Elindult a közmunka-mintaprogram - Harcos béke

  • Matkovich Ilona
  • 2011. augusztus 25.

Belpol

Gyöngyöspatán az újonnan megválasztott jobbikos polgármester megindította a kormány által meghirdetett közmunkaprogramot, ami az elhíresült "érpataki modellel" bagzatva elhozhatja a hőn áhított rendet.
Gyöngyöspatán az újonnan megválasztott jobbikos polgármester megindította a kormány által meghirdetett közmunkaprogramot, ami az elhíresült "érpataki modellel" bagzatva elhozhatja a hőn áhított rendet.

Noha többek szerint a tavaszi etnikai konfliktus a Jobbik tervezett akciója volt, és "túl sok buzdítás hangzott el a forradalomra, ami elsöpri a tehetetlen kormányt a rendőrségével együtt", Gyöngyöspatán az emberek többsége vevő volt a tavaly ősszel alig öt százalékot szerző Juhász Oszkár - törvények betartásáról és betartatásáról, illetve munkahelyek teremtéséről szóló - ígéreteire. Az új polgármester pozícióit erősíti, hogy augusztus 1-jén Gyöngyöspatán indult el a kormány tavasszal meghirdetett közmunka-mintaprogramja, amiben négy hónapon át negyven helyi munkanélkülinek biztosítanak napi nyolcórás munkát. A 350 forintos órabérért végzett bozótirtás és erdőtelepítés nem titkolt célja a tartósan munkanélküliek visszavezetése a munka világába.

Start

A falu központjában a választás utáni közhangulatról érdeklődünk. "A harcosoknak senki nem örült, rossz hírét keltették a falunak - utal a teljes neve elhallgatását kérő Sz. Sándorné a tavasszal a faluban portyázó Betyárseregre, Véderőre és más ismeretlen nevű, magukat nemzetinek valló szabadcsapatokra. - Az eredmény, hogy még lejjebb ment a telkek értéke, fogynak a borvásárlók, folyamatosan mondják le a turistacsoportok, a vadásztársaságok a rendezvényeiket a panziókban. De tetszettek volna idejönni az Oszi előtt! A cigányok utcájában éjjel nappal ment a lakodalmas zene, senki nem mert szólni érte. A rendőrség sehol se volt. A csuklyás kamaszok kéregettek, köpködtek ránk, tolvajlottak a kertben, a kamrában, kipakolták a hűtőszekrényt is - sorolja a környékbeliek sérelmeit, majd hozzáteszi: a romák most egymással veszekednek, hogy halkítsák le a magnót, mert aki másnap munkába megy, nem tud pihenni. - Amióta az Oszi van, nagyobb a nyugalom. Nem vagyunk rasszisták, de látjuk, hány gyerek születik a cigány és a parasztcsaládoknál, és hány fiatal költözik el, főleg azok közül, akiket már általános iskolába is Gyöngyösre visznek. Mi viszont ide vagyunk szögezve a föld miatt, nekünk együtt kell leélnünk az életet az itteni cigánysággal akkor is, ha már ők lesznek többen. Szükség van a munkájára annak, aki megbízható munkaerő." Arra kér, feltétlenül írjuk meg: a patai cigányságnak csak egy szűk, bűnöző rétegét gyűlöli a falu. A középkorú asszony meggyőződéses fideszes létére szavazott a jobbikos jelöltre, igaz, a Fidesznek - bár mindenki tudta, kit támogat -, nem volt hivatalos jelöltje és programja sem.

Juhász Oszkárnak és rajta keresztül a Jobbiknak azonban volt programja az elmérgesedett roma- nem roma konfliktus kezelésére. A most alakuló gyöngyöspatai modell két sarkalatos pontja a rend- és munkahelyteremtés. Az előbbit a helyi rendőrállomány és polgárőrség bővítésén túl Tiszavasvárihoz hasonlóan a csendőrség fölélesztésével kívánják megvalósítani. Ez azért furcsa, mert az "egyenruhás bűnözés" ellen hozott májusi Btk.-szigorítással akár hároméves letöltendő börtönbüntetésre ítélhető, aki vét a jogszabály ellen. A polgármester erre azt mondja: a gyöngyöspatai csendőrség "településőr szervként kíván a rendőrség bűnmegelőző munkájában részt venni".

A tavaszi rendbontások idején a faluba látogató Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján augusztusban kiemelt kistérséggé nyilvánították a Gyöngyöspatát és további négy környező települést magában foglaló térséget, hogy itt modellezzék az új közfoglalkoztatási és szociális földprogramot. Annak azonban, hogy a választás után egy héttel már csengett a telefon a gyöngyöspatai jegyzőnél, akit a Heves megyei kormányhivatal a közmunkaprogram augusztus elsejei beindításáról értesített, Juhász szerint nem csak a belügyminiszteri döntés volt az oka. Mint a sajtó részletesen megírta, Juhász Oszkár rögzített egy telefonbeszélgetést, amit még polgármesterjelöltként folytatott Balázs József gyöngyösi országgyűlési képviselővel. A kormánypárti honatya kifejtette: amennyiben jobbikos polgármestere lesz a falunak, a jövőben Gyöngyöspata nem számíthat semmilyen pályázati támogatásra. Juhász azonnal feljelentette Balázst a Budapesti Központi Nyomozó Főügyészségen, de az ügyészség bűncselekmény hiánya miatt elutasította a feljelentést. "Természetesen panaszt tettem a döntés ellen. Mi egy harcos mozgalom vagyunk, nem félünk, és nem fogjuk ezt az ügyet annyiban hagyni" - mondja a polgármester, hozzátéve, hogy amennyiben elmarasztaló ítélet következtében Balázs lemond, egy új választáson jelentősen megerősödne a gyöngyösi illetőségű Vona Gábor pártelnök esélye.

Az egyelőre lezáratlan közjáték után, augusztus elsején megindult az új közmunka-mintaprogram Gyöngyöspatán. A Havas-aljának nevezett falu melletti fennsíkra látogató Papp Károly, a Belügyminisztérium közmunkáért felelős helyettes államtitkára helyszíni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy e mintaprogramban közel 16 hektáros területen erdőtelepítést végeznek a közmunkások. Valamennyi dolgozó 78 ezer forintos bruttó havi bért (nettó 60600-at) kap. Idén országszerte 7,5 milliárd forint használható fel közmunka-mintaprogramok megvalósítására.

A 2800 lakosú településen 221 állástalant tartanak nyilván. Közülük választották ki az erdőtelepítésben részt vevő negyven embert. 'k november 30-ig bozótot irtanak, utat tisztítanak, vadkerítést építenek, majd a téli hónapokban erdőművelési tanfolyamon vesznek részt. Jövő tavasszal csemeteültetés következik, és amennyiben jut rá pénz, az általuk telepített erdő gondozását végezhetik.

Nézőpontok

A viták elkerülése végett a kisebbségi önkormányzat minden családból egy főt választott ki a munkára. "Ennek az ösztönző programnak megvannak az előnyei és hátrányai, hiszen itt 60 600 forintot kapnak kézhez napi nyolc órás munkavégzésre, ez több mint a 28 500 forintos segély és a minimálbér, de később a munkaerőpiacon akár 80-100 ezer forint jövedelmet is elérhetnek, ha nyolc órát képesek végigdolgozni" - mondja a polgármester, aki hosszú távon valódi munkahelyekben gondolkodik. Kihasználva a falu jó közlekedési és földrajzi adottságait, a hazai befektetők mellett - a "keleti nyitás" jegyében - hamarosan tárgyal iráni, török és kínai befektetőkkel, az országos pártvezetés aktív támogatásával - halljuk a jobbikos településvezetők immár szokásosnak tekinthető fordulatát.

Juhász mezőgazdász szakemberként elismeri: ha a mostani közmunkát gépekkel végeznék, az sokkal gyorsabb és gazdaságosabb lenne. De hát éppen az alacsony hatékonyság és a nagy emberszükséglet a lényege ennek a közmunkának. Aki nem fogadja el a kínált lehetőséget, három évig nem részesülhet munkanélküli-ellátásban. "Először sokan idegenkedtek, aztán rájöttek, hogy nem kell megszakadni, és ez több pénz, mint amit a négyórás önkormányzati közmunkaprogramban kapnak, így most már nagyon sokan át szeretnének jönni. A brigádvezetők és azok, akik kiemelkedően jól dolgoznak, kiemelt bért kapnak. Mivel az első nap még szállítóeszköz sem állt rendelkezésre, a saját terepjárómon vittem ki a szerszámokat, csak hogy ne legyen fennakadás, hiszen ezek az emberek a különböző jogvédő szervezetek javaslatára egész nyáron azt követelték, hogy munkát szeretnének. Mi most biztosítottuk a lehetőséget. Külön öröm, hogy olyan cigány emberek is bekerültek a programba, akik még soha nem dolgoztak sehol, tehát megkapták a bizonyítás lehetőségét, sőt az uzsorások családjaiból is vannak dolgozók."

Cinikus félremagyarázásnak tekinti a polgármester által elmondottakat ifj. Farkas János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, akivel a falu fölötti fennsíkon, a közmunka helyszínén találkozunk. A programban közmunkásként részt vevő Farkas szerint nyílt titok, hogy ez a munka csupán a romák megregulázásáról szól. Korábban még úgy volt, hogy 12 roma és 28 nem roma lesz részese a közmunkaprogramnak, de amikor a magyarokat felhívták telefonon, hogy a munka bozótirtás lesz, közösen a cigányokkal, mindegyik hozott munkahelyi igazolást vagy orvosi papírt az alkalmatlanságáról, csak hárman jöttek el dolgozni - állítja ifj. Farkas. - Vajon bejelentették őket a munkahelyükön, ahol eddig is dolgoztak? Akkor most a romák csalnak a segélylyel, vagy a magyarok?" - teszi fel a költői kérdést.

"Ezek a kis munkák az éhhaláltól mentik meg az embereket, ugyanakkor bebizonyítjuk, hogy nincs igaza a Jobbiknak abban, hogy a romák nem akarnak és nem tudnak dolgozni. Ilyen szomorú körülmények között is végezzük a munkát. - Ezt már az ágakból eszkábált kalyibában hűsölő Lakatos Károly mondja ebédidőben, és sorolja a sokszor ismételt panaszokat. - A 21. században hogy lehet sarlóval, baltával bokrokat vágni, az aszszonyoknak is? Szeretnénk illemhelyet, lajtos kocsit, hogy ne kannákban kelljen cipelnünk a vizet. A területre gyalog járunk ki, ez oda-vissza 6-8 kilométer, de azt mondták, hogy nem fér bele a keretbe a kisbusz, csak a szerszámokat és az asszonyokat hordja kisteherautó. A program célja, hogy önellátó, adófizető polgárok legyünk, de az igazság az, hogy nyáron a napszámban többet kerestünk, arról nem is beszélve, hogy ebből a heti tizenötezerből vonják az önkormányzat felé felgyülemlett köztartozásainkat is, így most ott vagyunk, mintha a segélyen lennénk." Lakatos állítja, többüknek van szakmája. "' például érettségizett, pénzügyi-számviteli tanfolyamot végzett - mutat a mellette álldogáló fiatal lányra -, de se Gyöngyösön, se Egerben, de még Budapesten sem tud elhelyezkedni a cigánysága miatt. Nekem tíz éve nincs munkám. Korábban eladóként dolgoztam, de hiába jelentkezem a Coop-központban, amikor odáig érek a telefonban, hogy roma vagyok, azt a választ kapom, hogy nincs felvétel. Kénytelen vagyok ezt telefonon közölni, potyára minek menjek Gyöngyösre."

