Debreceni orvosok nem fogják aláírni jelen formájában az új szerződésüket

  • narancs.hu
  • 2021. február 23.

Belpol

Ha így alakul, akkor megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás. 

Jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – írja a Telex.

A debreceni traumatológusok Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett február 22-i levelükben azt írták: azonnali egyeztetést kérnek, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Az orvosok ugyanis március elsejétől a közalkalmazotti létből új státuszba, az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át, de ehhez új szerződéseket kell aláírniuk, és bár az alapfizetés magasabb lesz, a pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa egyelőre bizonytalan

A debreceni orvosok azt írták, megkapták és elolvasták a munkaszerződés tervezetét, de az nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a traumatológusoknak korábban járó fix díjból származó juttatást.

Az orvosok másik kifogása, hogy a munkaszerződés tervezete „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”. A Magyar Orvosok Szakszervezete megalázónak találja az Országos Kórházi Főigazgatóság által meghatározott ügyeleti díjakat is. 

Figyelmébe ajánljuk