Elég, ha 20 fok van a tantermekben, nem kell tovább fűteni

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Belpol

Ez derül ki a köznevelési helyettes államtitkár tájékoztatásából.

Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani. Ez derült ki Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszleveléből, amit a fel- és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött, írja a Népszava.

Tényi azért kereste meg a köznevelésért is felelős Belügyminisztériumot, mert kiderült, hogy a szaktárca arra utasította a tankerületeket, mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére.

Tényi a közérdekű bejelentését elküldte a Népszavának is, abban arra a kérdésre várja a választ, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat.

A köznevelési helyettes államtitkár Tényinek küldött válasza szerint semmilyen mértékben, mert mint írta,

a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

Ahogy a lap megjegyzi, egy másik jogszabály, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szellemi munka esetén már 20-22 fokban határozza meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet azt mondta a lapnak, hogy az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, de ezt nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket, hanem azt, ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni.

Nagy Erzsébet megjegyezte: biztos benne, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk