Fidesz-bukta Balmazújvárosban: mi az ellenzéki győzelem receptje?

  • M. L. F. – G. M.
  • 2018. augusztus 13.

Belpol

Miközben akad olyan város, ahol még kihívója sincs a Fidesznek, a hétvégén Balmazújvárosban sokakat meglepve az ellenzék támogatta független jelölt legyőzte a kormánypárt emberét. Bár a győztes mögött széles körű összefogás alakult ki, valójában a választást nem ők nyerték, hanem a helyi ellentétektől feszített Fidesz veszítette el, ráadásul most ütött vissza Orbán Viktor egy korábbi döntése is.

Nemcsak a Fidesz kapott ki az augusztus 12-i időközi polgármester választáson, hanem egyenesen a térség országgyűlési képviselője, a régió nagy hatalmú ura, a várost 2006 és 2014 között erős kézzel irányító kormánypárti politikus, Tiba István – vélik a Magyarnarancs.hu helyi forrásai.

Ugyan a volt polgármester nem is indult a voksoláson, de a politika iránt kicsit is érdeklődő helyi polgárok számára világos volt, hogy ő erőltette az alig ismert – az egyik önkormányzati cég középvezetőjeként dolgozó – Nagy Tamás indítását. Ahogy az ő embere – korábban jegyzője – volt Veres Margit, akinek azért kellett lemondania az polgármesteri posztról, mert vesztegetés miatt 5 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Miközben Felcsúton és Pásztón simán nyert a hétvégén a Fidesz, Balmazújvárosban mindenki meglepetésére az ellenzék által támogatott független Hegedűs Péter győzött közel 300 vokssal többet szerezve, mint a második helyet végzett Nagy Tamás.

Csak a Fidesz?

A balmazújvárosi időközi választás eredménye azért meglepő, mert a Fidesz harmadik kétharmadát hozó áprilisi országos voksolás után úgy tűnt, kialakulóban az egypártrendszer. Az elmúlt négy hónapban azokon az időközi választásokon, ahol volt jelöltje a kormánypártnak, ott toronymagasan győzött, hét településen 60 százalék feletti eredménnyel. Mi több, ahogy arról helyszíni riportunkban lapunk is beszámolt, Szerencsen nem is mert senki elindulni Nyiri Tiborral szemben, aki a rendszerváltás előtti időket idézve be is húzta a 100 százalékot.

Az új Hazafias Népfront - Hogyan lett megint egypártrendszer egy borsodi kisvárosban?

Képzeljük el, hogy lakhelyünkön csak egy fideszes indul polgármesternek, majd képzeljük el azt is, hogy csak fideszes képviselő jut a testületbe. Szerencsen ez már valóság.



Erre lehetett számítani Balmazújvárosban is, hiszen a hajdú-bihari városban 2006 óta rendíthetetlen a Fidesz hatalma. Áprilisban a korábbi polgármester, Tiba 49 százalékkal nyert a hajdúsági választókerületben, sőt, ezen belül Balmazújvárosban kimagaslóan jól szerepelt: a 17 városi szavazókörből 12-ben 50 százalék feletti eredményt ért el, az egyikben 85 százalékot. A képviselő  mostani kampányban is bevetette magát, még Kósa Lajost is a városba utaztatta, aki azt ecsetelte, hogy a BMW Debrecenbe költözése Balmazújvárosnak is nagy lehetőségeket kínál. Szerinte a kormányzati támogatásnak pedig egy feltétele van: szavazzanak a Fidesz támogatta polgármester-jelöltre.

De milyen – akár országos – következtetések vonhatók le a balmazújvárosi eredményből?


1. Kell az ellenzéki összefogás, de nem elegendő

Az áprilisi voksoláson 13 jelölt indult Tiba ellen, a kamupártok mellett a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Momentum is ringbe szált. Végül az ellenzéki voksok szétforgácsolódtak – a második helyen 21 százalékponttal lemorzsolódva a Jobbik végzett – holott együtt hajszállal ugyan, de legyőzhették volna Tibát. Persze nehezen megválaszolható kérdés, hogy összefésülhető-e a Jobbik és a baloldal tábora.

Ezt a kérdést a mostani kampányban a hódmezővásárhelyi receptet követve válaszolta meg az ellenzék. Senki sem indított külön jelöltet, mindenki a Célbakísér Civil Szövetség nomináltját, a konzervatív, öt gyerekes volt katonát, Hegedűst támogatta. Ám a júliusi józsefvárosi választás eredménye azt mutatja, önmagában még az ilyen típusú összefogás sem elengedő a Fidesz ellen.

2. A korrupciós tematika nem sokat ér

Veres Margitnak azért kellett lemondania, mert rábizonyították, hogy az állami támogatásra pályázó helyi építkezési vállalkozótól pénzt fogadott el. Mi több, az is kiderült, hogy az öt millió forintot Tibának szánták, Veres „csak” 400 ezer forintot vett ki belőle.

Míg Tibát – aki szerint ez nem csúszópénz, hanem kölcsön volt – a mentelmi joga védi, Verest elítélték, igaz, nem vonult börtönbe, mert kegyelmet kért Áder Jánostól, és amíg a válaszra vár, haladékot kapott az igazságügyi minisztertől. Erről az utóbbi hetekben sokat beszéltek a városból, de korábban már kiderült, ez már keveseket botránkoztat meg. A balmazújvárosi korrupciós ügy az országos választási kampányban is téma volt, Tiba mégis fölényesen nyert.

3. Kivédhető a karaktergyilkos kampány és a propaganda

Hadú-Bihar megyében hosszú évek óta a Fidesznek van médiatúlsúlya. Az egyébként is a hatalmon lévők kegyét kereső megyei napilap a választások előtt került annak a Heinrich Pecinának a tulajdonába, aki 2016-ban bezárta a Népszabadságot, majd eladta a Mediaworksöt Mészáros Lőrincnek. Az ellenzéknek kevés esélye van bekerülni a lapba.

A kör bezárult: kormányközelbe kerültek az utolsó megyei napilapok is

Ugyanaz a Heinrich Pecina vette meg őket, aki bezárta a Népszabadságot, majd továbbpasszolta a fél vidéki sajtót Mészáros Lőrincnek. Eladta három magyarországi regionális napilapját - a Kelet-Magyarországot, az Észak-Magyarországot és a Hajdú-bihari Napló t - a Russmedia-csoport. A vevő az osztrák Heinrich Pecina érdekkörébe tartozó Media Development Management Kft.

A városi tévé is letudta a kampányt azzal, hogy „megkérte” Tiba Istvánt: „mutassa be a jelölteket”. Ő aztán folyamatosan támadta Hegedűst, sőt bevetették ellene a Pesti Srácokat is. Hegedűs közben a Piócás Agóra nevű Facebook-csoport segítségével kampányolt, ugyanakkor honlapja szerint végigtalpalta a várost, jól mozgósított.

Hegedűs Péter: Az embereknek elegük lett az énközpontú vezetésből

Beszéltünk Hegedűs Péterrel, aki a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, szerinte azért is tudott nyerni, mert a városban kialakult bizalmi válság után elege lett az embereknek az énközpontú vezetésből. A frissen megválasztott polgármester szerint a választás némileg párhuzamba állítható a hódmezővásárhelyi időközi voksolással, ahol februárban a független, az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter tudott győzni. Tiba István korábban azt mondta, csak az ő általa támogatott jelölttel tud majd együtt dolgozni országgyűlési képviselőként, ezzel kapcsolatban Hegedűs úgy vélekedett, hogy „a választási kampány heve sok mindent elbír, de úgy tűnik, a lakosoknak ez már tényleg sok volt”.

Hegedűs ma már elkezdte a munkát: azt mondja, először szeretné helyreállítani a lakosság bizalmát a városvezetésben, majd átláthatóvá tenni a városgazdálkodást. A polgármesternek nyolc fideszes és két jobbikos képviselővel kell együtt dolgoznia, de azt mondja, nem tart attól, hogy akadályozni próbálják majd: „Nekik is az az érdekük, hogy az elkövetkezendő évben működjön a város. Hódmezővásárhely példája ráadásul azt mutatja, hogy a lakosság nem túlzottan kedveli azokat a képviselőket, akik elvtelenül, direkt a város működését akadályozva szavaznak.”

Gera Márton

4. Ki kell használni a Fidesz hibáit

Orbán Viktor 2014-ben a parlamenti létszám csökkentése érdekében bevezette az összeférhetetlenséget, így Tibának is választania kellett: képviselő lesz vagy polgármester marad. Az előbbit választotta, de választókerületi elnökként mindenről ő dönt a helyi pártszervezetben és senki nem mer szembeszegülni vele.

2014-ben kierőltette a korábbi jegyzője, Veres jelölését – akit a botrány kirobbanása után az utolsó percig védett –, majd idén át tudta nyomni Nagy indítását a helyben jól ismert fideszes alpolgármesterrel, Koroknai Imrével szemben. A helyi Fidesz megosztott volt, ami kihatott a mozgósításra is.

Úgy fest tehát, hogy számos körülmény együttállása szükséges ma már ahhoz, hogy a Fideszt le lehessen győzni. Hegedűs sikerrel járt, ám Balmazújváros is könnyedén Esztergom és Hódmezővásárhely sorsára juthat: az új polgármesternek fel kell vennie a harcot a megbuktatására törekvő Fidesszel, amelyiknek nyolc képviselője van a 11 fős testületben.

A címlapképen Nagy Tamás, fideszes jelölt látható.


Figyelmébe ajánljuk