Ezrek tüntettek Orbánék megfélemlítő politikája ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 15., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Igazi fesztiválhangulat volt a Szabadság téren. Gulyás Márton választási mozgalmat hirdetett, a tüntetők megint az Oktogonra vonultak.

Az eddig leghangosabb Orbán-ellenes tüntetésre készültek a szervezők szombaton, a Szabadság téri demonstráció végül zajos is lett, de elsősorban a rengeteg zenétől. A tüntetőket igazán az összesen 500 óra közmunkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergely tüzelte fel, de szerencsére ők nagyon. Varga legjobb mondata ez volt: "Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből", Gulyás pedig egy választási mozgalmat hirdetett, amellyel azt akarja elérni, hogy az év végéig kierőszakoljanak egy olyan választási rendszert, amelyben nem indul utcahossznyi előnnyel a Fidesz.

A Szabadság téren 10 után vége lett a bulitüntetésnek, onnan a többség elindult a Kossuth térre, majd át az Oktogonra. Végül sokan a Deák téren kötöttek ki.

23.30: A buli még minden bizonnyal órákig tart majd még az Oktogonnál, bár úgy tűnik, a csoport kettévált, mert sokan elindultak a Deák térre. Közben mi mára befejezzük élő tudósításunkat, kitartást a demonstrálóknak, szép álmokat az ágyba igyekvőknek.

23.20: Nagyjából ezren lehetnek az Oktogonnál, kicsit fáradtak a tüntetők, egyelőre nincs semmi különös, páran el akartak indulni a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz, de ebből nem lett semmi.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

22.50: Már elfoglalták az Oktogont. Zúg a "Bajszos szar" és az "Orbán takarodj!".

22.30: A tüntetők egy része a parlamenthez ment, de onnan már tovább is indultak. A cél megint az Oktogon.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

22.05: A zenét lekapcsolták, az ott lévők több csoportja azon tanakodik, hogy mit csináljanak. Ebből minden bizonnyal még vonulás lesz.

21.50: A hivatalos tüntetésnek mindjárt vége, nem úgy tűnik, hogy az a néhány ezer ember, aki a téren van, haza akarna menni.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

21.30: A MigSzol-aktivista, Hegedűs Barbara beszéde után nagyjából félig van a Szabadság tér.

21.08: Miközben Gyulás Márton nyilatkozott, néhány kopasz megjelent, elkezdtek zsidózni, majd azt harsogták: "Ria, ria, Hungária!", nekiálltak sorosozni is. Épp veszekednek a tüntetőkkel, azt kérdezik: "Székelyekért, magyar államért mikor álltok ki?", és azt mondja az egyikőjük, ha nem lenne Orbán, akkor anarchia lenne az országban.

20.50: Gulyás Mártonék beszéde után ismét koncert. Közben besötétedett, és elkezdtek elszállingózni az emberek.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

20.40: Még mindig Gulyás Márton: "Egy közös országban nem a saját klientúránkat stafírozzuk ki úgy, hogy azt hazudjuk közben, így épül a felső középosztály. A közös ország azt jelenti, hogy semmit rólunk nélkülünk. Nem hagyjuk az árokparton azt, akit odataszított a rezsim" – sorolja az aktivista. Majd folytatja: a közös ország az, ahol nincs különbség roma és nem roma között, és ahol a közös dolgainkat közösen intézzük. A Fidesz országa nem ilyen Gulyás szerint. De ahhoz, hogy leváltsák Orbánékat, politikai intézményeket kell létrehozni, el kell kezdeni professzionálisan politizálni. A közös országhoz közös, és nem fideszes intézmények kellenek.

Gulyás szerint ahhoz, hogy változzon a helyzet, szervezkedni kell, de először azt kell elérni, hogy arányos és egyenlő esélyekkel szálljanak harcba a politikai pártok a következő évi választások során.

Végül meghirdetett egy választási mozgalmat, amelynek az év végéig el kellene érnie, hogy arányos választási rendszer jöjjön létre az országban, amelyben mindenki a képességei, a javaslatai és a valós társadalmi támogatottsága alapján mérkőzhet meg.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

20.25: Gulyás Márton a Ripost és az Origo pénteki gusztustalan lejárató cikkéről beszél először. "Arra voltak kíváncsiak, hogy ugyan buzeráns vagyok-e. Szerintem fontos, hogy erre a kérdésre válaszoljak. Nagyra becsült kormánypropagandisták, itt vagyok a színpadon, gyertek!" Most épp várja, hogy a Ripost, az Origo vagy a 888 valamelyik munkatársa oda mer-e menni. "Én a ti szemetekben buzeráns vagyok, mint ahogy a ti szemetekben mindenki buzeráns, aki a kormányt buzerálni merészelni, mert ti így tekintetek a kritikára" – mondta, miután nem jelentkezett egy se a kormánypropagandisták közül senki.

20.20: Óriási üdvrivalgás fogadja Gulyás Mártont és Varga Gergelyt. Utóbbi szól előbb: "Köszönjük, hogy ott voltatok, mert nélkületek Marci és én most előzetesben lennénk." Amikor több ezer ember azt skandálta, hogy engedjék ki őket, akkor érezte, hogy mégis van szolidaritás az emberekben – hangsúlyozta, majd kiemelte: egészen elképesztő, hogy a kormány még a sorozatos tüntetések hatására sem enged. "Itt állunk azért a 4,5 millió emberért, akik nyomorognak ebben az országban, mert elment mellettük a hatalom. Túl hosszú lenne felsorolni ennek a rendszernek a bűneit". Varga szerint megtörték az illúziót és a habonyi átkot, miszerint ebben az országban még demokrácia van. "Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből" – nagyon kellett már a Vargáéhoz hasonló beszéd.

20.10: Lehet hogy ebből megint vonulás lesz, így még jól jöhet a TASZ által pénteken készített remek kis összefoglaló, amelyből egyebek közt kiderül, hogy milyen szabályok érvényesek akkor, amikor egy bejelentett tüntetés véget ér, de a tömeg még menne tovább. "A befejezett tüntetés után a résztvevők spontán folytatódó demonstrációja ugyanolyan alkotmányos védelmet élvez, mint a bejelentett tüntetés" – derül ki az írásból.

Arra is rávilágítanak a jogvédők, ha valaki például festékkel leönt egy épületet, az bizony rongálást valósíthat meg, amit bíróságon lehet vitatni, viszont megint csak azt kockáztatjuk, hogy ott rögtön őrizetbe vesznek.

Megadtak egy mobilszámot is, ahol jogi segítséget kaphat az, aki tiltakozik vagy tiltakozna, vagy akit tiltakozása miatt hátrány ér, ez a szám a következő: +36 30 7223356.

19.57: A szpíker bemondta, hogy mindjárt megérkezik Gulyás Márton – ő délután még Röszkén tüntetett – és Varga Gergő, az ő beszédük lehet a következő.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

19.45: Épp Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke beszél, megemlíti: Gulyás Mártont bezzeg elkapják, lecsukják, de a családon belüli erőszak elkövetőit, a nőket bántalmazókat nem.

19.20: Csoda történt! Az MTI is kint van az eseményen. Ezt írták néhány perce: "A demonstráció kezdetén a szervező Nem maradunk csendben Facebook-csoport nevében felszólaló Lukács Áron arról beszélt, hogy Orbán Viktor megfélemlítő politikája ellen tüntetnek, hogy megmutassák, az országot nem lehet ellehetetleníteni. "Nem fogadjuk el, hogy módszeresen egymás ellen próbálják meg hangolni a társadalom különböző csoportjait. Ez ellen a zene és a békés közösség erejét mutatjuk fel" - fogalmazott a szervező. (...) A résztvevők megtöltötték a Szabadság teret. A tömegben látni lehetett magyar és európai uniós zászlókat."

19.15: Végre egy szónok, Borsos Luca: "Nem maradok csendben, mert nem akarok. Nincs az a döntés, rendelet, ami velem ennyi szart megetet". Mondott még néhány versbe szedett mondatot, de elég rövid beszéd volt, közben a színpad előtt egy provokátor próbál belekötni a tüntetőkbe. Be is mondják: kérnek mindenkit, hogy maradjon békés a tüntetés. Megint zene.

19.00: „Hasta la vista, Mr. Prime Minista" – A ligetvédő Gregory G Ras dalban küldi el melegebb éghajlatra a miniszterelnököt. Ezt nyomja:

18.50: Nem tűnik rossznak az alapkoncepció, miszerint a beszédek között bulizzanak az emberek, de mintha túl sok lenne a zene, érezni lehet, hogy sokan elsősorban nem táncolni, hanem fütyülni, Orbánt szidni és tüntetni jöttek.

18.40: Zene, tánc, buli és melegítés a következő szónokra. Egyre sűrűbben állnak a téren, és még mindig jönnek.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

18.25: "Mit adtak nekünk a brüsszeliek?" – egy kis utalás a Brian életére: "Helytartó Lajos" sorolja, mi jött az EU-tól. A lista nagyon hosszú, kaptunk ivóvíz-hálózatot, csatornafejlesztéseket, metrót, utakat, a felcsúti kisvasutat stb. Jön a következő zenei betét, egy kis idő, amíg beállnak.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

18.15: Koncerttel kezdődött a tüntetés, hogy "Orbán meg a haverjai is meghallják". Még mindig folyamatosan érkeznek az emberek. Szabó Simon színész szerint "több mint egymillióan vannak a téren", de nem elég hangosak, ezért arra kéri a tüntetőket, hogy hallassák a hangjukat. Ezután kiabálás, fütyülés, hangoskodás.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

18.00: Kezdésre majdnem megtelt a tér. Bemelegítésként egy korábbi Orbán-beszéd hangzott el, amikor még a miniszterelnök azt hangoztatta, hogy Magyarország egy nyugatos ország, és hogy az oroszoknak már egyszer ajtót mutattunk, ne engedjük, hogy visszamásszanak az ablakon.

17.45: Több ezer ember van már a Szabadság téren, amely azért még egyáltalán nincs tele. Ha nem látnánk a transzparenseket, azt hihetnénk, hogy egy belvárosi fesztivál kellős közepére csöppentünk.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

 

Szombat este ismét tüntetnek Orbán Viktor és kormánya önkénye és megfélemlítő politikája ellen. A Szabadság térre szervezett demonstrációt a Nem maradunk csendben csoport szervezi, a Facebook-eseményükre közel 19 ezren regisztráltak nem sokkal a kezdés előtti időpontig, közülük majdnem 8 ezren jelezték, hogy ott lesznek, 11 ezren pedig azt jelölték be, hogy érdeklődnek, ami nagyjából annyit jelent: ismét ezrek tüntetnek majd a kezdéskor.

Minden bizonnyal nem egy szokványos demonstráció előtt áll Budapest,  ahogy a szervezők írják: „A beszédek mellett ezúttal a zenén, a táncon, és a hangos véleménynyilvánításon lesz a hangsúly. (..) A zene összehoz, a zene felszabadít. Táncolj, tüntess és kiabálj a szabadságodért!

Szónokok és fellépők: Szónokok és fellépők:

Antoni Rita, Borsos Luca, Gulyás Márton és Varga Gergő, Hegedűs Barbara, Szabó Simon, Hujber Áron (1/3 Fossiles de l'Atlas), Komár Béla (Telefunken), Gregory G Ras (Komáromy Gergely), Kramer Veronika és Szipszer Szabolcs (Bulbs) ,Kürthy Andras (HuskyJoe), Kürti Kristof (DJ Suhaid), Mushu Israel Balazs Pandi (DJ Rabbi Williams), Vereczkey Ákos (Akos V), Újvári-Pintér György (!Szkafander)

A hivatalosan hat órakor kezdődő, de minden bizonnyal egy kicsit csúszó tüntetést folyamatosan frissülő cikkünkben nyomon követjük. A Szabadság téri programok hivatalosan 10 órakor érnek véget, de minden bizonnyal a tiltakozók jelentős része ismét vonulni fog Budapest utcáin.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 15., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 35
  yoyo
  2017. április 17., hétfő 09:22
  ...mint hogy Gulyás vagy más civilek együttműködnének a jobbikkal.
 2. 34
  yoyo
  2017. április 17., hétfő 09:21
  " "nemes cél érdekében" együttműködünk, "

  NEM MŰKÖDNEK EGYÜTT. Szóba állni, vitatkozni az nem együttműködés.

  Ennél jóval kevesebb erővel azt lehetne mondani, az ellenzéki pártok együttműködnek. Ugye?
  Miközben legalábbis kb. egy politikai térfélen állnak és vitáznak egymással, együttműködésről álmodni se lehet.
  És még így is sokkal valószerűbb azt mondani, hogy a demokrata oldal pártjai próbálnak együttműködni, mint hogy Gulyás vagy más civilek együttműködnének.  Amit egészen biztosan ki lehet jelenteni: magyarországon teljesen valószínűtlen forgatókönyv, hogy valamelyik párt (mszp, lmp, dk, stb.) választási győzelemre képes.
  Egy félszívű (sőt...) választási együttműködés sem lesz már képes 18-ra többséget szerezni.

  És ennyi idő után jól látszik, hogy a választásra jogosultak nagyjából felére tartósan nem is számíthat a mainstream politika, sőt a részt venni akarók is meglehetősen depresszívek, csalódottak, kiábrándultak.

  Magyarországon a központi vezetés által irányított pártpolitizálás képtelen a társadalmi változtatásra.
  Ezt lehet tagadni, lehet azt hazudni, hogy a mi pártunk mozgalom szerűen alulról építkezik.

  Csak olyan erő képes ezt a bekövült struktúrát meghaladni, ami valóban alulról szerveződik, és ami tömeges részvételre alapozódik.

 3. 33
  Cyrano
  2017. április 17., hétfő 08:44
  yoyo, én hatalomtechnikáról beszéltem.
  Arról, hogy ha teret engedünk a jobbiknak, ha "nemes cél érdekében" együttműködünk, együtt fotózkodunk, mosolygunk, jattolunk akkor elhitetjük a közvéleménnyel, hogy veszélytelenek. És ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy hatalomra kerüljön.
  És ezt a jobbik erősen nyomatja is: ők az egyetlenek, akik le tudják váltani Orbánt.
  És ugyanezért vagyok dühös Botkára: felrúgott egy tárgyalást, ami azt mutatta az embereknek, hogy "ezek" már megint nem tudnak együttműködni. (Ha hangyaf@sznyi esélyt látnék arra, hogy Botka győz, esküszöm a szocikra szavaznék, pedig eléggé rühellem őket.) És ezért a szavazók jelentős része sem fog más kiutat látni az orbáni borzalomból, mint a jobbikot.Ezért borsózik a hátam, ha ilyen gesztusok tömegével még szalonképessé is tesszük. (Pl az alkotmánybírósági beadvány.:( )

