Cyber hírek

  • 2000. szeptember 28.

Belpol

Internet a rezervátumokbanA New York Times értesülése szerint a Starband Communications program kísérleteként számos indián rezervátumban szereltek fel parabolaantennákat és más, a szélessávú internet-hozzáféréshez szükséges berendezéseket. A kétirányú műholdas szolgáltatást az év végén beindító Starband a Northern Arizona Universityvel és a Southwest Navajo Nation Virtual Alliance-szel közösen építi ki 120 havasupai, hopi és navajo rezervátum internetkapcsolatát.
Az egyik hopi rezervátum azt tervezi, hogy rendőrségét összeköti az FBI országos információs központjával, a havasupaik pedig a turizmust, a törzs legfőbb bevételi forrását szeretnék fellendíteni, és abban bíznak, hogy többen szerezhetnek közülük felsőfokú diplomát távoktatás útján. Sally Tisouli, a Head Start School igazgatója úgy véli, a világháló felkészíti a gyerekeket a rezervátumon kívüli életre, és azoknak, akik elköltöznek, megkönnyíti a kapcsolattartást a törzzsel.

Magyarország továbbra is vezet Az OECD legfrissebb felmérése szerint a tagországok közül továbbra is Magyarországon a legmagasabbak az internet-hozzáférés költségei a távközlési költségeket is figyelembe véve. Ez annak ellenére így van, hogy hazánk a közé a tíz ország közé tartozik, ahol a domináns távközlési szolgáltató korlátlan csomagot vezetett be (éjszakai Matáv-kedvezmény). Az OECD négy internetkapcsolati profilt elemzett: 20 órás, 30 órás, 40 órás, illetve 150 órás kapcsolatot. Magyarország minden esetben a legdrágább három ország között van. 1999 októbere óta a 20 órás internet-hozzáférés költségei átlagosan 23 százalékkal csökkentek az OECD-országokban.

Online könyvnagykereskedés A tesztelés után elkezdte hálózati működését a Sunbooks Kft. által szervezett első magyar elektronikus business-to-business könyvdisztribúciós rendszer. Az IBM technológiájával és fővállalkozásában megvalósított rendszerhez csatlakozó könyvesboltok, könyvtárak, iskolák az interneten rendelhetnek, és 24 órán belül megkapják a kért köteteket. Az indulás időpontjára majd 180 kereskedő több mint 300 kiskereskedelmi egységgel, három nagy könyvkereskedő üzletlánc és hét nemzetközi kiadói hipermarketlánc csatlakozott a www.sunbooks.hu címen elérhető hálózathoz.

Microsoft-per: másodfokon Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága megtagadta a Microsoft antitrösztperének tárgyalását, és a fellebbviteli bírósághoz utalta az ügyet. A döntés azt követően született, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium és tizenkilenc állam kérelmezte, hogy az elsőfokú tárgyalást követően azonnal a legfelsőbb bíróság tárgyalja a szoftveróriás ügyét. Az amerikai állam egy 1974-es törvényre hivatkozott, amely országos jelentőségű perekben lehetővé teszi a fellebbviteli szak kihagyását. A döntést követően a Microsoft antitröszt-pere Columbia állam fellebbviteli bíróságán folytatódik, amely eddig minden Microsoft ellen folyó ügyben a szoftveróriás javára döntött.

Lebukott az online kenderkereskedő Egy szövetségi bíróság kétszázezer dolláros pénzbüntetésre és összesen tíz hónap szabadságvesztésre ítélt egy férfit, aki marihuánát árult az interneten. A 48 éves kaliforniai Michael David Aronov azzal védekezett, hogy egészségügyi célokra árulta a szert. Letartóztatására akkor került sor, amikor két beépített ügynöknek adott el drogot Louisiana államban. Aronov már 1996 óta vesz fel megrendeléseket az interneten, az áru és a pénz általában postán keresztül cserélt gazdát, a kereskedő összesen 35 államba szállított. Három év alatt 994, marihuánát tartalmazó csomagot küldött szét összesen 149 embernek - az üzlettel 227 ezer dollárt keresett. A férfi azt állította, hogy mindig megbizonyosodott arról, hogy a vásárlóknak valóban egészségügyi okokból van-e szükségük a marihuánára, és a gyanús megrendeléseket általában visszautasította.

