Civil törvény: a civilek beolvasnak Orbánéknak

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 20., 18:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös közleményt adtak ki: elutasítják és vitára alkalmatlannak tartják a civil törvényt:

Iván Júlia, Pardavi Márta, Kapronczay Stefánia

Iván Júlia (Amnesty), Pardavi Márta (Magyar Helsinki Bizottság), Kapronczay Stefánia (TASZ)

Fotó: Sióréti Gábor

„Az Igazságügyi Minisztérium mára meghívott néhány civil szervezetet az elnevezése szerint a »külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról« szóló törvény egyeztetésére. A gesztus komolytalanságát jelzi, hogy a minden szempontból elfogadhatatlan törvényjavaslat parlamenti vitája egy nappal a minisztériumi tárgyalás előtt megkezdődött. A meghívott civil szervezetek álláspontja a találkozó után is változatlan: nem tartják vitaalapnak, így elutasítják a törvényjavaslatot. A legjobb, amit a kormánypártok tehetnek, hogy visszavonják, és örökre elfelejtik a kártékony megrendszabályozási kísérletüket.

A tervezett változtatásoknak – a kormánypártok állításával szemben – nem az a célja, hogy a társadalom számára átláthatóbbá tegye a civil szervezetek működését. A mostani kormánypártok által elfogadott törvény jelenleg is kötelezi arra a közhasznú szervezeteket, hogy nyilvánosságra hozzák a bevételeik mértékét és azt, hogy kik a támogatóik. A civil szervezetek többsége a törvényben előírtnál is sokkal átláthatóbban működik. Ha pedig valamelyik szervezet megszegné a szabályokat, az államnak eddig is rendelkezésére álltak az ahhoz szükséges eszközök, hogy megfelelően szankcionálja a szabálytalankodókat.

A fideszes képviselők által jegyzett törvényjavaslat önkényesen külföldről támogatottnak minősít és regisztrációra kötelez egyes civil szervezeteket és a támogatóikat. Ez a szabályozás semmilyen alkotmányosan igazolható célt nem szolgál, ugyanakkor megbélyegez és kirekeszt számos független és önálló hangon megszólaló közéleti szereplőt.

A »külföldről finanszírozott« stigma az évek során felépített kormányzati kommunikációval együtt nyer valódi értelmet, amelyben minden, ami »külföldi«, az szükségképpen a magyar nemzet érdekei ellen van. A törvényjavaslat egyes civil szervezeteken túl a külföldinek minősített támogatókat is stigmatizálja – legyenek azok magánszemélyek (pl. külföldön élő magyarok vagy Magyarországon élő külföldiek), magánalapítványok, külföldi államok, nemzetközi szervezetek, az Európai Unió vagy akár az ENSZ és szakosított szervezetei.

Az Igazságügyi Minisztériumban ma megjelenő civil szervezetek közül az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország Alapítvány elutasítja, és vitára alkalmatlannak tartja a törvényjavaslatot. Ezért arra kérik a kormánypártokat, hogy vonják vissza azt.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 20., 18:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
civil törvény
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6 Kovacs
  Kovacs
  2017. április 21., péntek 12:05
  yoyo 4: A Nagy Gergely Miklós cikkében szereplő "migránsokra" gondolsz? Ők nem a harmadik világból érkeznek. (Mert ha nem, elég gusztustalan a megjegyzésed.)
 2. 5 Pasinszki
  Pasinszki
  2017. április 21., péntek 10:35
  "Ez a szabályozás semmilyen alkotmányosan igazolható célt nem szolgál"
  A mai Magyarországon semilyen szabályozás nem szolgál alkotmányos célt, merthogy nincs alkotmányunk.
 3. 4 yoyo
  yoyo
  2017. április 21., péntek 09:02
  a paksi 3000 milliárdból pedig ide tudnák csődíteni a teljes 3. világot migránsnak
 4. 3 yoyo
  yoyo
  2017. április 21., péntek 09:00
  Abból a roszatomos 100 milliárdból a teljes magyar civil szféra úgy 2050-ig tudná ekézni a nemzeti kormányt
 5. 2 sartorius
  sartorius
  2017. április 21., péntek 06:48
  Ki kell irni az orszaghatarra, hogy kulfoldrol tamogatott orszag!
 6. 1 sachs
  sachs
  2017. április 20., csütörtök 23:15
  Ha már külföldi finanszírozásról és külföldi érdekekről van szó, nem értem miért nincs botrány l a parlamentben, amiért Orbán a Roszatom (külföldi) pénzéből finanszírozza magát, cserébe orosz (külföldi) érdekeket szolgál, és Putyin utasításait végrehajtva bomlasztja az EU-t.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra