Elhalasztják Orbán és az MTA elnökének közös díszvacsoráját

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 15.

Belpol

Mióta a kormány magához vonta az Akadémia költségvetésének nagyját, feszült a viszony a felek között.

Elhalasztják azt a szeptember 21-re, Széchenyi István emléknapjára tervezett díszvacsorát, melyen Orbán Viktor és Lovász László, az MTA elnöke látta volna vendégül a hazai tudományos élet fontosabb szereplőit – írja a 24.hu.

Idén harmadszor lett volna ilyen vacsora, az MTA-n azonban azt közölték a 24.hu-val, hogy Lovász egy korábban leszervezett utazáson külföldön lesz szeptember 21-én. A lap információja szerint ehhez képest a Miniszterelnöki Kabinetirodán csak néhány napja értesültek Lovász elfoglaltságáról.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa szerint új időpontot próbálnak egyeztetni.

Miután a 2019-es költségvetésben a kormány az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz sorolta át az MTA kutatóközpontjainak költségvetését, feszült lett a viszony az Akadémiával, Lovász László nem is írta alá a büdzsé tervezetét.

Az MTA elnöke szerint nincs garancia arra, hogy megőrizhetik az Akadémia és a tudományos élet függetlenségét

Lovász László sajnálatosnak nevezte, hogy a tervezet megjelenése előtt nem egyeztettek az MTA vezetésével. Rendkívüli közgyűlést hívott össze az MTA péntek reggelre, miután csütörtökön kiderült a 2019-es költségvetés tervezete, miszerint a Magyar Tudományos Akadémiától az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz sorolná át az MTA kutatóintézeteinek költségvetését.

Fehér Márta, a BME filozófiaprofesszora pedig az Élet és Irodalomban szólította fel tudóstársait, ne fogadják el Orbán meghívását.

Figyelmébe ajánljuk