Tőzsdevárományos magyar internetes cégek Magyarországon megértek a feltételek az internetpiac jövőbeni kialakulására - szögezi le a Concorde Értékpapír Rt. elemzése. A vizsgálat szerint az infrastruktúra fokozatosan a megfelelő állapotba kerül, az üzleti kezdeményezések készek a növekedésre, a politikusok pedig igyekeznek megérteni az új korszak jelentőségét és következményeit. Az anyag szerint 2003-ra legalább a lakosság 9 százalékának lesz internet-hozzáférése, de az arány erőteljes kormányzati és üzleti kezdeményezésekkel 14 százalékra is megugorhat. A reálbérek növekedése és a helyi telefonhívás-piacon várható erőteljes verseny nagyarányú fejlődést vetít előre. A piac prognosztizált méretét diszkontálva az online-reklámbevételből gazdálkodó cégek jelenlegi becsült összértéke 35 milliárd, az elektronikus kiskereskedelemben részt vevő cégeké 80 milliárd, az online szolgáltatási szektor szereplőié pedig 165 milliárd forint. A Concorde az általa górcső alá vett 16 magyar internetes vállalkozás közül tőzsdevárományosnak tartja a Matávnet Rt.-t, az Index.hu Rt.-t, a telnet Rt.-t, a Kirowski Kft.-t, az Eco.Net Kft.-t és a Carnation Rt.-t.

n Olimpiai arany számítógéppel. A sportlövészetben első helyezést elért Richard Faulds saját állítása szerint egy olyan szoftvernek köszönheti kiváló eredményét, mely segített szabályozni agyhullámait. Sydneybe való elutazása előtt részt vett egy háromezer fontos tréningen, melynek során elektródák segítségével egy számítógéppel kötötték össze a fejét. A versenyek során pedig fülhallgatót és speciális szemüveget viselt: ezek segítettek a csúcsteljesítményhez szükséges agyi frekvenciák mozgósításában.

n kétszázötvenezer e-mail. Több mint kétszázötvenezer elektronikus üzenet érkezett az olimpiai falu egyik leglátogatottabb intézményébe, a sportolók kedvenc találkozóhelyének számító sydneyi internetkávézóba. A nyári játékok megnyitója óta a versenyzők már több mint háromezer egyéni weboldalt hoztak létre - a kávézó hetven számítógépét üzemeltető IBM szóvivője szerint csak a kubai sportolók 167 honlapot hoztak létre. Részletek: www.ibm.com/fanmail.

n SMS-bróker. Mobiltelefonról küldött rövid szöveges üzenetben adhatnak vételi és eladási megbízásokat brókerüknek a Westel, az Equitas Bróker Rt. és a Fornax Rt. új közös szolgáltatásának igénybevevői. A szolgáltatás abban különbözik az eddigi tőzsdei mobil információs szolgáltatásoktól, hogy nemcsak árfolyamokat kérdezhetnek le a felhasználók, de vételi és eladási megbízásokat is adhatnak.

n Demokrata párti pornóipar. A demokraták támogatására szólította fel az internetes szexoldalak üzemeltetőit Paul Cambria ügyvéd a New Orleans-i IA2000 konferencián. A szólásszabadságot érintő ügyeket képviselő ügyvéd szerint a Clinton-kormányzat sokkal toleránsabb volt az online pornóipar iránt, mint a Bush- vagy a Reagan-adminisztráció, és várhatóan Gore alatt is folytatódik ez a trend. Cambria azt javasolta a pornóweboldalak üzemeltetőinek, hogy helyezzenek el oldalaikon Gore mellett kampányoló hirdetéseket.

Figyelmébe ajánljuk