Elkaszálhatja a bulinegyedről szóló népszavazást az Alkotmánybíróság

  • narancs.hu
  • 2018. február 10.

Belpol

Az utolsó pillanatban.

Február 18-ra írta ki a helyi választási bizottság a bulinegyedről szóló népszavazást, ám lehet, hogy mégsem lehet jövő vasárnap a VII. kerületi szórakozóegységek nyitvatartásáról voksolni.

A kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testülete Budapest VII. kerület, Károly körút–Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?”

Február 13-án, kedden soron kívüli eljárásban dönt az Alkotmánybíróság (AB) arról az indítványról, amely szerint a VII. kerületi önkormányzat nem is kezdeményezhetett volna népszavazást ebben a kérdésben. Az indítványozó először a Fővárosi Törvényszéknél kezdeményezett felülvizsgálatot, de az jóváhagyta a népszavazási határozatot. Most az AB határoz az ügyben.

Az indítványozó szerint a kérdés „az alapjogai jogellenes korlátozásához vezet, túllép az önkormányzat feladat- és hatáskörén, a helyi népszavazás körében tilalmazott tárgykörre irányul, ellentétes a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény egyes rendelkezéseivel, továbbá a határozat tartalma és indokolása hiányos” – olvasható az ügy leírásában.

Eszerint az Alaptörvény I. cikk (3) bekezdését sértené az önkormányzati rendeletalkotást, tekintettel arra, hogy a tilalom alkalmatlan célja elérésre, túllépi az indítványozó alapvető jogai korlátozásának feltétlenül szükséges mértékét, aránytalan az elérni kívánt célhoz képest és nem tartja tiszteletben ezeknek az alapvető jogoknak a lényeges tartalmát.

Ha az Alkotmánybíróság helyt ad a panasznak, azzal jogilag megalapozatlanná válik a népszavazás.

(Mfor.hu)

Figyelmébe ajánljuk