Embercsempész próbált beépülni a határvadászok közé

  • narancs.hu
  • 2022. november 19.

Belpol

A felvétel zajlik, de nem olyan ütemben, ahogyan a kormány várta.

A határvadásznak jelentkező emberek egy része az alkalmassági vizsgákon bukik el, de előfordul az is, hogy a bűnmegelőzési célú átvilágítás szűr ki valakit. Erről a HVG beszámolója szerint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának legutóbbi ülésén esett szó.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat több alkalommal is arra jutott, hogy embercsempészek próbálnak beépülni a határvadászok közé.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese arról beszélt a bizottsági ülés jegyzőkönyve szerint, hogy „a bűnszervezet egyik tagja jelentkezett képzésre, de nem tudta megkezdeni, mert kiderült, hogy ő igazából embercsempész, és nem azért jött, hogy megvédje a határt, hanem, hogy majd az embercsempész bűntársainak szóljon, hol van szolgálatban, és ott át tudjanak jönni az embercsempészek az illegális migránsokkal.” 

A politikus ezt azért hozta szóba, mert nyomatékosította: igenis szükség van a jelentkezők előszűrésére, nem csak fizikai, pszichikai szempontból, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálata is fontos. „Hála istennek Magyarországnak van egy olyan védelmi képessége, hogy ezeket a beépülési kísérleteket is ki tudtuk szűrni” – mondta Rétvári Bence.

A bizottsági ülésen szóba került a határvadászok létszáma is. A HVG összevetette a miniszterhelyettes által említett számokat azokkal, amelyeket a rendőrség a lap közérdekű adatigénylésére válaszul küldött. 

A rendőrség október 10-i adatai szerint a jelentkezők 36 százaléka alkalmatlan határvadásznak, addig az időpontig 2077-en jelentkeztek erre az állásra, 1265 ember alkalmassági vizsgálata fejeződött be, 811 fő megfelelt, ők már esküt is tettek.

Az elvileg frissebb, október végi adatokat közölve Rétvári Bence arról számolt be a bizottságnak, hogy „100-200 fő körül mozog azoknak a száma, akik hétről hétre elkezdik a négyhetes képzést, összesen eddig 894 határvadász-szerződést kötött a rendőrség, és eddig 636 fő tett sikeres vizsgát”. A lap arra következtet, csak az lehet, hogy a minősítésen átment emberekkel azonnal szerződést kötnek,

esküt is tesznek, de csak azután kezdik képezni őket,

és közben lemorzsolódnak, így maradnak 636-an.

Az ülésen Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára mondta ki, hogy 9 százalék körül alakul a fluktuáció. A jelentkezők közül többen „menet közben jönnek rá, hogy ez nem biztos, hogy nekik való, vagy úgy látják, hogy olyan típusú a feladat, amit ők nem akarnak ellátni (…) és vannak olyan határvadászjelöltek, akikről menet közben derült ki, hogy ebben a struktúrában, fegyelmezettségi körben nem feleltek meg az elvártaknak” – mondta az államtitkár. 

Bárhogy is van, a határvadászok felvétele nem olyan tempóban zajlik, mint ahogyan azt várták, hiszen úgy volt, hogy a télre legalább ezren lesznek.

A bizottsági ülésen Harangozó Tamás (MSZP) hozta szóba, hogy ezek szerint „630 emberrel számolhatunk, aki effektíve hadra fogható, ha jól értem, és nem a 894-gyel, hiszen a kettő közti különbség még iskolába jár vagy képzésen van”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk