Egy férfi felállt, hogy egy valódi problémáról kérdezze Németh Szilárdot, mire lehurrogták

  • Gera Márton
  • 2018. február 7.

Belpol

Az exrezsibiztos és Stefka István megbeszélte, hogy miért kell győznie a Fidesznek. A válasz: mert csak.

„A tét. Miért kell győznie a Fidesz–KDNP pártszövetségnek a tavaszi választáson? Elbírja-e a Nyugat és a hazai ellenzék a Fidesz esetleges negyedik győzelmét?” Többek között ilyen hangzatos mondatokkal invitálták az embereket Németh Szilárd és Stefka István közös beszélgetésére, amelyen mindenekelőtt azt próbálták a valószínűleg eleve fideszes hallgatóság tudtára adni, hogy csak a Fideszre számíthat ez az ország. A meghívó, úgy tűnik, sokakat meggyőzött, mert kedd este tucatnyi nyugdíjaskorú érdeklődő jelent meg a Polgárok Házában, ahol Stefka István, az ancien régime idején és manapság is jól fekvő újságíró rögtön azzal indított, hogy „Magyarország célkeresztben van, nincs más út, csak a Fidesz–KDNP”. Ettől az állítástól pedig sem a kérdező, sem a Fidesz-alelnöke nem tágított, így a nagyjából hatvanperces rendezvény tele volt féligazságokkal, csúsztatásokkal, de leginkább összeesküvés-elmélettel.

Az est sztárjai

Fotó: magyarnarancs.hu

A fideszes világkép: Nyugat-Európa=Afrika

Egy-egy ilyen rendezvénynek az a lényege, hogy senki sem kérdőjelezi meg a fideszes világképet, ezért a sztárfellépő bármilyen hülyeséget mondhat, nem lesz ellenvetés. Ez hatványozottan igaz volt erre az estére is, így Németh Szilárd közbevetés és kétkedés nélkül sorolhatta fel a kormánypropaganda legismertebb szólamait: a tudjukkik támadják az országot, a belga miniszterelnök zsarolja a V4-eket, pedig anno ők gyarmatosítottak erőszakosan Kongóban, az ellenzék nem az ország érdekeit nézi, Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázat, az ENSZ meg a Soros-tervet képviseli.

Stefka István láthatóan nagyon beleélte magát a szekunder fideszes szerepébe, a közönség talán még soha nem látott ilyen alákérdezést: volt egy pont, amikor kerek perec kijelentette, hogy a magyarok már nem szeretnek Nyugat-Európába járni, mert az olyan lett, mint Afrika. Majd gyorsan helyesbített, és hozzátetette, hogy Afrikával nincs semmi gond, ha valaki oda akar menni. Még ezen a ponton sem szólalt fel senki, így Stefka nyugodtan továbbmehetett, és úgy festette le Magyarországot, mint „a béke és biztonságot szigetét”, amely szerinte ugyanúgy a „béke szigete”, mint 1938 és 1944 között volt. Többet erről nem mondott, de tényleg érdekes, hogy ma egy fideszes megmondóember azt az időszakot állítja példaként a hallgatóság elé, amikor a lakosságot zsidótörvények sújtották, és amikor a korábbinál is jobban felerősödtek az antiszemita hangok.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

„Hazaellenes szembenállás”

A Németh Szilárd-féle érvelés az este alatt leginkább arra alapozott, hogy ők Magyarország érdekeit képviselik, ezért nem is lehet semmiféle kérdés azzal kapcsolatban, hogy helyes-e, amit tesznek. Ez a régóta használt axióma, miszerint a kormány egyenlő Magyarországgal, végig jelen volt. „Három nemzeti konzultáció és egy népszavazás. Pont” – utalt a Fidesz-alelnök a sokmilliárdnyi közpénzt felemésztő kormányzati propagandahúzásokra, melyek szerinte felhatalmazták a kormányt. És Németh Szilárd tényleg bármit el tudott mondani a rendezvényen, mert a közönség szinte végig helyeselt, vagy épp a fejét rázta, amikor például az ellenzék viselt dolgairól értekezett a korábbi csepeli polgármester. Simán elmondhatta például azt is, hogy talán Soros Györgyöt is mozgatják olyasvalakik, akik a „nemzetállamok ellen” vannak. De Stefka is nyugodtan mondhatta azt, hogy az ellenzék „hazaellenes szembenállást” képvisel, senki nem kérdezett vissza, hogy ez mégis mit jelent.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Németh Szilárdék világmagyarázata szerint Magyarország minimum végveszélyben van, és azok az emberek, akik idejönnek erről beszélni, az utolsó reménységet jelentik. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy amikor a közönségkérdésekre került sor, senki nem kérdezett rá olyan témákra, mint az oktatás vagy az egészségügy, mindenki csak a migrációról, Sorosról, esetleg a rezsicsökkentés kulisszatitkairól érdeklődött Némethnél. Volt, aki csak simán elmondta a véleményét Szél Bernadettről, aki nem magyar érdeket képvisel, egy idősebb úr pedig „Soros vidéki hálózata” miatt aggódott, és arra volt kíváncsi, mit tesz utóbbival szemben a kormány. Őt valószínűleg megnyugtatta a Fidesz politikusa, amikor elmondta, hogy jövő héten szavaznak a „Stop Sorosról”, és sokan többféle szigorító javaslatot is a kormány figyelmébe ajánlottak az egyébként teljesen zagyva törvénycsomaggal kapcsolatban.

Nyolc év alatt nem történt semmi

A már-már lakossági fórumba torkolló estének egyetlen meglepő pontja volt: egy férfi nem a menekültekről, nem Brüsszelről, de még csak nem is Soros Györgyről szerette volna kérdezni Németh Szilárdot, hanem egy olyan, a saját életét is érintő problémáról, ami valóban hatással van a mindennapjaira. A XVII. kerületi lakos arról beszélt, hogy a repülőtér közelsége miatt egyre nehezebbek a mindennapok, zavarja őket a zaj, és hiába ígérgettek korábban megoldást a fideszes politikusok is, nyolc év alatt semmiféle változás nem történt.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

A problémát vélhetőleg tényleg lehetetlen megoldani, és talán a kormány sem tudna érdemi lépéseket tenni, elvégre repülőgépek mindig lesznek, de ez a pár másodperc tökéletesen megmutatta, mi történik akkor, ha valaki a fideszes narratívától eltérő kérdéssel áll elő, és ráadásul némi kritikát is megfogalmaz a kormánnyal szemben. A kérdező férfit Stefka igyekezett leállítani, rövidre fogni, a közönség tagjai közül többen is elégedetlenségüket fejezték ki, közbevágtak, aztán valaki meg is jegyezte, hogy „költözz el, öreg”, és többen már várták, hogy Németh visszatérjen a favorit témáira. Amikor a férfi újra visszatért a témára, Németh szánt rá ugyan néhány szót, de gyorsan ugrott is, így ismét lehetett olyan fontos kérdésekről beszélni, mint az ENSZ Soros-tervhez hasonló menekültügyi tervezete, vagy Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázata.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.