Vesztegetés a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon

Elhallgatták volna

Belpol

Üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsítják a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság volt alezredesét. Ő szabadlábon védekezik, míg pár hete sokkal kisebb súlyú bűncselekmény gyanúja miatt a röszkei határrendészeket előzetes letartóztatásba vették. Magyarázat nincs.

Április 5-én a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Szegedi Regionális Osztályának munkatársai megjelentek a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon. Ekkorra gyűlt össze elegendő bizonyíték, hogy fellépjenek T. Péter rendőr alezredessel szemben. A beszerzésekkel foglalkozó műszaki osztály vezetője a határőrizeti szervtől hét évvel ezelőtt került a megyei főkapitányságra (a határőrség 2008-ban beolvadt a rendőrségbe). Ezt követően a főkapitányság korábbi beszállítói fokozatosan kicserélődtek. Nevük mellőzését kérő forrásaink elmondták, hogy több esetben a békéscsabai és a Békés megyei cégek helyett más települések és megyék vállalkozásai lettek a beszállítók vagy szolgáltatók. Ennek következtében például előfordult, hogy amit addig egy nap alatt szervizelni vagy pótolni tudtak, az hosszabb időt vett igénybe. De ezenkívül sokáig senkinek nem tűnt fel semmi – egészen ez év április 5-ig, amíg a KNYF meg nem jelent a főkapitányságon.

 

Békéscsaba

Még aznap megszűnt T. Péter alezredes hivatásos szolgálati jogviszonya; ő maga mondott le, de feltehetően nem is tehetett volna másként. Meg nem erősített információink szerint nemcsak az irodájában, hanem a lakásán is házkutatást tartottak a nyomozó ügyészek. Úgy tudni, nagy értékű kötvényt találtak a műszaki osztályvezetőnél, ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg. A történtek híre egy ideig, legalábbis hivatalosan, nem került ki a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság falain kívülre.

A sajtó elmaradt tájékoztatását és a gyanúba keveredett magas rangú tiszt melletti véd- és dacszövetséget elégelte meg az a rendőrtiszt, aki megkereste e sorok szerzőjét. Meggyőződése szerint a vesztegetés gyanúja körüli hallgatás nem magyarázható semmivel. „Mindez még jobban aláássa a rendőrség mára amúgy is megkopott reputációját, nem szolgálja a bizalom helyreállítását” – indokolta lépését forrásunk.

Ezek után 9 pontban összefoglalt kérdéssorunkkal a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordultunk, ahonnan az esetet megerősítő, ámbár igen rövid választ kaptunk Kovács Katalin százados, főügyészségi katonai ügyésztől, a KNYF helyettes szóvivőjétől: „Megkeresésére tájékoztatom, hogy az Ön által megjelölt ügy­ben a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya 2016. október 13. napján rendelt el nyomozást vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt. Az ügyben egy gyanúsított van, aki érdemi vallomást tett, szabadlábon védekezik. A Btk. 291. §-ának (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Az üggyel kapcsolatban további tájékoztatás – a nyomozás érdekeire tekintettel – nem adható.”

Így kérdéseink ellenére semmit nem tudtunk meg arról, hogy a vesztegetés gyanújába keveredett békéscsabai alezredessel szemben hány évre visszamenőleg fogalmazódott meg bűncselekmény gyanúja. Ahogy teljes homályban tapogatózunk, hogy a felmerült vesztegetés hány beszállítóra, összesen mekkora értékre és milyen nagyságrendű elfogadott pénzre vagy másra terjedhet ki. Nem tudtunk meg hivatalosan semmit arról, hogy a házkutatás során találtak-e a nyomozók pénzt, értékpapírt vagy bármi mást, ami összefüggésbe hozható a vesztegetés gyanújával. Nincs hivatalos információ arról sem, hogy érte-e kár a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, s ha igen, mekkora.

T. Péter volt alezredes házastársa, M. Piroska egy másik osztály vezetője volt ugyanazon a főkapitányságon. Kérdésünkre a rendőrségi sajtószóvivő azt közölte, hogy M. megbízatását indoklás nélkül visszavonták. (Értesülésünk szerint alacsonyabb posztra helyezték Gyomaendrődre, ami önmagában felér egy büntetéssel, noha a házastárssal szemben nem merült fel a bűncselekmény gyanúja.) Érdekesség, hogy miután megkaptuk a rendőr-főkapitányságtól a választ, egy szűkszavú közleményt juttattak el a sajtóhoz a történtekről. Kérdés, miért vártak ezzel hónapokat, s mi van akkor, ha nem érdeklődöm.

A KNYF szóvivője nem válaszolt arra a kérdésünkre sem, hogy T. Péter esetében a szegedi ügyészek miért nem rendelték el az őrizetbe vételt, és miért nem kezdeményezték az illetékes bíróságnál előzetes letartóztatás elrendelését.

 

Röszke

A Békéscsabától nem is oly távoli Röszkén viszont keményebben csapott le a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya az ottani határrendészekkel szemben. Az ügyészek előzetes letartóztatást kértek a bíróságtól, amely először csak házi őrizetbe helyezett tíz határrendészt, utóbb azonban eleget tett az ügyészi indítványnak, és elrendelte az előzetest. A KNYF szerint azért volt szükséges az előzetes letartóztatásba vétel, mert fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Sőt a gyanúsítottak jelenléte az eljárási cselekményeknél másképp nem lenne biztosítható, valamint a katonai büntetőeljárásban meghatározott speciális, szolgálati és fegyelmi okból sem hagyhatók szabadlábon – érvelt a nyomozó hatóság. Ezen indokok többsége elmondható a békéscsabai alezredes esetében is – nála mégsem merült fel sem az előzetes letartóztatás, sem a házi őrizet. Rendőrségi forrásunk szerint, ha a gyanús cselekmények súlyát és tárgyi értékét összevetjük, akkor nehezen magyarázható az ilyesféle különbségtétel. „Arra pedig gondolni sem akarok, hogy másképpen viszonyulnak a bűnüldöző szervek a tisztekhez, és másként a tiszthelyettesekhez” – jegyezte meg.

Röszkén a Nemzeti Védelmi Szolgálat fel­jelentése alapján indult meg hónapokkal ezelőtt a nyomozás. A röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészek rendszeresen kértek és fogadtak el Magyarország területéről kilépő, illetve ide belépő külföldi állampolgároktól jogtalan előnyért változó összegű készpénzt. Az elmúlt időszakban hasonló visszaélés miatt bukott le csaknem a teljes állomány Záhonyban, és két felvonásban sok határrendész került rács mögé a gyulai határátkelőhelyről is.

A röszkei esetnél a Központi Nyomozó Főügyészség újságírói érdeklődés nélkül is beszámolt arról, hogy a határrendészektől a házkutatások során nagy mennyiségű pénzt és egyéb értéktárgyakat foglaltak le.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.