Büszke lenne magára a kormány házi elemzője, ha kilépnénk az emberi jogi egyezményből

  • narancs.hu
  • 2017. március 22.

Belpol

A kormány háza táján azért orroltak meg a strasbourgi bíróságra, mert kártérítést ítélt meg két menedékkérőnek.

Az Alapjogokért Központ tegnapi közleményében azt ajánlotta a kormánynak, hogy támadja meg a strasbourgi bíróság múlt heti ítéletét, melyben a bírák kártérítést ítéltek meg két, Magyarországon is megfordult bangladesi menedékkérőnek. A központ azt is javasolta, hogy a kormány ne fizessen, és ha ebből problémái adódnának, végső soron fontolja meg az ország kilépését az Emberi Jogok Európai Egyezményéből, így a strasbourgi bíróság joghatósága alól.

„Roppant büszke lennék magamra, ha a kormány ezt meglépné” – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerinte a gond nem az egyezménnyel, hanem a bírósággal van, mert az elmúlt időszakban nagyon erősen aktivista álláspontot vett fel, és rendre a magánszemélyeknek, civil szervezeteknek ad igazat a részes államok kormányaival szemben. Szánthó azt is mondta, „a káros emberi jogi fundamentalista irányzat mindenféle emberi igényből korlátozhatatlan jogot csinál”.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász (aki korábban ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkezett) ezzel szemben úgy látta, semmi értelme nem lenne kilépni abból az emberi jogi rendszerből, amelyhez Magyarország első rendszerváltó államként csatlakozott. Hangsúlyozta, a bíróság nem menekültstátuszt akart adni a két bangladesi kérelmezőnek, csupán azt mondta ki, nekik is joguk van a tisztességes menekültügyi eljáráshoz, ami a magyarországi tranzitzónákban már 2015-ben sem volt biztosított.

Az Alapjogokért Központ 2013-ban alakult, egyes alapítói erősen kötődnek a KDNP ifjúsági szervezetéhez. Fő támogatói közé tartozik a Fidesz pártalapítványa és a Századvég is.

(Leadkép: Demokrata)

Figyelmébe ajánljuk