Demeter Márta: az MSZP-ben tudják, kik a kollaboránsok, de nem tesznek semmit

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. szept. 13., 15:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az LMP frakciójához frissen csatlakozott volt MSZP-politikus szerint létrejöhet az együttműködés a 2010 utáni ellenzéki pártok között, mert az LMP már nem zárkózik el ettől. Az MSZP szerinte a Fidesz hatalomban maradását segíti. Demeter nem mondja ki, de erősen utal rá: a letelepedésikötvény-bizniszben a szocialisták is benne vannak. Ajánló az e heti Magyar Narancs címlapinterjújából.

Magyar Narancs: A letelepedési kötvényeket áruló cégekről mit lehet tudni?

Demeter Márta: Nyolc cég vett részt eddig ebben a programban, voltak, amelyektől időközben megvonták az értékesítési jogot. A nyolcból hármat emelnék ki: az egyik a ciprusi bejegyzésű Innozone Holdings Ltd., amely, miután felfüggesztették a kötvények értékesítését, rögtön kivonult a magyar piacról. Viszont szinte azonnal megtalálta a bolgár piacot, ott folytatja ugyanazt a tevékenységet, 512 ezer euróért árul olyan kötvényeket, amelyekkel be lehet jönni az EU-ba. Az egyetlen magyar cég, az Arton Capital budapesti irodájába tavasszal betörtek, ami rengeteg kérdést felvet. Máig rejtély, hogy ott mi történt, nem tudni, hogyan történhetett a betörés, ahogyan azt sem, hogy pontosan mi és miért tűnt el. Ráadásul az Arton tulajdonosi köre az utóbbi időben átalakult, egyre többen szállnak ki a cégből, nem tudni, miért. A harmadik pedig talán a legfontosabb cég, a kínai piacra dolgozó, Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF). Ők értékesítették a legtöbb kötvényt, és a teljes 180 milliárd forintos bevételből 140 milliárd náluk landolt. Amikor a HSSDF megkapta az értékesítési jogot a Rogán Antal vezette gazdasági bizottságtól, egyből kiszervezte a tevékenységet egy nagyon hasonló nevű cégbe. Ennek a nagyon hasonló nevű cégnek négy kisebb offshore cég a tulajdonosa. Egészen véletlenül ezek a cégek pont akkor alakultak meg, mikor Rogán Antal benyújtotta a letelepedési kötvényekről szóló törvényjavaslatot. Az egyik cég egy nappal a törvény benyújtása előtt jött létre, három pedig az azt követő egy hétben. Ezen cégek mindegyike a Rogán Antallal jó kapcsolatban lévő Kosik Kristóf ügyvédi irodájával dolgozik, és az egyikük képviselője reptette helikopterrel Habony Árpádot Hongkongban. A szálak tehát a kormány legbelsőbb köreibe vezetnek, és bűncselekmények gyanúját is felvetik. Az egész konstrukciót úgy alkották meg, hogy a százmilliárdos bevételeket off­shore cégeken keresztül elfolyassák. Rogánék most azzal védekeznek, hogy a gazdasági bizottság tagjaiként politikai döntést hoztak, amikor engedélyezték a cégek tevékenységét, de meg kell találni a módját, hogy felelősségre lehessen vonni a politikusokat is.

MN: Említette, hogy ebben az ügyben nagyon hallgat az MSZP. Az egyik kötvényes cégnél felbukkant Garamvölgyi Balázs, akiről azt mondják, korábban Mesterházy Attilának dolgozott.

DM: Erről őket kell megkérdezni.

MN: Ez a kapcsolat lenne a hallgatás oka?

DM: A válaszból ez is kiderülhet.

 

Az LMP nyitott a más pártokkal való együttműködésre, a kormány pedig fél és titkolózik, miközben pénzért még a nemzetbiztonsági érdekek sem számítanak. A teljes interjút keresse az e heti Magyar Narancsban!

Magyar Narancs – Archívum részletes

Valamennyi játékosnak helyén volt a szíve, óriásit küzdöttek a fiúk, győzelmükkel történelmet írtak - ha a sportszerető hazafi a nemzeti tévécsatornán követte a kosárlabda-Európa-bajnokság magyar szempontból legfontosabb csoportmérkőzéseit, akkor ifjabb Knézy Jenő közvetítéséből a csehek és a románok elleni győzelem után leginkább ezek a gyakran ismételt fordulatok csengtek vissza a fülében; a megalapozott sportteljesítmény iránti elismerés a képernyőn is túlcsorduló nemzeti érzésben öltött cseppfolyós formát.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. szept. 13., 15:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  yoyo
  2017. szeptember 13., szerda 16:35
  fujj.
 2. 2
  galambocskám
  2017. szeptember 14., csütörtök 07:04
  Nincs jó véleményem az maszopról. Enyhén szólva.

  Azokról akik a volt pártjukat gyalázzák azokról még rosszabb van.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra