Ellenzék: Orbán Viktor a szülőkre hárítja a felelősséget

  • narancs.hu
  • 2021. április 16.

Belpol

Közös nyilatkozatban ítélik el az óvodák és alsós osztályok hétfői megnyitását.

A DK,  a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös nyilatkozatban írja: "Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!"

A közleményben kiemelik, hogy a kormány az óvodák és alsós osztályok hétfői nyitásával több százezer óvodást, alsó tagozatos diákot, szülőt és tanítót tesz ki a koronavírus harmadik, és eddig legveszélyesebb hullámának.

"Miközben a frissen beoltott pedagógusoknál még nem alakulhatott ki teljes védettség, addig a betegek és a kórházban ápoltak átlagéletkora folyamatosan csökken, egyre több fiatal kapja el a betegséget és kell megküzdenie a súlyos tünetekkel" - hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy ha úgy nyitnak ki az óvodák és iskolák, hogy a pedagógusoknak még nem megfelelő a védettségi szintjük, akkor sokkal nagyobb az esélye a vírus terjedésének, így a szülők is sokkal kitettebbek a fertőzésnek, mert sok esetben még nem kapták meg az oltást.

Az ellenzéki pártok szerint az csak felelősséghárítás, hogy Maruzsa a megoldást abban látja, hogy  az intézményvezetők engedélyezhetik a gyerekek távollétét, ha a szülők tartanak attól, hogy gyermekük az iskolából hazaviheti a vírust.

"Ez azonban hazárdjáték, Orbán Viktor a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget" - írják.

A fertőzöttek és a halottak magas száma miatt a kormánynak kellene döntenie az online oktatás teljes körű fenntartásáról, teszik hozzá, szerintük ugyanis "Orbán Viktor nem nyújt segítséget, csak a magának megrendelt közvélemény-kutatások alapján hozza meg járványügyi intézkedéseit".

A közleményben felszólítják a kormányt, hogy ne játsszon több százezer magyar életével és vonja vissza az óvodák és iskolák hétfői nyitását. Emellett azt kérik, hogy a kormány:

"Ne politikai alapon, vagy teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön."

 

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk