Cyber hírek

  • 1999. október 21.

Belpol

Decembertől új mobilszolgáltatóKatona Kálmán hírközlési miniszter és Jeremy Forword, a Vodafone Airtouch Plc, az RWE Telliance, az Antenna Hungária Rt. és a Magyar Posta Rt.
által megalakított, V. R. A. M. Rt. néven bejegyzett Primatel konzorcium vezérigazgatója aláírták az új mobiltelefon-szolgáltató 15 évre szóló koncessziós szerződését. Az aláírást követő sajtótájékoztatón Jeremy Forword elmondta, hogy cége a koncesszió ideje alatt minimum 500 millió dollárt fektet be Magyarországon, és a jövő év végére tízszázalékos részesedést - azaz mintegy 200 ezer előfizetőt - kíván megszerezni a mobiltortából. Az új szolgáltató hálózatát a Nokia telepíti, a szeptember 29-én aláírt szerződés értelmében a finn cég teljes körű, kétnormás, emelt szintű szolgáltatások nyújtására is alkalmas GSM-hálózat kulcsrakész szállítására vállalkozott. Az üzlet értékét 150 millió euróra becsülik. Korábban a KHVM és a Pannon GSM Rt., illetve a Westel 900 GSM Rt. képviselői aláírták a két mobilszolgáltató koncessziós szerződésének módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók az eddigi 900 MHz-es frekvenciasávok mellett Budapesten a Primatel piacra lépését követő egy év elteltével, de legkésőbb 2001. március 1-jétől, az ország többi területén pedig ennél nem előbb használatba vegyék az 1800 MHz-es frekvenciasáv egy meghatározott szeletét, vagyis kétnormás szolgáltatást nyújtsanak. Katona Kálmán szerint az 1800-as frekvenciák fokozatos használatbavételével 2003-ra három, technikai értelemben egyenlő lehetőségekkel bíró digitális mobilszolgáltató lesz Magyarországon. Az új cég decemberben indítja meg szolgáltatásait, előfizetőinek telefonszáma 06/70-nel kezdődik majd.

Új MP3-lejátszók Hordozható digitális audiolejátszóval jelent meg a piacon a Thomson szórakoztatóelektronikai óriáscég leányvállalata, az elsősorban lemezkiadóként ismert RCA, és 2000 januárjában hasonló lépésre készül a "walkman" márkanevet birtokló Sony is. A bejelentés azt jelzi, hogy a kezdeti vonakodás után a szórakoztatóelektronikai multik elfogadták az erős tömörítés ellenére egy hagyományos CD hangminőségét megközelítő MP3 digitális zenei formátum (lásd még: Bitzene, MaNcs, 1999. február 25.) létjogosultságát, annál is inkább, mert a felmérések eredménye szerint 2000-ben már hárommillió darab, hivatalosan "számítógép-perifériának" minősülő lejátszó fog elkelni a jelenleg két hardvergyártó - a Diamond és a Creative - által uralt piacon. Az RCA saját indoklása szerint a készülék megjelentetésével arra várt, hogy a zeneipar ráharapjon az MP3-ra, és a népszerű dalok hivatalosan is megjelenjenek MP3 formátumban. Az RCA terméke Lyra néven került a boltokba, és az MP3 mellett támogatja a RealAudio G2 formátumot is, valamint mellékelik hozzá a RealNetworks RealJukebox nevű szoftverét. Eközben a versenytársak sem tétlenkednek: a Creative új készüléke, a 2000 elején piacra kerülő Nomad II a tavaly nyáron bemutatott Nomad továbbfejlesztett változatának ígérkezik: elődjénél gyorsabb PC-csatlakozást kínál, támogatja a Microsoft Windows Media formátumát, rádiót tartalmaz, és mikrofonos hangrögzítésre is képes. A Lyra és a Nomad II is támogatja a "biztonságos" SDMI formátumot, amely jelenleg is fejlesztés alatt áll, és elvileg másolásvédelmet biztosít majd a digitális zeneszámoknak.

