Fellázadtak a rezidensek az 50 százalékos tagdíjkedvezmény megvonása ellen

  • narancs.hu
  • 2018. március 20.

Belpol

Az Orvosi Kamara is pont a rászorulókat üti.

Tiltakozik a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), mert a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy határozatában megvonta a pályakezdő orvosok 50 százalékos tagdíjkedvezményét. A rezidensek közleményükben hangsúlyozzák: „A tagdíjkedvezmény megvonása érinti a munka nélküli orvosok, a tartósan táppénzen levők és a rezidensek 50 százalékos tagdíjkedvezményét.”

Ahogy azt mi is megírtuk: a MOK Területi Szervezeteinek Tanácsa február 21-i ülésén úgy határozott, hogy megvonja a pályakezdő orvosoktól az 50 százalékos tagdíjkedvezményt. Az MRSZ nehezményezi ezt, szerintük „az a szervezet, mely az orvosetika irányainak meghatározója, vagy a hálapénz elleni küzdelem szószólója kell legyen, nem hunyhat szemet sem a kollegialitás, sem az etika, sem a társadalmi felelősségvállalás alaptételei felett”. Nem tartják elfogadhatónak, hogy július 1-jétől a leginkább rászorultak pótolják a kamara költségvetésének hiányát.

Jelenleg azok jogosultak az 50 százalékos kedvezményre, akiknek a diplomájuk megszerzését követően nem telt el hat év, vagyis ide tartozik a rezidensek több mint 90 százaléka. A MOK havi tagdíja 2300 forint, azaz évi 27 600 forint.

A rezidensek tárgyalást kezdeményeznek a kamarával, a döntésről ugyanis nem egyeztettek velük, annak előkészítésébe nem vonták be szövetségüket.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk