Csak a finnek NATO-csatlakozásáról szavaz március 27-én a parlament

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Belpol

Svédország esetében a képviselőcsoport később dönt. Épp ahogy a törökök.

A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló szavazást március 27-re előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni

írta Facebook oldalán Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette,

Svédország esetében a képviselőcsoport később dönt.

Kocsis épp aznapra időzítette posztját, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök a finn elnök társaságában Ankarában bejelentette: egyelőre csak Finnország NATO-csatlakozását támogatják, Svédországét nem.

A Fidesz-frakció vezetőjének bejelentése azért is meglepő, mert egészen eddig a kormány és a kormánypártok következetesen együtt kezelték a két ország csatlakozási kérelmének ratifikációját, míg most érdekes módon szétválasztották, épp úgy, mint Törökország.

Orbán Viktor  egyébként épp tegnap járt Ankarában, ahol Erdogan elnökkel tárgyalt.

Mint ismert, a NATO 30 tagállama közül csak Magyarország és Törökország nem szavazta meg a NATO-bővítést.

A Kocsis Máté által most bejelentett új menetrend, a két szavazás szétválasztása, és a finnek csatlakozásáról szóló március 27-re kitűzése alapvető változás, hisz' alig 24 órája még egészen más volt a kormánypártok hivatalos álláspontja.

Csütörökön derült ki, mikor az Országgyűlés Házbizottságának ülésén bejelentették, hogy a svéd- és a finn NATO-csatlakozásról március 31-én tartják a zárószavazást.

Kocsis Máté Facebook posztjában egyébként újfent kiemelte, hogy semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadnak el arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon. "Minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel."

Mint ismert, a NATO-bővítés parlamenti elfogadását eddig az is hátráltatta, mármint azzal is húzták az időt, hogy a kormánypártok "vitarendező" delegációt küldtek a csatlakozást kérelmező két országba, amelyet azért hoztak létre, hogy több tiszteletet kérjenek a magyaroknak, és visszautasítsák a magyar jogállamiságot ért,a Fidesz-KDNP szerint indokolatlan politikusi nyilatkozatokat. Ám, mint kiderült, a delegációk valóban csak az időhúzást szolgálták, ahogy azt sejteni lehetett, semmilyen lényegi része nem volt az utazásoknak, találkozóknak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.