Macskaszem A Berkeley Egyetem neurológusai, Yang Dan, Fei Li és Garrett Stanley a Journal of Neuroscience szeptemberi számában jelentős előrelépésről számoltak be a látás agyi folyamatainak felderítése terén: a kutatók 177 elektródát ültettek be egy érzéstelenített macska thalamusába - ez a sejtcsoport félúton helyezkedik el a szem és az agy látóközpontja között -, majd az így nyert jelekből helyreállították és videóra vették, amit a macska lát. Az eredmény azt bizonyítja, hogy a kutatók megfejtették a macska vizuális rendszerének, a sejtek jeltovábbításának kódját. "Az agy kódrendszerének megfejtése idővel lehetővé teszi, hogy az idegrendszer bizonyos részeit - például a szemet vagy más érzékszerveket - mesterséges eszközökkel pótoljuk" - nyilatkozta Stanley, aki szerint néhányszor tíz éven belül megjelenhetnek az efféle eszközök. Az agy látóközpontjából, a vizuális kortexből nyert jelekből ugyanakkor nem sikerült helyreállítani a képeket, mert ezek a sejtek jóval bonyolultabban működnek, mint a thalamus neuronjai.

Új Linux-verzió A Red Hat szoftvercég megjelentette legújabb, 6.1 verziószámú Linux operációs rendszerét. A személyi számítógépeken futó Unix alapú rendszer új verziója felhasználóbarát telepítési folyamatot ígér, támogatja a Pentium III processzort, és tartalmazza a Sun StarOffice 5.1 irodai programcsomagot is. A Red Hat 6.1 többféle kiszerelésben kapható, illetve ingyenes változata letölthető a www.redhat.com címről.

Morze

Évszámváltás A 2000. év problémáját a köz számára is érthető módon bemutató rajzfilmet és filmsorozatot készíttetett a Miniszterelnöki Hivatal. Az Index értesülése szerint a kilencrészes ismeretterjesztő és tényfeltáró sorozat teljes, 15 és fél millió forintos költségvetését a probléma tálalásában érdekelt szponzorok állták. Az Évszámváltás című rajzfilmet és az abszolút közérthető Megoldás 2000, avagy ne álljunk fejre című sorozat első adását október 11-én vetítette az MTV.

DVD-rekord Kevesebb, mint két hét alatt 1,5 millió darabot adtak el a Mátrix című film DVD- (digitális videolemez) változatából, annak ellenére, hogy a hibrid DVD olyan számítógépes programokat is tartalmaz, amelyek néhány régebbi DVD-lejátszónál problémákat okoznak. A forgalmazók korábban a Titanictól várták az egymilliós álomhatár áttörését, ám ennek DVD-változata semmilyen pluszt nem tartalmazott, míg a Mátrix DVD minden részletre kiterjedő dokumentumfilmekkel mutatja be a kulisszatitkokat Carrie-Anne Moss és a vizuális effektekért felelős Zach Staenberg kommentárjával.

Kiberkopók A holland rendőrség 15 nyomozó kinevezésével megkezdte a harcot az internetes bűnözés ellen. A kiberkopók a holland weboldalakon járőröznek a pedofíliától a hitelkártyás csaláson keresztül az illegális gyógyszer- vagy szoftverkereskedelemig terjedő bűntények után. Az intelligens ügynökök telefonvonalakat is lehallgathatnak, és bírósági engedéllyel számítógépekre is betörhetnek a terhelő bizonyítékok megszerzése érdekében. A brit kormány szintén hétfőn jelentette be, hogy kampányt indít a számítógépes bűnözés ellen.

Intelligens otthon Közös vállalatot alapít az Ericsson és az Electrolux, amely hálózatba köthető háztartási gépeket fog majd gyártani. Az Electrolux nemrég mutatta be egyik prototípusát, a Screenfridge-nek nevezett hűtőszekrényt, amelynek interneteléréssel fölszerelt számítógép van az ajtajába építve, és nyilvántartja a tárolt élelmiszerek mennyiségét és szavatossági idejét is. A két cég több mint 8,5 millió dollárt fektet be az új vállalatba, amelynek első termékei egy éven belül kerülnek piacra.

Figyelmébe ajánljuk