Diszkriminatív bérezés – Levelet írtak a védőnők, az ombudsman az Emmitől kér tájékoztatást

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 20., 18:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lehet, hogy jót akart a kormány, de szokás szerint csak káoszt okozott.

Több mint 600 védőnő küldött levelet alacsony fizetése miatt több mint húsz közjogi méltóságnak, köztük Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek vagy épp az illetékes tárcát vezető Balog Zoltánnak – írja a Világgazdaságra hivatkozva a 24.hu.

Súlyos bérfeszültséget okoz, hogy az alapellátásban dolgozó, egyre bővülő feladatokkal ellátott védőnők és a kórházban vagy a szakellátásban dolgozó védőnők fizetése között hamarosan 50-60 ezer forint különbség lesz. A védőnők bérkiegészítésére szánt 2 milliárd forint az ígéretekkel szembeni 30-35 ezer forint helyett pár ezer forinttal növelte csak a bérüket – áll az LMP közleményében. A párt szerint a jelenlegi finanszírozási rendszer úgy rossz, ahogy van: a védőnők az ellátottak száma alapján kapnak illetménykiegészítést, ami nem veszi figyelembe az ellátottak szociális és egészségügyi állapotát, az ellátott terület nagyságát, a lakosság sűrűségét, a településszerkezeti jellemzőket. Egy igazságos bérezési rendszer alapvető feltétele egy új bértábla és a területi-lakossági jellemzőket figyelembe vevő bérkiegészítési rendszer. Éppen ezért a párt javaslatot nyújt be a védőnők bérrendezésére.

Az ügyben Székely László ombudsman a hozzá beérkezett beadványok alapján tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől arról, hogy tervezik-e jogszabály-módosítással vagy egyéb módon rendezni az alapellátásban dolgozó védőnők helyzetét, előmenetelét, juttatásait, esetleg az egészségügyi bértábla szabályait erre a körre is kiterjesztve.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 20., 18:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország