Cyber hírek

  • 2000. április 13.

Belpol

Celera vs. Humán Genom ProjektA Celera Genomics biotechnológiai magánvállalat bejelentette, hogy sikerült leolvasnia egy ember génállományának teljes kódsorozatát.
Ez még nem jelenti az emberi génállomány felderítését, hiszen az emberi géneknek számos változata és kombinációja létezik, ezért a vizsgálatot több emberen is el kell végezni. A Celerától független, állami kutatóintézetekben zajló, kormánypénzekből finanszírozott nemzetközi Humán Genom Projekt júniusra ígéri az emberi génállomány kódsorrendjének 90 százalékos felderítését, amelyet - a Celerával ellentétben - nyilvánosan, például az interneten is hozzáférhetővé tesznek a kutatók számára. Amint arról korábban beszámoltunk, a biotechnológiai magánvállalatok és az amerikai állam között vita bontakozott ki arról, mi és hogyan helyezhető szabadalmi oltalom alá az emberi génállomány és a molekuláris szabályzómechanizmusok felderítése során. A bejelentés nyomán a Celera részvényárfolyama 36 százalékkal emelkedett a tőzsdén.

Újra lakott a Mir Múlt csütörtökön sikeresen dokkolt a két orosz kozmonautát szállító, robotvezérlésű Szojuz-TM űrhajó a tavaly augusztus óta lakatlan Mir űrállomáson. Zaljotyin parancsnok és Kalerij repülőmérnök feladata az elavult űrszekér lakhatóvá tétele, mert a küldetést finanszírozó MirCorp befektetőcsoport tervei szerint szállodának, kutatólabornak, illetve mozi- és reklámfilmek forgatására is használják majd a Mirt. Szeptemberben a Földről készült élő videofelvételt közvetítő webszervert telepítenek a fedélzeten, ahonnan jelenleg mikroszkopikus lyukakon keresztül folyamatosan szökik a levegő, és az áramellátást biztosító napelemek sem üzemképesek. Az orosz, amerikai, EU és japán koprodukcióban épülő Nemzetközi Ûrállomás orosz fejlesztésű Zvezda moduljának felbocsátása két éve késik, jelenleg júliusra tervezik a kilövését.

Döntés a Microsoft-perben, bukta a tőzsdén A múlt héten döntés született a Microsoft közel két éve húzódó antitrösztperében: az ügyet tárgyaló Thomas Penfield Jackson bíró szerint a szoftveróriás megsértette a Sherman-féle trösztellenes törvényt. A Microsoft a verseny akadályozásával terjesztette ki az asztali operációs rendszerek terén szerzett monopolhelyzetét a böngészőprogram-piacra, vagyis jogellenesen kapcsolta össze a Windows operációs rendszert az Internet Explorer böngészővel. Az ítélethozatalt követően közel 15 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama a tőzsdén - a Microsoft értéke 80 milliárd dollárral csökkent, így már csak a harmadik legnagyobb vállalat a Cisco és a General Electric után. Bill Gates magánvagyona 11 milliárd dollárral csökkent néhány óra alatt, az árzuhanás pedig magával rántotta az elemzők szerint amúgy is túlértékelt internetes részvényeket: a Nasdaq meghatározóan technológiai papírokat tartalmazó indexe közel tíz százalékot zuhant, ám a napokig tartó mélyrepülés után lapzártakor ismét emelkedő tendenciát mutat. Az antitrösztpert vezető bíró azt is bejelentette, hogy hatvan napon belül ítéletet hirdet a szoftveróriást sújtó szankciókról is, ezek a pénzbüntetéstől a böngészőprogram különválasztásán keresztül a cég feldarabolásáig terjedhetnek. A büntetés megállapítása után a Microsoft fellebbezni fog, így az ügy feltehetően a legfelsőbb bíróságon végződik. A procedúra még több mint egy évig eltarthat, de egy előzetes bírói döntés már az idén ideiglenesen korlátozhatja a Microsoft tevékenységét. Az ítélet hatására a Sun Microsystems bejelentette: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy egy újabb antitröszt pert indítson a Microsoft ellen a Java programnyelv fejlődésének akadályozása miatt.

Gyógyászati célú klónozás Az angol kormány által felkért szakértői csoport ajánlatosnak tartja az emberi magzatok klónozását orvosi kutatás céljából, mivel ez az emberi szervek gyártási technológiájának kidolgozásához vezethet - értesült a Daily Telegraph. A törvénymódosítást igénylő ajánlás megvalósítását hevesen ellenzik az egyházak és más társadalmi csoportok, amelyek morálisan elfogadhatatlannak tartják, hogy a szervtenyésztés céljából a beteg ember egy sejtmagjából létrehozott embriót a megfelelő sejtek kinyerése után egyszerűen megsemmisítenék.

Gyöngyhalászat helyett domainregisztráció A kilenc korallszigetből álló, tízezer lakosú óceániai Tuvalu legfőbb bevételforrása a domainnév-kereskedelem: a szerencsés nevű ország eladta a .tv végződésű internetcímek regisztrációs jogait egy DotTV nevű cégnek, amely cserében negyedévenként legalább egymillió, összesen mintegy 50 millió dollárt fizet. A DotTV eddig mintegy 200 .tv végű domainnevet adott el, körülbelül 300 ezer dollárért.

Károsabb a headset? Az angol fogyasztóvédelmi szövetség lapja, a Which magazin kísérleteket végeztetett a warwicki egyetem kutatóival a mobiltelefonos headsetek egészségvédő szerepéről. Legnagyobb megdöbbenésükre két független kísérlet is arra az eredményre jutott, hogy a vezetékes fülhallgató-mikrofonok antennaként viselkedve nemhogy csökkentenék, de egyenesen megháromszorozzák az agyba jutó elektromágneses sugárzást. A mobiltelefon-gyártók vitatják a lap állításait.

Morze

Internet.galaxis ötödször Április 20-25. között ötödik alkalommal, ezúttal a Néprajzi Múzeumban rendezik meg az internet.galaxis című kiállítást, amely idén elsősorban az internetes tartalomszolgáltatás témáját járja körül. A kiállításon bemutatkoznak a leglátogatottabb hazai portálok, internetes újságok és vitafórumok, továbbá nyilvános domainnév-árverést is tartanak.

Elkészült a magyar Windows 2000 Elkészült a magyar nyelvű Windows 2000, jelentette be a nyelvi verziók készítésével foglalkozó írországi Microsoft-központ. A szoftvercsalád lokalizálása során az operációs rendszer Professional és Server változatain túl a 128 bites kulcshosszúságú titkosítást lehetővé tévő kiegészítőcsomag is hozzáférhetővé válik magyarul. A termékek előreláthatóan április utolsó napjaiban kerülnek piacra Magyarországon.

Kóla és internet Szövetségre lépett a Pepsi Cola és a Yahoo, illetve a Coca-Cola és az AOL. Az üdítőital-márkák és az internetportálok közös marketingakciókkal és reklámkampányokkal kívánnak megjelenni az interneten, illetve az üdítőitalos palackok címkéin és kupakjain, a bartermegállapodások értéke több százmillió dollár.

Nyílt forráskódok az Apple-től Megjelent és letölthető a Darwin 1.0, az Apple nyílt forráskódú fejlesztésben készülő következő operációs rendszere, a Mac OS X magja. Nyílttá teszik a QuickTime Server forráskódját is, így a lelkes programozók világszerte hozzájárulhatnak a programok továbbfejlesztéséhez.

Figyelmébe ajánljuk