A lassan körénk sereglő brigádtagok egymás szavába vágva tárják elénk az ezerszer hallott, de ezeregyedszerre is kétségbeejtő, rendszerváltás utáni nyomorúságos sorsokat. A szocializmusban válogathattak a munkahelyek között, Budapestre jártak a Pamutiparba, többen a Goldbergerbe, háromkor keltek, fél ötre értek haza, vállalati busz jött értük. Később is sok férfi dolgozott az építőiparban, többen feketén, de már arra sincs mód. Van, aki naponta utazott Dunakeszire a Bombardier vagongyárba, de fél éve megszűnt a részlege. Néhány család ráadásul "bankot is fölvett, amikor még volt munkahelye, most meg hajléktalan lesz".

Az erdésztechnikus végzettségű Kakuk Attila munkavezetőt is a munkaügyi hivatal jelölte ki e munkára. "Én sem dolgoztam még a szakmámban. Elmentem katonának, azután Angliában dolgoztam egy kamionparkolóban, de váltani akartam. Itthon jelentkeztem egy CNC-s tanfolyamra, de a kezdési idő elcsúszott, s erre a néhány hónapra idevezényeltek." Kakuk azt mondja, napi 0,4 hektárt kell negyven embernek megtisztítania, ami kényelmesen teljesíthető, a vastagabb törzsű fák kivágásához van gépi segítség. A legnagyobb probléma, hogy a fejszék és a sarlók hamar kicsorbulnak, bár a polgármesteri hivatal szerszámtárolójában rendszeresen javítják őket. A munkások elégedettek a munkavezetővel: "Jobbikos ideológiát vall, de nem kivételez, tisztességesen beszél mindenkivel, nem alázza a romákat, mint amikor a polgármesteri hivatalban az első saját fizetésünkre vártunk, és ezalatt körbe voltunk fogva rendőrökkel."

Módszerek

Ma rövidített nap van, fél kettőkor mindenki a polgármesteri hivatalba megy a harmadik, kullancs elleni oltásra. A negyvenperces ebédidő végén az emberek a brigádonként más színűre festett szerszámok között válogatnak. Mindenkinek anyagi felelősséget kellett vállalnia a rábízott szerszámokért, a kapott munkaruháért; ha bármi megrongálódik, az árát levonják a fizetésből. A szerszámokért és a hét nőért érkező kisteherautó felzötyög a domboldalon. A férfiak pakolnak, és gyalogosan elindulnak az oltásra. Útközben a polgármesterségért induló, de az utolsó percben visszalépett ifj. Farkas János arról beszél, nem számított rá, hogy a gyöngyöspataiak ilyen radikális változásra szavaznak, hogy "azt az embert, aki megszervezte a faji üldöztetést, ilyen különbséggel megválasztják". Amikor az államtitkárral és az erdészeti felügyelőség vezetőivel megjelent a munkaterületen, egyedül a polgármester nem ment oda senkihez - állítja. "Ez szomorú, holott március 6-án ő íratott alá velem egy többoldalas együttélési nyilatkozatot, amiben még az is meg van szabva, hogy a napszaknak illően jó napottal vagy jó munkával kell köszönni."

A körvonalazódó jobbikos jövő igazodási pontja Gyöngyöspatán az ún. érpataki modell, amely egyre népszerűbb az ország hátrányos helyzetű kistérségeiben. Lényege "az együttélés szabályainak" szigorú betartatása. Az úgynevezett rombolókkal szemben zéró toleranciát és kőkemény szankcionálást alkalmaznak. Gyöngyöspatán a kisebb vétkekért, például köpködésért hatezer forintot kell fizetni, de drága mulatság a csikk eldobása is: ezért esetenként 5-10 ezer forint a bírság. A napokban a település jegyzője a volt romareferens tíz gyermekének védelembe vételét helyezte kilátásba, melyet a közüzemi tartozásokkal, pontosabban a víz- és csatornaszolgáltatás kikapcsolásával indokolt. A jobbikos fölfogás szerint nincs kis szabálysértés vagy lopás meg nagy szabálysértés vagy lopás, csak szabálysértés van meg lopás.

Akik viszont építik a települést, azokat segítik. Például a közmunkaprogramokkal. A gyöngyöspatai kistérségben - a Mátraaljai Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat gondozásában - augusztus 15-én kezdődött egy másik közmunka-mintaprogram, amelyben medertisztítási és karbantartási feladatokat végez 22 közmunkás. Szintén a közmunkaprogramban felújítják az egykori gyöngyöspatai rendőrőrs épületét, erre 72 millió forint áll rendelkezésre. A felújítási munkálatok befejeztével a jelenlegi körzeti megbízotti iroda helyett 22 fős rendőrőrs kialakítását tervezik, amely nemcsak Gyöngyöspatán, hanem a környező négy településen is ellátja a közbiztonsági feladatokat.

Rendcsinálóból úgy tűnik, lesz elég Gyöngyöspatán. A hírek szerint a véderősök a romák tőszomszédságában akarják kialakítani országos kiképzőbázisukat. A választás előtt az akkor még csak polgármesterjelölt Juhász Oszkárt bántalmazó Eszes Tamás kedvezményes terembérletet szeretett volna a tornacsarnokban délutáni karateoktatásra, azonban a képviselő-testület ezt nem engedélyezte.

Ifj. Farkas szerint hiába ellenzi a falu többsége, a polgármester mégis azon dolgozik éjjel-nappal, hogy szeptember elején járőrözni kezdjenek a csendőrök, pedig a tavaszi vonulásokat, az olykor a gyermekeket sem kímélő cigányozást, az esetenként tettlegességig fajult gyűlölködést nem heverték ki a romák. "A csendőrség fenntartása pénzbe kerül, miközben 38 milliós hiánya van a falunak, mert a korábbi pályázatok, az óvoda és az egészségház bővítésének önrészéhez bankkölcsönt kellett felvenni. Sajnos elköltöttek egy csomó pénzt, ingatlanokat vettek önkormányzati pénzből, de azóta elmagánosították, ezzel jól ki tudják szorítani a cigányokat, és megakadályozzák, hogy beljebb költözzenek" - mondja Farkas, aki szerint a cigányságnak a polgárőrség ellen semmi kifogása nincs, sőt közülük is jelentkeztek nyolc hónapja a polgárőrségbe, csak még nem kaptak választ.

Fiatal tanárnő érkezik a polgármesteri hivatalba: a helyi kisebbségi önkormányzat kereste meg, hogy az iskolakezdésig a tanulásban elmaradt gyerekeket korrepetálja. Ehhez keres helyiséget, de sem az általános iskolában, sem a művelődési házban nem tudnak termet biztosítani. Egy óra múlva ismét látjuk, a cigányok lakta Hegyalja utcából érkezik tíz-tizenöt cigánygyerektől közrefogva. A cigány kisebbség irodájába tartanak, szeptemberig ott tanulnak magyart, történelmet és angolt.

Célzott vizsgálódás

Õsszel kezdi munkáját a Fidesz kezdeményezésére létrejött országgyűlési bizottság, amely főként az egyenruhás csoportok ténykedését, illetve az ellenzéki pártok szerepét firtatja az ügyben. A tervek szerint a testület egy Gyöngyöspatára kihelyezett üléssel, majd ezt követően a titkosszolgálati vezetők zártkörű meghallgatásával kezdi, és a tervek szerint november 20-ig befejezi a munkáját.

Figyelmébe ajánljuk