencszabályzat pénzügyi kritériumainak, amennyiben az Üllői úti stadion és a Ferencvárosi Zrt. részvényeinek értékesítésére kiírt pályázat a licenckérelemhez csatolt tervek szerint halad.

Július 11-én ismét összeült a testület, és megállapította: a klub licence hatályát vesztette, ugyanis a pénzügyi helyzetről időközben benyújtott tájékoztatás oly mértékben hiányos, hogy abból az FTC Zrt. tényleges anyagi helyzete nem állapítható meg. Nem derült ki belőle, hol tart a stadion értékesítése, és a Fradi továbbra is jelentős összegekkel tartozott a játékosoknak. Alig telt el néhány nap, és a testület - az MLSZ vezetői szerint a testület elnökének tudta nélkül - július 17-én újfent megadta az NB I-es indulás jogát a Fradinak.

Közben az MLSZ elnöksége is felébredt, és észrevette, hogy a licencadó testület döntéseiben szabálytalanságok vannak, így ezek kiküszöbölésére adott utasítást, és július 19-én feloszlatta a két nappal azelőtti döntést hozó társaságot. Új licencadó bizottságot állított fel, amely július 25-én, három nappal a bajnoki nyitány előtt megtagadta a Fradi NB I-es indulását. A szövetség vezetősége jog- és alapszabály-ellenességre hivatkozva július 25-i határozatában megsemmisítette a licencadó testület május 31-i, a Fradi indulását lehetővé tevő határozatát, mondván, hogy az fellebbezési jogot biztosít, ráadásul a feltételekhez nem rendelt megfelelő szankciókat.

A jog asztalánál

A kaotikus helyzetet rögtön kihasználták a Fradi jogászai, és megtámadták az MLSZ döntéseit. Petró László, a klub ügyvédje szerint az MLSZ elnökségének nem volt joga belenyúlni a licencadók dolgába, ugyanis a klublicencszabályzat legfőbb elve, hogy licencügyben csakis az első- és másodfokú testület jogosult eljárni. Ráadásul az MLSZ elnökségében több rivális sportszervezet képviselője ücsörög - például a Fradit az első osztályban váltó Vasasé -, így komoly összeférhetetlenségi problémák merültek fel - állítják a Ferencvárosnál. "Hogy nincs joga az elnökségnek közbeavatkozni, ha azt látja, hogy a saját testülete a fél alapszabályt megsértve hoz döntéseket? Ilyen alapon képtelenek lennénk létrehozni egyáltalán bármilyen bizottságot, hiszen ez mégiscsak az elnökség feladata és joga. A nevezetes elnökségi döntéskor pedig nem is volt jelen a Vasas képviselője" - indokolt Helmeczy László, az MLSZ jogi alelnöke. Egyébként Helmeczy szerint elfogadhatatlan a Fradi érvelése, hiszen az elnökség nem azt adta utasításba, hogy zárják ki a klubot, hanem a szabálytalanságokat akarták helyretenni. "Persze jogában áll közbeavatkozni az MLSZ vezetőségének, ha ténylegesen sérül az alapszabály, de az elnökség július 25-i döntésében nincs megindokolva, hogy az alapszabály mely pontja sérült" - állítja Petró. "Ilyen indoklási kötelezettségünk nincs a saját bizottságunk felé" - replikázott Helmeczy.

Végül ezt az érvelést vitte be a bíróság elé Petró már július 28-án, kérve a Fővárosi Bíróságot, hogy semmisítse meg az MLSZ-elnökség július 19-i és az új licencadók július 25-i döntését. A bíróság arra hivatkozva, hogy a kérelem nem alapos, elutasította a beadványt. Erre az FTC új keresettel állt elő, melyben az MLSZ július 25-i határozatának (mely a licencadók május 31-i, indulási jogot biztosító döntését helyezte hatályon kívül) és a fellebbviteli licencadó testület július 25-i döntésének megsemmisítését kérte, továbbá szerették volna elérni, hogy a bíróság mondja ki: a május 31-én megkapott licenc érvényes. Az előbbi két kérésnek a szabálytalanságokat figyelembe véve helyt adott az ügyet tárgyaló bírónő, de a harmadik kérést elutasította, mivel az nem tartozik a bíróság hatáskörébe.