  A világpolitika már bebizonyította, szarik ránk.
  Amikor Uniós politikusok a kizárásunkat ragozzák, mindig eszembe jut Palmerston "Lehet, hogy igazuk van, de végezzetek velük gyorsan." mondata.
  A világ még mindig nem tanulta meg, hogy egy porfészekből is indulhatnak óriási bajok, nekik is bőven elég egy müncheni konferencia.:(
  Én viszont - lehet, átkozottul túlérzékenyen - azonnal kirekesztek mindenkit, akinél csak a halvány jelét látom a cimboráskodásnak, jópofáskodásnak.
 4. 32
  Cyrano
  2017. április 17., hétfő 08:32
  yoyo:
  nem egy sima politikusi,kapcsolati, emberi kézfogásról beszélek. Hanem a gesztusról: Hillerrel nem Völnerrel igen. Hillerről sok rosszat lehet mondani (minimum azt, hogy vacak oktatási miniszter volt, aki meghajolt a pedagógusok akarat előtt és tönkre vágta Magyra-reformjait), de azt nem lehet tőle elvitatni, hogy demokrata. A TH előtt mondott remek beszéde nekem örök emlék marad.
  Ha két dolog nem egyszerre történik, és Gulyás nem tartja fontosnak, hogy blogbejegyzést csináljon belőle, én sem tudnék róla.
  Nekem ott lett vége a történetnek vele kapcsolatban.

 5. 31
  yoyo
  2017. április 17., hétfő 08:09
  Cyrano: "Hitler hatalomra jutásának tanulmányozását ajánlanám indokként."

  Hitler hatalomra jutásának példáját soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, de azt is hozzá kell kalkulálni, mennyire más a 20-as, 30-as évek Németországa és mennyire más a mostani világhelyzet és magyarországi helyzet. És milyenek a hagyományos magyarországi politikai erővonalak, hagyományos világnézeti preferenciák.

  Egy nagyon fontos dolog: ha nem történik radikális változás a hazai ellenzéki politizálásban, sőt a magyar társadalmi közgondolkodásban, a fidesz sikertörténete folytatódni fog.

  A most elindult tiltakozási hullám alkalom arra, hogy sikerüljön meghaladni a töketlenkedés politikáját, a pár százalékokon marakodó kis pártok szűklátókörű önzését.

  Ha azonban továbbra is megy majd a rosszarcok tülekedése a forgóajtóban, majd akkor tessék alaposan szétnézni, milyen erdogani, putyini távlatok nyílhatnak a mi gazemberünk számára. 6. 30
  yoyo
  2017. április 17., hétfő 07:49
  Cyrano, kizártnak tartom, hogy tudnál említeni valakit a (mindenkori) magyar közéletből, akinek ne volna vitatható megnyilvánulása. Sőt, az egész kiterjeszthető az egyetemes emberiségre.
  Elfogadom, vannak vízválasztó értékű gesztusok, amelyek után nincs pardon, de...

  Gulyás soha egyetlen percre se kokettált a jobbikkal, példák sokaságát lehetne idézni, amelyekben nyíltan, pengeélesen fejezi ki, hogy a jobbik náci párt, politikája elfogadhatatlan.

  Egy filmjében pl. kezet fog Zagyva Györgygyulával. Aki azt a bizonyos műsort megnézi, annak világos, nem fraternizálni ment, hanem ez volt a módja annak, hogy belülről tudja láttatni, mi is a jobbik "romaprogramja".

  Egy másik alkalommal Toroczkaival állt le nyílt vitára egy olyan műsorban, ahol ellenzéki pártok ;s ellenzéki civilszervezetek tagjai is vitatkoztak jobbikosokkal. A vita élessége, a toroczkaiból sütő gyűlölet nem hagyott kétséget Gulyás jobbik-szimpatizánsi voltáról.

  Egy nagy vitatéma, hogy mi a helyes stratégia: mint szalonképtelenről, politikailag elfogadhatatlanról nem venni tudomást róluk, hiszen csak egy handabandázó törpe kisebbség pártja, vagy felismerni, hogy létük, programjuk a magyar társadalom egyre nagyobb része számára alternatíva. Hogy a rasszista romaprogramjuk egyáltalán nem veri ki a biztosítékot, sőt, valódi alternatíva nélkül a többség szemében ez a kívánatos "bánásmód".

  Egy fejlett nyugati demokráciában, ahol a náci érzület egy párszázalékos kisebbség sajátja, kiváló viselkedés a velük szembeni zéró tolerancia, a tudomásul nem vétel.

  Magyarországon viszont a társadalom egyáltalán nem elhanyagolható része számára részben vagy teljes mértékben elfogadható ez a politikai irányzat (rossz belegondolni, hogy a hatalmon lévő legnagyobb párt sem jobb semmivel), azaz a társadalmi realitás figyelmen kívül hagyása.

  A hilleres sztori nekem nincs meg, amúgy készséggel elhiszem, még akár azt is, hogy nem volt nemes gesztus. De semmiképpen nem állítható egymással szembe ezen keresztül, hogy az mszp-vel nem, a jobbikkal igen, mert a jobbikkal sem hozható egy tető alá.

  Jobb esetben torzító ebből azt a következtetést levonnni, hogy a jobbikkal - akár csak rejtetten - szimpatizálna, őszintén azonban úgy gondolom, hogy ez egy politikai ellenfél (mármint a pártpolitikán kívüli Gulyás) lejáratására irányul. Ismételgessük sokszor, hogy Gulyás a jobbikkal kvaterkázik, a végén csak belemászik a fülekbe.

  Nem, Gulyás egyáltalán nem áll a jobbikhoz kicsit is közelebb, mint azt ez az állítás sugallni próbálja.
 7. 29
  Cyrano
  2017. április 17., hétfő 07:33
  Miskolcon pl. nem a jobbik jelöltjével óhajtottak összefogni , hanem egy alulról jövő kezdeményezésbe szálltak be, nem igazán körültekintően.
  A jobbikkal, soha, semmi nincs. Még egy jogos petíció aláírása sem.
  Sarkos vagyok?
  Hitler hatalomra jutásának tanulmányozását ajánlanám indokként.
  (Lehet azzal vádolni, hogy zsidó vagyok. Sőt cigány is. No meg buzi - nem buzeráns mert az mélyen sértő. Ja és muszlim. És nő. És otthon bántalmazott pasi. És megvert kisgyerek. Kilakoltatott. És nincstelen. És civil. Ja és komcsi is. Meg libsi. Bármi, csak nem fideszes és nem jobbikos.)
 8. 28
  Cyrano
  2017. április 17., hétfő 07:23
  reuters:

  Akkor légy szíves és nézd meg a működő modellt, Érpatak, Ásotthalom.
  Ja, hogy most Vona szívhez szólót mond? Azt én is tudok, ha célt akarok érni. (Miként a kisegér a lyukig. Ha ösmered. )
 9. 27
  szegedi789
  2017. április 17., hétfő 00:53
  reuters
  fidesz tényleg lenyúlta jobbik összes témáját ? közös jobbos (szub)kultúrából jöttek, fidesznek is megvolt a "nehéztüzérsége", de a mellettük szocializálódó jobbikkal szemben már a kezdetekben sem hittek a széljobbos sületlenségeknek, hatalmat maximalizáltak, az a bizonyos színvonal meg évről évre zuhant... ezért van az, hogy cukiskodó vona nem lesz a nagy pragmatista, orbán-sárkányt ölő lovag a jobbos térfélen...
  tehát tudatosan/megfontoltan rosszabbak, témák meg manipuláció célja válogatja... hatalmon vannak, pénz, paripa, fegyver, és növekvő orosz függés...
 10. 26
  szegedi789
  2017. április 17., hétfő 00:44
  ez a kézfogós példa nem jó, mivel emeszpé önkormányzati szinten sokszor működött együtt jobbikkal... és az egykor emeszpére szavazókból lett jobbikos szavazók? val'színűleg hiller úrék nem sajnálják, ha visszajönnének... miskolci választás?
  sajnos, elég lehetetlen cyrano nézetének megvalósítása balos térfélen, de jobbikkal való együttműködést tényleg megmagyarázhatatlan erkölcsileg is , stratégiailag is

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra