Feljelentik Lázár Jánost bűnrészesség gyanúja miatt

  • narancs. hu
  • 2018. február 11.

Belpol

Tiborczék hódmezővásárhelyi fejlesztése miatt főhet a feje a kancelláriaminiszternek.

Bűnrészesség miatt feljelenti a Demokratikus Koalíció (DK) Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert az Orbán Viktor kormányfő vejével összefüggésbe hozott Elios-ügyben – közölte az ellenzéki párt helyettes szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Rónai Sándor úgy fogalmazott: Lázár János egy éve „nyilvánosan maga vallotta be, hogy Tiborcz Istvánnal együtt találták ki, hogyan lehet ellopni a közpénzt”. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy a Népszava szúrta ki, hogy Lázár az egyik tavalyi kormányinfón említette: még polgármesteri időszakából ismeri Tiborczot, és közösen találták ki, hogy „Hódmezővásárhelyen hogy fogjuk a közvilágítást modernizálni, ami nagyszerű program volt”.)

Szavai szerint 13 milliárd forintjába került az országnak a csalás, amelyért akár húsz év börtön is járhat. Orbán Viktor lehet az első olyan magyar miniszterelnök, akinek bezárják egy közvetlen családtagját – jelentette ki.

A helyettes szóvivő megjegyezte, hogy a Fidesz több mint egy hete nem tart sajtótájékoztatót, „menekül”, még a szokásos kormányinfó is elmaradt. Közölte, feljelentik a kormányfőt is, aki „minden bizonnyal bűnpártoló”, és ha „eldől az első dominó, dőlni fog a többi is”, jöhet majd Mészáros Lőrinc és a miniszterelnök „hirtelen meggazdagodó” apja, Orbán Győző. Szerinte Polt Péter legfőbb ügyésznek szintén mennie kell.

A mostani feljelentés előzményei között fontos megemlíteni: még januárban derült ki, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel azokban a közbeszerzésekben, amelyeket 2011 és 2015 között nyert meg az Elios Innovatív Zrt., Tiborcz István akkori cége. Majd nemrég a 24.hu meg is szerezte az OLAF jelentését, amelyben a szervezet pontosan 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja.

Tiborczék milliárdjairól és a saját lábon állásukról itt írtunk:

Fényből nyert milliárdok - Tiborcz István és Orbán Ráhel boldogulása

Meg lett mondva az országnak, hogy a svájci elitegyetemen tanuló Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István a saját lábán áll. Az önállósodásukhoz persze közpénzből finanszírozott meg­bízások is kellettek. Pécs és Bicske hitelt vett fel, hogy megbízhassa Tiborcz cégét.

 

Figyelmébe ajánljuk