Családba fektetne a kormány

  • MTI
  • 2018. június 22.

Belpol

Jövőre 2000 milliárd forintnál is több jut a családok támogatására.

A kormány „a jövőbe, a gyermekeinkbe, a magyar családokba” való befektetésnek tekinti a családtámogatást, amelyre jövőre minden eddiginél több, 2000 milliárd forint jut – jelentette be ma Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

2019-ben 2004 milliárd forintot fordítanak erre a célra, ami az ideinél 75 milliárddal több, de ez érthető is, elvégre a családok is kiveszik részüket a magyar gazdaság erősödéséből, így arányosan részesülni is tudnak belőle – fűzte hozzá.

A kormány célja ugyanakkor továbbra is az, hogy a magyar emberek a munkájukból tudjanak megélni, és a jövedelmükből tudják felnevelni gyerekeiket. Ezért támogatják a munkavállalást és csökkentik a gyerekvállalással kapcsolatos terheket.

A „családbarát adó- és járulékkedvezményekre” csaknem 400 milliárd forint jut, amiből a családi adókedvezményekre 355 milliárdot tesz ki. Januártól tovább emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, így jövőre havi 40 ezer forint lesz, kétszer annyi, mint 2015-ben.

A „munkaalapú családtámogatásokra”, így a csecsemőgondozási díjra (csed), a gyermekgondozási díjra (gyed), a várandósság alatt járó táppénzre jövőre 265 milliárd forintot fordítanak, mivel egyre többen és egyre nagyobb bérek mellett vállalnak munkát a gyermeknevelés mellett. A gyed plafonja össze van kötve a minimálbérrel, így amikor azt emelik, akkor automatikusan emelkedik a gyed is.

Otthonteremtésre 242 milliárd forintot irányoztak elő, és a híresztelések ellenére nem tervezik a csok (a családok otthonteremtési kedvezménye) befejezését, így 2019-ben változatlan feltételek mellett lehet igénybe venni.

Új elem a költségvetésben a családbarát szülészetek kialakítása, amelyre 10 milliárdot szánnak. Novák Katalin szerint az a cél, hogy az intézményekben méltó körülmények fogadják a családokat minden szülészeti osztályon, ahol a legkevésbé kiszolgáltatottan, az emberi méltóságot leginkább szem előtt tartva, minden édesanya a legnagyobb biztonságban adhat életet gyermekének.

Figyelmébe ajánljuk