Cyber hírek

  • 1999. február 4.

Belpol

Beismerő vallomást tett a Melissa-vírus készítőjeDavid Smith, a legalább egymillió PC megfertőzéséért felelős, nagyjából 80 millió dolláros kárt okozó Melissa-vírust készítő programozó bűnösnek vallotta magát egy New Jersey-i bíróság előtt. Saját védelmére mindössze annyit hozott fel, hogy nem számított a pusztítás ilyen mértékére, hiszen úgy készítette el a programot, hogy az ne okozzon lényeges kárt a megfertőződött gépeken.
A 31 éves Smith akár 10 év szabadságvesztésre is számíthat.

Orosz high-tech-maffia Kanadában A Wired értesülése szerint a torontói rendőrség 38 embert tartóztatott le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy csúcstechnológiával dolgozó orosz bűnszövetkezetben nagy összegű hitelkártyás csalásokat követtek el. A maffia a boltok és a bankok között áramló kódolt adatforgalmat csapolta meg egy profi cracker segítségével, de ezenkívül drogkereskedelemmel és szerencsejátékkal is foglalkoztak, kínzással és gyilkosságokkal is vádolják őket. A torontói központú szervezet tevékenységét kétéves nyomozással derítették fel a kanadai hatóságok.

Csecsen hackerek az ITAR-TASZSZ honlapján Csecsen hackerek hétfőn feltörték az orosz hírügynökség weboldalát, és ott a következő üzenetet helyezték el: "Így harcolunk a gonosz ellen, és egyre erősebbek vagyunk." Az üzenet mellett egy e-mailt is küldtek a TASZSZ-nak, amelyben a sötétség hercegeinek és a szabadság angyalainak hívják magukat, a békés csecsenek lemészárlása ellen tiltakoznak, és a hadjárat leállítását követelik. A honlapot egy óra elteltével sikerült helyreállítani.

Nyírő távozott az Indextől Nyírő András főszerkesztő hétfőn távozott az Index.hu webújságtól, amelyet továbbra is az Internettóból idén májusban kivált csapat készít. Az Index hírszolgáltatását és a belső tartalomfejlesztést ezentúl Uj Péter, a melléklet- és szolgáltatásfejlesztést pedig Gerényi Gábor, a lap korábbi főmunkatársai irányítják. A féléves Index a közelmúltban indított el egy könyvkereső és -vásárló szolgáltatást, január elejétől gasztronómiai adatbázist és további mellékleteket terveznek, fő vetélytársuknak a matávNetes [origo] portált tartják. Nyírő András a MaNcs érdeklődésére elmondta, hogy a jövőben is online tartalomfejlesztéssel kíván foglalkozni, elsősorban mobiltelefonra.

Az UPC veszi meg a City Kábelt Belváros-Lipótváros önkormányzata eredményesnek nyilvánította a tulajdonában lévő kábeltévé-hálózat eladására kiírt tendert. A győztes az UPC Magyarország Kft., a vételár kilencszázmillió forint. A másik két résztvevő, a Magyar- Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA) és a Novotron Kft. legalább ugyanekkora összeget ajánlott a hálózatért, az UPC azonban nem pénzügyi, hanem szakmai befektetőként jelentkezett, és hamarosan megkezdi a hálózat korszerűsítését, hogy alkalmassá váljon adattovábbításra és telefonálásra is - nyilatkozták a cég illetékesei. Az előfizetési díjakat két éven át legfeljebb az inflációval megegyező mértékben emelhetik. Az ügylet érdekessége, hogy a Tvnet Kft.-nek a cég állítása szerint 2004-ig szóló szerződése van arról, hogy a kerületben kizárólag ők szolgáltathatnak internetet a kábeltévé-hálózaton.

A rendőrség figyeli a hálót A jövő év első napjától a rendőrség napi 24 órában figyeli az internetet - nyilatkozta Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek. A 3-5 fős figyelő és értékelő csoport feladata az lesz, hogy eredményeikkel felhívják az illetékes szervek figyelmét az internetes jogsértésekre - például a szexhirdetések közlésére -, emellett pedig feltáró elemzéseket készítsenek róluk. Január végétől elindul az ORFK honlapja is, amelyen körözési, bűnüldözési és bűnmegelőzési információk is helyet kapnak majd a mintegy tizenötezer oldalnyi nyilvános információ között.

A NATO és Oroszország felkészült A NATO felkészült a dátumváltás okozta esetleges technikai problémák elhárítására, melyek nem fogják akadályozni fontos feladatainak ellátásában, így többek között a boszniai és a kosovói béke fenntartásában sem - jelentette be a katonai szervezet pénteken. Az orosz hadászati rakétaerők parancsnoka is kijelentette, hogy az orosz atomfegyverek védettek a Y2K-problémával szemben, és január elsején nem indul majd véletlenül vagy rendszerhiba következtében nukleáris töltetet hordozó rakéta Oroszországból. Egy korábbi megállapodás alapján szilveszter előtt, alatt és után Colorado államban (USA) egy támaszponton orosz és amerikai szakértők egymás mellett ülnek majd, nehogy az évszámváltás bármilyen problémát okozzon a világ nukleáris biztonságára nézve.

Húszmilliárd dolláros szerzői jogi per Az Index értesülése szerint az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) keresetet nyújtott be a rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált Napster MP3 kereső ellen a szerzői jogok megsértése miatt. A RIAA szerint a Napster támogatja az illegális zenekereskedelmet, így százezer dolláros kártérítést követelnek minden olyan jogvédett számért, amely a Napster segítségével elérhető. Ez a jelenleg hozzáférhető 200 000 fájllal számolva összesen húszmilliárd dollár. A RIAA korábban már elvesztett egy hasonló pert a Rio MP3 lejátszót gyártó Diamond Multimedia ellen, és elemzők szerint most sem fog nyerni, hiszen a Napster maga semmiféle saját tartalmat nem kínál, és nem figyeli, hogy milyen fájlok cserélnek gazdát a hálózatán keresztül. A per költsége ugyanakkor rendkívül megterhelő lehet a Napster számára, amely korábban már megkísérelt együttműködni a RIAA-val.

Morze

Mobil-internet vegyes házasságok Az Ericsson és a Microsoft közös vállalatot hoz létre olyan drót nélküli eszközök és technológiák fejlesztésére, amelyek lehetővé teszik az internet alapú szolgáltatások igénybevételét mobiltelefonon keresztül. A közelmúltban hasonló vegyes vállalatokat hozott létre a Nokia és a Psion, illetve a Motorola és a Cisco is. A Motorola előrejelzése szerint 2005-re egymilliárd ember lesz rendszeres internetfelhasználó, és a csatlakozások fele mobil, vezeték nélküli készülékeken keresztül jön majd létre.

Domainper az Etoy ellen Az USA legfelsőbb bírósága ideiglenesen eltiltotta a digitális gépeltérítés projektért az 1996-os linzi Ars Electronica fesztiválon fődíjjal kitüntetett Etoy médiaművész-csapatot az etoy.com internetcím használatától. Az Etoys online játékbolt szeptemberben perelte be a művészeket bejegyzett védjegyének jogosulatlan használata miatt, pedig az Etoy 1995 októberében jegyezte be a domaint, egy évvel az Etoys létrejötte előtt.

Hangos kereső SpeechBot néven az interneten közvetített audiofelvételek felkutatására alkalmas keresőszolgáltatást indított a Compaq, amellyel a felhasználók megtalálhatják például a számukra érdekes részeket az interneten közvetített rádióműsorokban. A SpeechBot (www.compaq.com/speechbot) beszédfelismerési technológiája Linux operációs rendszert használ.

Blue Gene Az IBM minden eddiginél gyorsabb szuperszámítógép építését tervezi, amelyet a fehérjék felépítésének, szintézisének modellezéséhez fognak használni. Az RS/6000 architektúrájú, másodpercenként több mint ezermilliárd művelet elvégzésére képes Blue Gene ezerszer gyorsabb lesz, mint a Kaszparov-verő Deep Blue.

Önmagát frissítő vírus Y2K-javításnak álcázott vírus terjed az interneten, amelynek különlegessége, hogy az internetre kötött számítógépeken rendszeresen frissíti magát egy japán szerverről. A vírus a babylonia.exe program lefuttatásával aktivizálódik, és ugyanabból a vírusgyárból származik, mint a Bubbleboy-vírus.

Tőzsdei rekordot döntött a VA Linux Tőzsdei bevezetésének napján 733 százalékot emelkedett a nyílt forráskódú operációs rendszert fejlesztő VA Linux részvényeinek árfolyama, és ezzel megdöntötte a theglobe.com által tavaly nyáron felállított 606 százalékos rekordot. A cég 4,4 millió részvényét kínálta a Nasdaqon 30 dolláros árfolyamon, amely a nap végére 239 dollárra emelkedett.

Figyelmébe ajánljuk