Az ítélet kihirdetése után mindkét fél a saját győzelmeként értékelte a bíróság döntését; az MLSZ valójában presztízsveszteséget szenvedett, ugyanis belesétált az FTC ügyvédje által felállított jogi csapádba. A bírósági hercehurca lényege, hogy Petró László belekapaszkodott egy jogi szalmaszálba, néhány szabálytalanságot kibányászott az MLSZ döntéseiből, elterelve a figyelmet a klub továbbra is katasztrofális anyagi helyzetéről.

Az ítélet nem jogerős, az MLSZ azonnal jelezte, hogy fellebbez. "Biztos vagyok benne, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a végén mégiscsak nekünk ad igazat" - mondta a Narancsnak Helmeczy László. "Rendben, a bíróság kimondta, hogy a július 25-i licenchatározat semmis, de még mindig él a Fradit eltiltó július 11-i - figyelmeztet az MLSZ alelnöke. - Figyelembe véve az FTC tényleges anyagi helyzetét, örülniük kellene, hogy nem a harmadosztályba kerültek" - tette hozzá. Petróék abban reménykednek, hogy az elsőfokú ítéletet az ítélőtábla is megerősíti, és egy ilyen döntés jó alapot szolgáltatna egy esetleges kártérítési perhez.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A Fradi mindeközben szembement a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) akaratával, amely tiltja, hogy tagszövetségei és a klubok polgári bíróságra vigyék vitás ügyeiket. "Való igaz, az UEFA alapszabálya előírja, hogy vitás kérdésekben választott bírósághoz kell fordulni, de ez jelen esetben nem vonatkozik ránk" - nyilatkozta lapunknak Petró László. A Fradi ügyvédje szerint az MLSZ alapszabálya csak annyit tartalmaz, hogy a FIFA és az UEFA rendelkezéseit elfogadja és betartja, de nem részletezi, hogy miképpen kívánja végrehajtani e rendelkezéseket. A magyar sporttörvény szerint pedig csak akkor lehet választott bírósághoz fordulni, ha a felek aláírnak egy nyilatkozatot, hogy annak alávetik magukat. "Márpedig ilyen nyilatkozat nincs, és mivel nincs pontos rendelkezés arról, hogy ilyen esetekben mi a teendő, kénytelenek voltunk rendes bírósághoz fordulni" - hangsúlyozta Petró. "Érdekes, néhány hete tárgyalta a Sport Állandó Választott Bíróság az Újpest- MLSZ-ügyet, ott sem volt nyilatkozat, az Újpest mégis tudta, mi a kötelessége. Különben is, az FTC-nek kellett volna indítványoznia a nyilatkozatot" - tromfolta az FTC érveit Helmeczy.

A FIFA-t nem érdeklik a magyarországi jogi csűrés-csavarások, az elmúlt hetekben több levélben figyelmeztették a feleket, hogy megszegték a nemzetközi szövetség alapszabályát. Követelték, hogy a lehető leghamarabb álljon el a Fradi a pertől. Igaz, a FIFA csakis a tagszövetséget büntetheti - az MLSZ meg fegyelmit indíthat a Fradi ellen, amit időközben meg is tett, a fegyelmi bizottság lapzártánk után tartja első ülését. Az újabb fordulat az FTC másodosztályból, extrém esetben akár az MLSZ-ből való kizárása lehet. "Azzal, hogy az MLSZ belement a fellebbezésbe, és folytatja a pert, nem szerez jó pontokat a FIFA-nál, tehát most az ő térfelükön van a labda" - elemezte a helyzetet Petró. Ha a fegyelmi eljárás során megbüntetik a Fradit, akkor készek választott bíróság előtt megvédeni a polgári per indításának indokoltságát. "Fegyelmi ügyekben nem kell alávetési nyilatkozat" - mondta az FTC ügyvédje, jelezve, hogy bizonyos esetekben készek fejet hajtani a nemzetközi rendelkezések előtt.

Figyelmébe ajánljuk