Együtt talán sikerül megállítani Brüsszelt – Az új lengyel kormányfő első útja Budapestre vezet

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. december 28.

Belpol

Az EU pont Lengyelországban és Magyarországon lát problémákat a jogállamisággal.

Az új lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki első hivatalos külföldi, kétoldalú látogatása január 3-án lesz Magyarországon, ahol Orbán Viktorral tárgyal majd – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke.

Witold Waszczykowski külügyminiszter elkíséri budapesti látogatására a lengyel kormányfőt.

Mateusz Morawiecki december 11. óta Lengyelország kormányfője, miután az addigi miniszterelnök, Beata Szydło lemondott a tisztségről. Mateusz Morawiecki korábban a pénzügyi és fejlesztési tárca élén állt, kormányfőként továbbra is személyesen irányítja a két minisztériumot.

Orbán Viktor legutóbb szeptemberben tett hivatalos látogatást Varsóban, ahol tárgyalt Beata Szydło akkori kormányfővel, Marek Kuchcinskival, a szejm, és Stanislaw Karczewskivel, a szenátus elnökével, valamint Jarosław Kaczyńskivel, a kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) elnökével, akit nagyjából mindenki Lengyelország tényleges vezetőjének tart.

Kaczynski és Orbán Varsóban

Kaczyński és Orbán Varsóban

Fotó: Pawel Supernak/MTI/EPA

Az Európai Bizottság az EU története során először múlt szerdán indította meg az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárást Lengyelországgal szemben. Az ilyen eljárás a jogállamiság rendszerszintű sérelmét hivatott megelőzni, illetve helyreállítani a tagállamokban, és végső esetben akár az adott kormány szavazati jogának felfüggesztésével is végződhet. Az Európai Parlament hasonló eljárás elindítását fontolgatja Magyarországgal szemben.

Mivel a szankciókhoz egyhangú döntés szükséges az Európai Tanácsban, a lengyel és a magyar kormány adott esetben kölcsönösen megvédhetné egymást.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.