Döntött a Kúria: nem bűncselekmény a közmédiában a lehallgatás

  • narancs.hu
  • 2017. július 10.

Belpol

Belefér. Munkaköri semmiség.

"A Legfőbb Ügyészség által kezdeményezett felülvizsgálati eljárás eredményeként a Kúria – az ügyészség álláspontjával egyezően – megállapította, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint a tiltott adatszerzés bűncselekményét csak olyan helyen lehet elkövetni, ami a magánlaksértés bűncselekmény kapcsán kialakult joggyakorlat szerint megfelel a 'más lakása, egyéb helyisége vagy az azokhoz tartozó bekerített hely' fogalmának" – írja az MTVA közleményében.

A közlemény arra is utal, hogy a Legfőbb Ügyészség változatlan álláspontja szerint indokolt lenne kibővíteni az elkövetés helyének bővebb meghatározásával a bűncselekménnyel fenyegetett magatartások körét. A Legfőbb Ügyészség ezen jogi álláspontjából fakadóan már 2006 októberében, majd 2017 februárjában is jogalkotási kezdeményezéssel élt, ám ezidáig nem változott semmi.

Ez amúgy az az ügy, amikor tavasszal lehallgatóberendezést találtak Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatójának tárgyalójában, miután egy beázás utáni javításnál a szerelők levették a kábelcsatorna fedelét, és a kábelek közül kiesett egy mikrofon. A mikrofonkábelek az MTVA-vezér helyetteseinek szobáihoz vezettek, ahol a Nemzeti Nyomozóiroda helyszínelői megtalálták a fotó készítésére is alkalmas rögzítőberendezéseket – írta az Index. Akkor a tiltott adatszerzés gyanúja miatt indított nyomozásban érintett két helyettest, Vas Imre üzemeltetési igazgatót és Enyedi Csaba adminisztrációs igazgatót gyanúsítottként kihallgatták, ők maguk pedig az ügy miatt felmentésüket kérték az MTVA-tól.

Az ügy pikantériája az Index szerint az, hogy a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények körét meghatározó 2009/2015. (XII. 29.) kormányhatározat alapján az MTVA teljes szervezete védelem alá esik, így minden objektuma védettnek minősül. De ez, úgy látszik, senkit sem zavar.

Figyelmébe ajánljuk