Ellenzéki javaslatot felkarolva érheti el a Fidesz, hogy a választás napján legyen a melegellenes népszavazás

Belpol

Szabó Tímea a Fudan-népszavazást akarta felgyorsítani, Kocsis Máténak megtetszett az ötlete.

"Van létjogosultsága annak a javaslatnak, amely szerint nem lenne akadálya, hogy egy népszavazást egyazon napra tűzzenek ki egy országgyűlési választással" - nyilatkozta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek.

Kocsis arra utalt, hogy szeptember 6. óta a parlament előtt van a párbeszédes Szabó Tímea javaslata a népszavazási törvény módosításáról. A módosítás eltörölné azt a szabályt, amely szerint nem lehet népszavazást tartani az országgyűlési, EP- vagy önkormányzati választások napján, illettve a választások előtti és utáni 41 napos periódusban.

Szabó a javaslattal azt szeretné elérni, hogy a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazás a Fudan Egyetemről ne halasztódjon a választás utánra, de az új szabály természetesen azt jelentené, hogy akár a kormány "gyermekvédelminek" hirdetett, valójában meleg- és transzellenes népszavazását is meg lehetne tartani a választás napján. A kezdeményezés támogatásakor vélhetően ezt a szempontot mérlegelte Kocsis Máté.

"Örülnék, ha a Fidesz tényleg támogatná a javaslatot. 10-15 milliárd forint közpénzt spórolnánk azzal, ha a népszavazásokat nem külön tartanánk meg, de ennél is lényegesebb, hogy egy akkora horderejű kérdést, mint a 450 milliárdos kínai hitelből épülő Fudan Egyetemé, nem lehet a választás utánra halasztani" - mondta a Narancs.hu-nak Szabó Tímea. Hozzátette, "ha a kormány ezzel párhuzamosan egy nem létező problémáról is népszavazást tartana, nonszensz kérdésekkel, hát tegye, nagy sikerük nem lesz vele, hiszen már most feledésbe merült a kezdeményezésük."

Az elenzéki politikus által remélt forgatókönyvet ugyanakkor alááshatja, hogy a kormány népszavazása más jogi pályán mozog, mint Karácsonyé. Karácsony két kérdését (a Fudanra vonatkozó mellett az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szólót) eleve később hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság, ráadásul neki 200 ezer aláírás összegyűjtésére is szüksége lesz, és ezeket utána ellenőrizni is kell. Ha az állami szervek kihasználják a rendelkezésükre álló határidőket, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy jövő áprilisban a Karácsony-féle népszavazást még nem lehet megtartani, a kormány népszavazását viszont igen. (Egyébiránt még a Kúria is megtagadhatja a kérdések hitelesítését mindkét kezdeményezésnél.)

Emlékeztetőül, a kormány öt népszavazási kérdését július 30-án hitelesítette az NVB. Ezek a következők:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Karácsony Gergely öt kérdéséből az alábbi kettőt hitelesítette az NVB egy hónappal később, augusztus 30-án:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Szabó Tímea erről az eshetőségről azt mondta,  Orbán Viktor járna rosszul a trükközéssel, mert ha jogi úton ellehetetlenítik a Fudan-népszavazást, akkor a választók még inkább érezni fogják, hogy csak a kormány leváltásával akadályozhatják meg a kínai egyetem felépítését és menthetik meg a Diákvárost.

Fideszes brainstorming

De mennyire kell komolyan vennünk Kocsis Máté nyilatkozatát? Tényleg megszavazza a Párbeszéd javaslatát a Fidesz? Jelen pillanatban ez egyáltalán nem tűnik biztosnak.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője arra emlékeztet, hogy az előző év végén egyszer már volt rá példa, hogy a Fidesz látszólag felkarolta Szabó Tímea egy beadványát, amely a Pest megyei választókerületek határát rajzolta volna át a törvényi előírásoknak való megfelelés érdekében. A törvényalkotási bizottságon akkor átment a javaslat, néhány nappal később, a plenáris ülésen mégis leszavazta a Fidesz. "Ez azt jelzi, hogy időnként a Fideszben is komoly káosz van, egyáltalán nincs előre kiszámítva minden lépésük, minden nyilatkozatuk. Azt sejtem, hogy a népszavazás kérdésében is több álláspont lehet jelen" - magyarázta László Róbert.

Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója is úgy gondolja, hogy a Fideszben még nem döntötték el, mi legyen a melegellenes népszavazás sorsa. Szerinte két előnyt remélhetnek a népszavazás és az országgyűlési választás összecsúsztatásától.

A felméréseik valószínűleg azt mutatják, hogy a vártnál kevésbé mozgatja meg a szavazókat az LMBTQ-kérdés, az elsődleges cél ezért az lehet, hogy a népszavazás ne fulladjon érdektelenségbe.

Ha az eredeti tervek szerint megtartják a népszavazást mondjuk február-márciusban, és jóval kevesebben mennek el rá, mint a 2016-os kvótanépszavazásra (akkor 3,3 millió ember sorakozott fel a kormány álláspontja mellett, így a referendum érvénytelen lett), azt nehéz lesz sikerként eladni - vélekedett a szakértő. 

"Emellett a Fideszben azt gondolhatják, hogy a népszavazással át tudják tematizálni a kampányt és a szavazóhelyiséget" - mondta Róna Dániel. Ha egy pártválasztásában bizonytalan választó elmegy szavazni és ott találkozik a kormány népszavazásával, az LMBTQ-téma lebeg majd a szeme előtt a voksoláskor, ami a Fidesznek kedvez - így szólhat a Kocsis Máté nyilatkozata mögött meghúzódó okoskodás, de Róna szerint téved a Fidesz, ha azt hiszi, hogy ezzel jelentős számú szavazót tud maga mellé állítani. "A migránsügy jó lett volna erre, de azzal inkább csak nevetségessé teszi magát a kormány, ha a kampányát a nemváltó műtétek veszélyére húzza fel."

A választással egy napon tartott népszavazás annyiban kétségtelenül feladná a leckét az ellenzéknek, hogy az értelmetlen kérdések miatt sem az igen, sem a nem válaszok mellett nem tudnának érvelni. Róna Dániel szerint azonban nem lenne megoldhatatlan feladat, hogy a szavazóikat hatékonyan mozgósítsák az országgyűlési választásra, miközben a népszavazás bojkottjára (vagy érvénytelen szavazat leadására) is buzdítják őket

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk