Cser-Palkovics adta, Cser-Palkovics elvenné: bukhatja fehérvári pénzét a Hóman Alapítvány

szerző
B.J.
publikálva
2016. márc. 06., 07:26
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az alapítványnak február 29-éig kellett volna elszámolnia a székesfehérvári önkormányzattól kapott közel kétmillió forinttal. Nem számolt; bukhatja a teljes összeget.

A székesfehérvári önkormányzat fideszes többsége – ellenzéki ellenszavazatok mellett – tavaly júniusban döntött úgy, hogy közel kétmillió forinttal támogatja a Hóman-szobor felállítását a városi könyvtár árkádjai alatt. A Cser-Palkovics András fideszes polgármester jegyezte előterjesztés szerint a támogatási kérelmet benyújtó Hóman Bálint Kulturális Alapítvány (HBKA) az összeg háromnegyedét az árkádok alatti aljzat felújítására és a szobor alapozására tervezte fordítani, a maradékot pedig a szobor zsűrizésére, utazási költségekre és a szoboravatási ünnepségre. Maga a szobor Pető Hunor szobrászművész tervei alapján az Igazságügyi Minisztérium 15 millió forintos támogatásával készült el.

A jogfosztó zsidótörvények megalkotásában jeleskedő neves történész-miniszter

szobrának felállítása és ünnepélyes felavatása azonban – a véleményét néhány hónap alatt homlokegyenest megváltoztató miniszterelnök intő szavára, ám a hazai és a nemzetközi tiltakozástól nyilván teljesen függetlenül – végül meghiúsult. A támogatásként megítélt és elutalt állami és önkormányzati pénzek, az adófizetők 17 millió forintja ugyanakkor – a közigazgatás bikkfanyelvén nyelvén mondva – elköltésre került.

A tervezett Hóman-szobor helye és az Eleven emlékmű csoport installációja

A tervezett Hóman-szobor helye és az Eleven Emlékmű-csoport installációja

 

A fehérvári polgármester és a HBKA kuratóriumi elnöke, Kováts Gábor által 2015 júliusában aláírt szerződés szerint a támogatási összeg felhasználásáról legkésőbb 2016. február 29-éig kellett az alapítványnak elszámolnia. A Narancs kérdésére a fehérvári önkormányzat azt a tájékoztatást adta, hogy „az alapítvány ezen kötelezettségének nem tett eleget”. A helyi támogatási rendelet szerint ez esetben a polgármesteri hivatal 60 napon belül 15 napos határidő kitűzésével az alapítványt hiánypótlásra szólítja fel.

A Narancs által közérdekű adatként az önkormányzattól kikért támogatási szerződés azonban ennél szigorúbban fogalmaz: „Az elszámolás elmulasztása a támogatás azonnali, egy összegben történő visszafizetését vonja maga után.” Vagyis az önkormányzat a szerződésben keményebb feltételeket kötött ki, mint a rendeletben – amihez joga van. Hogy az egymásnak ellentmondó két rendelkezés közül Cser-Palkovicsék melyiket fogják alkalmazni, hamarosan kiderül.

A támogatási összeg egy része még akkor is visszajár, ha az önkormányzat megengedőbb

lenne a határidő kérdésében, hiszen a támogatás fel nem használt részét az alapítvány mindenképpen köteles visszafizetni: márpedig a támogatást részben az avatóünnepség megtartására kapták – az pedig végül elmaradt.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Cser-Palkovics a támogatás teljes összegének visszafizetésére kérte tavaly decemberben az alapítványt („a közpénzt anyagi lehetőségei szerinti módon és időben fizesse vissza a civil szervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól”), sőt, néhány nappal később ugyancsak a polgármester előterjesztésében az önkormányzati közgyűlés még a kétmillió forintos támogatásról szóló júniusi határozatát is hatályon kívül helyezte. Amivel persze meglehetősen kaotikussá vált a jogi helyzet. (Milyen alapon fogják elfogadni vagy elutasítani a beszámolót, ha az egyszer majd megérkezik?)

Az önkormányzat nem válaszolt azt firtató kérdésünkre, hogy az alapítvány mennyiben tett eleget a polgármester visszafizetésre vonatkozó felszólításának. Mindenesetre most itt a nagyszerű alkalom, hogy az önkormányzat az elszámolás benyújtásának elmulasztására hivatkozva bevasalja a pénzt.

szerző
B.J.
publikálva
2016. márc. 06., 07:26
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  2016. március 06., 19:30
  Az előző komment folytatása ( valami technikai hiba csúszott be): Hóman szobor ügyében művelt, az egy bizonytalan értékrendű, az önkormányzati hatáskörök ismeretével hadilábon álló, önálló döntésektől irtózó, zavarodottságában kapkodásra hajlamos politikus képét mutatja. Ajánlom ezt a választópolgárok figyelmébe!
 2. 1
  2016. március 06., 19:19
  Nem ismerem Cser- Palkovics életútját, nem tudom mivel foglalkozott mielőtt polgármester lett, azt sem, milyen iskolákat járt, milyen neveltetésben volt része, de amit a a

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra