Cyber hírek

  • 2000. június 1.

Belpol

Brazília: precedensértékű döntés:A brazil országgyűlés a környezetvédők tiltakozása és az elnök várható vétója miatt levette napirendjéről azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna a fakitermelés ütemének gyorsítását az amazóniai őserdőben. Most először fordult elő, hogy a brazil környezetvédő mozgalom vereséget mért a fakitermelő lobbira a brazil törvényhozásban, miután Fernando Enrique Cardoso brazil elnök a tiltakozó e-mail- és faxüzenetek tömegének hatására bejelentette, hogy elfogadása esetén megvétózza a törvénymódosítást.
A hatályos erdőtörvény csak a farmerek birtokának húsz százalékán engedélyezi a tarvágást, míg a meghiúsult javaslat lehetővé tette volna, hogy az erdős területek ötven százalékán kivágják a fákat.

Internet a világűrben: A NASA és angol kutatók által kidolgozott tervezet szerint az internetes kommunikáció alapját képező IP protokollt hamarosan kiterjesztik a műholdakra is - adta hírül a BBC. Az amerikai űrügynökség és a brit Surrey Satellite Technology (SSTL) elképzelése szerint néhány év múlva minden űreszköz az interneten bonyolítja adatforgalmát, és saját, böngészőből is meghívható www-címmel rendelkezik majd. Az 1999-ben felbocsátott UoSat-12 műholdat már felszerelték az ehhez szükséges technológiával, és sikerült végrehajtani az online adatátvitelt a műhold és a földi állomás között. A műhold hamarosan nyilvános domainnevet kap, az SSTL jövőben felbocsátandó műholdjain pedig webkamerákat és kisméretű webszervereket is elhelyeznek. A javaslat azt is szorgalmazza, hogy kerüljenek kiosztásra külön felsőszintű domainnevek a Földön kívüli régiók, így például az orbitális pálya számára.

Visszavont génszabadalom: Az Európai Szabadalmi Hivatal visszavonta az Indiában őshonos neem-fára bejegyzett szabadalmat. A neem-fa évszázadok óta gyógyszerek, rovarölő szerek és fogamzásgátló szerek alapanyagául szolgál, a szabadalmat hat évvel ezelőtt az USDA és a WR Grace Company jegyeztette be. A szabadalom ellenzői kifogásolták, hogy nagy multinacionális vállalatok tulajdonába kerülnek az élő szervezetekre vonatkozó jogok. A tiltakozók szerint a szabadalmi jog megvonása precedensértékű, és ki kell terjeszteni a többi élő szervezetre, elsősorban a növényekre, valamint az Egyesült Államokban bejegyzett szabadalmakra is. További információ: www.defenders.org/grnhome.html.

Számítógép fél áron: A munkavállalók cégükön keresztül a piaci ár 45 százalékáért, részletre vásárolhatnának számítógépet egy javaslat szerint, amely hamarosan a kormány elé kerül. Az Infórum megbízásából a Növekedéskutató Intézet által készített program szerint a törlesztést az állam adókedvezményekkel támogatná, a költségek egy részét a munkaadó fedezné. A tanulmány szerint a program bevezetése után egy éven belül megduplázódna az otthoni számítógépek száma, és ezzel a háztartások számítógépes ellátottsága a jelenlegi 9 százalékról 17 százalékra emelkedne, amivel megközelítenénk az EU-átlagot (20 százalék). 1998-ban 316 ezer PC volt a magyar háztartásokban. Hasonló javaslatot hozott nyilvánosságra a parlament MSZP-frakciója is: a szocialisták által kidolgozott Nemzet-Net program 100 milliárd forintos költségvetési támogatást igényelne. A javaslat szerint diákigazolvánnyal 50 százalékkal olcsóbban lehetne számítógépet vásárolni, a városnál kisebb településeken pedig ingyenes lenne az internet-hozzáférés. A szocialisták sürgetik a Sulinet program felgyorsítását is, és felszólítják a kormányt, hogy Magyarország csatlakozzon az informatikai termékek vámját eltörlő szingapúri egyezményhez. A Világgazdaság értesülése szerint a Sulinet korábbi gazdája, az Elender Informatikai Rt. nyerte az Oktatási Minisztérium hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárását a Sulinet szolgáltatásainak biztosításáról további 400 oktatási intézmény részére.

Népszerű az online tőzsde: A The Standard értesülése szerint 2000 első három hónapjában az Egyesült Államokban 3 millióval nőtt az online brókerszolgáltatások előfizetőinek száma, így már összesen 15 millióan tőzsdéznek az interneten. A New York-i tőzsdén és a Nasdaqon lebonyolított tranzakciók 38 százaléka az internetes felhasználóktól származik, az ily módon befektetett tőke összértéke meghaladja az egymilliárd dollárt. A Carnation Research robbanásszerű fejlődést prognosztizál a hazai online brókerszolgáltatások piacán: a cég becslése szerint év végére már 9-10 ilyen szolgáltatás közül választhatnak az ügyfelek, és az online kereskedés aránya 2001 elejére eléri a BÉT forgalmának 2,1 százalékát. Az elemzés szerint a brókercégek által a neten forgalmazott vállalati részvények forgalma jelenleg a BÉT összes forgalmának 0,8 százalékát teszi ki, ami a forgalomtól függően havi 5-10 milliárd forintos nagyságrendet jelent. Az internet mellett ma már mobiltelefonon is tőzsdézhetünk: a Westel május eleje óta teszteli az SMS-brókerszolgáltatást.

Morze

ENSZ Millennium F0rum: Az ENSZ New York-i székhelyén május 22-26. között megrendezett Millennium Forumon civil szervezetek (NGO-k) tanácskoztak arról, hogyan készüljön fel az Egyesült Nemzetek Szervezete a következő évszázad feladataira. A fórum szervezői kérik a humanitárius, emberi jogi és más társadalmi szervezeteket, kutatóintézeteket és helyi önkormányzatokat, hogy regisztrálják magukat a Fórum weboldalán (www.millenniumforum.org), olvassák el és kommentálják az ott publikált vitairatokat.

Francia webcenzúra: A francia képviselőház elfogadta a kommunikáció szabadságáról szóló törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi a személyazonosság megadását mindenkinek, aki információkat kíván közzétenni az interneten. Az európai internetszolgáltatók szövetsége által élesen bírált törvénytervezetet még a francia szenátusnak is jóvá kell hagynia. Elemzők nem tartják kizártnak, hogy a törvény hatására a francia webszolgáltatók más országba helyezik át székhelyüket.

Nők az interneten: A Pew Internet Project tanulmánya szerint az elmúlt hat hónapban hatmillió új női felhasználó jelent meg a neten csak az Egyesült Államokban. A kutatás szerint a nők 60, a férfiak 51 százalékának családi kapcsolataira gyakorol pozitív hatást az elektronikus levelezés. További részletek: www.pewinternet.org/reports/.

FotexNet: Megkezdte próbaüzemét a Fotex elektronikus áruháza, a Fotex Plaza. A Fotex vállalatcsoport internetes divíziója, a FotexNet Kft. ezzel egy általános portál kiépítését kezdte meg, amely a későbbiekben az elektronikus kereskedelem mellett tartalomszolgáltatással is kiszolgálja az internetezőket a www.fotexnet.hu címen.

Figyelmébe ajánljuk