Cyber hírek

publikálva
2000/44. (10. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elköltözött a szavazatboltNémetországba tette át székhelyét a szavazatukat eladni kívánó amerikai választópolgárok adatait gyűjtő weboldal. A www.vote-auction.com címen elérhető adatbázis tulajdonosai tagadják, hogy azért kényszerültek a tengeren innenre, mert az Egyesült Államok törvényei tiltják a szavazatok kiárusítását.

Amint arról korábban már beszámoltunk, az oldal több tízezer szavazatot árul - most éppen az elnökjelölteknek. Az eddigi legnagyobb, 48 ezer dolláros ajánlat 2500 kaliforniai szavazatra érkezett, egy szavazat így 19,61 dollárt ért. Szavazatárusítás egyébként már az eBay (www.ebay.com) aukciósportálon is előfordult, ahol hat felhasználó szavazatára tízezer dollár feletti licit érkezett, amíg az eBay a jogi problémák miatt le nem záratta az árverést.

Az ORTT szabályozást sürget Éles vita alakult ki a múlt heti tihanyi Internet Hungary 2000 konferencián Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke és az online tartalomszolgáltatók képviselői között az internet szabályozásának kérdésében. Míg Körmendy-Ékes szerint mindenképpen szükség van az internet szabályozására, a tartalomszolgáltatók szerint a jelenlegi törvények alkalmazása, illetve a szolgáltatók önszabályozása megfelelő megoldást ad a felmerülő problémákra. Az Országos Rádió és Televízió Testületnek a Fidesz által delegált elnöke korábban a Népszabadságnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az új médiát az emberek többsége csupán pornóképek nézegetésére használja, a konferencián pedig azt hangoztatta, hogy az ellenőrzésnek és szankcionálásnak nem szabhat gátat az internet nemzetek feletti jellege. Az internetes tartalomszolgáltatással foglalkozó cégek képviselői ugyanakkor állami kontroll helyett elegendőnek tartanák a jól működő önszabályozást, és elhangzott az is, hogy a vezető tartalomszolgáltatók között már megkezdődtek az egyeztetések ebben a témában. Sík Zoltán informatikai kormánybiztos az Origo társalgójában kifejtette: nem gondolkodik az internet cenzúrájában, de minden segítséget megad az ORTT-nek, amely már régóta bizonyos mértékű szabályozást sürget. (Lásd még 42-43. oldal.)

Eladó egy Szojuz űrkapszula 2,2 millió dollárért árul egy Szojuz űrkapszulát a Spacelab űrhajógyár a thespacestore.com on-line áruházban. A Szojuz TM-26 kapszulában három orosz űrhajós utazott a Mirt megjavítani, miután az űrállomás egy Progressz teherhajóval ütközött. A kapszulát 1997 augusztusában lőtték fel, és 1998 februárjában érkezett vissza a Földre, 79 millió mérföld megtétele után. Az eladó szerint a Szojuz jó játszóház lenne gyermekek számára. A kimustrált űrholmi megvásárlója ráadásként másodmagával elutazhat a bajkonuri Csillagvárosba is.

GPRS-teszt November közepén Magyarországon elsőként a budapesti hálózatban is bekapcsolja új, csomagkapcsolt adatátviteli (GPRS) rendszerét a Westel Mobil Rt. A kereskedelmi forgalomban még nem kapható GPRS-kompatibilis készülékekkel mind beszéd, mind adatátvitel (WAP vagy internetelérés) lehetséges lesz anélkül, hogy a készülékben SIM-kártyát kellene cserélni. A rendszert első fázisban az Ericsson szállítja, a jelenlegi technológiai szinten 4 időrés lefoglalásával 30 kilobit/másodperces adatátviteli sebesség érhető el. A rendszert az Infopark teljes területén, a Petőfi híd és a Lágymányosi híd által határolt területen lehet majd használni. A teljes budapesti bevezetés a teszt sikerének függvénye. (Lásd még 26-27. oldal.)

újabb harmincezer kép a Marsról A Mars Global Surveyor űrszonda felvételeinek újabb hatalmas állománya vált elérhetővé az űrrajongók számára a www.msss.com/moc_gallery/ című NASA-galériában. A Mars Global Surveyor (MGS) űrszondát 1996-ban indították a Földről, 1997-ben lépett Mars körüli pályára, a bolygó részletes térképezése és fotózása 1999 márciusában kezdődött. A szonda képalkotó berendezése, a Mars Orbiter Camera (MOC) olyan finom felbontású, hogy fekete-fehér felvételein az 1,4 méteres tárgyak már észrevehetők, a 4-7 méteresek felismerhetők. Nagylátószögű üzemmódjában halszemoptikával készít horizonttól horizontig terjedő képeket.

Forráskódtolvajok a Microsoftnál Ipari kémkedésnek nevezte a Microsoft azt az illetéktelen behatolást, mely során hackerek egy csoportja feltörte a vállalat belső hálózatát, és eljutott egészen a Windows operációs rendszerek, valamint az Office programcsomag forráskódját tároló szerverekhez. A Microsoft közleménye szerint eddig nem tapasztalták, hogy az értékes programsorokat tartalmazó fájlokat törölték vagy megváltoztatták volna, szak- értők azonban úgy vélik, nem zárható ki annak lehetősége, hogy másolat készült a több millió sornyi forráskódról. A Wall Street Journal értesülése szerint a betörésre úgy derült fény, hogy valakinek feltűnt: a forráskódok küldésénél használt jelszavakat egy szentpétervári e-mail címre postázza a rendszer. A Microsoft szerint a forráskódok kikerülésére egyelőre nincs bizonyíték.

Franchise Az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT; www.iszt.hu) múlt hétfői közgyűlésén úgy döntött, franchise rendszerben fogja értékesíteni a regisztrátori jogokat. Egyszeri félmilliós és évi kétszázezer forintos díj fejében bárki végezhet domainnév-regisztrációt, nemcsak az ISZT tagszervezetei.

Nyílt forráskód A Sun Microsystems közzétette a StarOffice irodai szoftvercsomag több mint 9 millió soros forráskódját a www.openoffice.org címen. A Solaris, Windows és Linux platformon használható StarOffice-t a következő év első félévében Macintoshra is elkészítik. Az ingyenes programcsomagot a felhasználók a www.staroffice.com címről tölthetik le.

Intelligens gumiabroncs A Nokian Renkaat finn autógumi-gyártó olyan abroncsot tervezett, amely rövid szöveges üzenetben értesíti a sofőrt a guminyomás változásáról. A cég a Nokiával és a Flextronicsszal közösen fejlesztette ki az intelligens gumiabroncs technológiáját: a gumikba épített csipek nemcsak a gumik kopásáról és nyomásáról értesítik a tulajdonost, de az autó ellopása esetén is jeleznek.

Légautó Francia mérnökök sűrített levegővel működő autót terveztek, melynek üzemeltetési költsége számításaik szerint nagyjából 40 forint lenne száz kilométeren. Az e.Volution névre hallgató jármű dugattyús motorral működik, a kocsiszekrény alatt elhelyezett légtartályt olyan elektromotor tölti fel, melyet bármilyen 220 voltos áramforrásra rá lehet csatlakoztatni. További részletek: www.zeropollution.com

Higanyterminátor Japán tudósok megtették az első lépést a Terminátor 2 című filmből ismert folyékony robot kifejlesztéséhez vezető úton. A Hokkaido University (Sapporo) tudósai higanyba vezetett elektródák és egy vezérlőszoftver segítségével változtatták a folyadék halmazállapotú fém helyét.

publikálva
2000/44. (10. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra