Fideszes munkahelyteremtés - A megbízható ember

Belpol

A jól fizető politikai állás nemcsak a fővárosban bevett gyakorlat, legfeljebb a kifizetett HUF-ok nagysága eltérő. A kevesebb azonban egy olyan térségben, mint Békés, nagyon sok is lehet.
A jól fizető politikai állás nemcsak a fővárosban bevett gyakorlat, legfeljebb a kifizetett HUF-ok nagysága eltérő. A kevesebb azonban egy olyan térségben, mint Békés, nagyon sok is lehet.

Bizalmatlansága jeleként 2007 szeptemberében részmunkaidős státuszt kért és kapott a gyulai képviselő-testület Fidesz - Magyar Polgári Szövetség frakciója a Gyulai Többcélú Kistérségi Társulásnál. A helyet Nemesvári Zoltán képviselő kapta. Az akkori Fidesz-frakció vezetője - aki a 2006-os polgármesterjelölt is volt -, Baranyó Géza hangsúlyozta: nem fenyegetésnek szánta ezt a kérést. Ámbár ha a kérést nem teljesítik, mondta akkoriban, pártja tartózkodik a kistérséggel kapcsolatos előterjesztéseknél. És biztos, ami biztos, hozzátette: "Mindannyian tudjuk, ez mit jelent." Ezek nem üres szavak voltak: a 32 ezres dél-alföldi városnak ugyan szocialista polgármestere van, de a képviselő-testület legnagyobb létszámú frakciójával a Fidesz rendelkezik.

Levelező tagozat

A státusz iránti kérését Baranyó két évvel ezelőtt és legutóbb, 2009 decemberében, a kistérségi munkaszervezet vezetőjének írt válaszlevelében Lamperth Mónika volt önkormányzati miniszter azon elhíresült kijelentésével indokolta, miszerint "tudja ő a feladatát, tudja, hogy hogyan kell helyreállítani a politikai rendet, hová kell forrásokat juttatni". Baranyó meglátása szerint a pénzeket a 2006-os vesztes helyhatósági választás után a szocialista kormányzat többek között a kistérségekhez csoportosította. Így hát 2007 novembere óta foglalkoztatja a gyulai kistérségi munkaszervezet havi bruttó 150 ezer forint díjazás ellenében Nemesvári Zoltánt.

Több mint kétéves késéssel különös levelezés zajlott le Lebenszky Attila kistérségi vezető és Baranyó Géza képviselő között. (A levelek másolatait mindketten elküldték a kistérségbe tömörült települések polgármestereinek.) 2009 decemberében a kistérségi vezető a Baranyónak címzett levelében kifejtette: magára nézve nem tartja kötelezőnek a Nemesvári foglalkoztatásáról két évvel korábban született egyezséget. Lebenszky ezt azzal indokolta, hogy a helyi fideszes képviselők egy uniós támogatással megvalósuló beruházás menedzsmentjuttatása miatt nagy összegű pénz felvételével vádolták meg őt, valamint egy általa is elismert jelentéktelen hibát fölnagyítottak. Lebenszky a juttatás mértékét kifogásoló észrevételt egy sajtótájékoztatón már cáfolta. A gyulai kistérségi irodavezető továbbá azzal indokolta Nemesvári alkalmazásának megszüntetését, hogy nem tudja feladattal ellátni a képviselőt.

Baranyó Géza válaszában kifejtette: a Fidesz gyulai frakciója Nemesvári Zoltánt mint "számukra megbízható embert" "felügyelői státuszba" küldte a kistérségi szervezethez. A fideszes képviselő hozzátette: "A fő cél nem az volt, hogy képviselőtársunkat bedugjuk egy kistérségi állásba."

Lebenszky a Narancs kérdésére zsarolásízűnek nevezte a Nemesvári foglalkoztatásáról szóló 2007-es Fidesz-javaslatot, másrészt csodálkozott, mert a legutóbbi időkig nem tudta, hogy a jobboldali frakció "felügyelői státuszba" küldte volna hozzájuk a képviselőt. Az sem világos a számára, hogyan tett ennek eleget a fideszes politikus. Lebenszky az elmúlt több mint két évben - egy három hónapos időszakot leszámítva - nem tudott munkát adni Nemesvárinak. A képviselő naponta alig negyedórát töltött munkahelyén, leült a számítógépe elé, és átnézte a levelezését.

Sem Lebenszky, sem Baranyó nem tud arról, hogy Nemesvárinak van-e diplomája, és ha igen, akkor ez segítheti-e a "felügyelői státusz" betöltésében. Abban egyetértettek, hogy nem ismernek olyan kistérséget az országban, ahol hasonló megbízatással önkormányzati képviselőt foglalkoztatnának - és mások sem tudnak ilyen megoldásról. (A gyulai kistérség pártszínezete igencsak vegyes: Gyula szocialista városvezetője a többségi Fidesz-frakcióval él társbérletben. Elek, Kétegyháza és Lökösháza vezetése az induláskor baloldali volt, de utóbbi településen közben változott a helyzet.)

Bedugni vagy nem bedugni

A kistérségi irodavezető a Narancsnak megjegyezte: Nemesvári neki elmondta, hogy a helyi fideszes vezetők a 2006-os helyhatósági választások előtt megígérték, valamilyen állást kerítenek neki. (Vagyonnyilatkozata szerint Nemesvári italautomatákat üzemeltet, amiből havi bruttó 120 ezer forintos jövedelme van. Azt nem sikerült tisztázni, hogy rokkantnyugdíjas-e vagy sem a negyvenes évei elején járó fideszes képviselő, ám tény, hogy Alfa Romeója szélvédője mögött rokkantigazolványt látni. Vagyonnyilatkozata e kérdésben nem igazít el.) Baranyó viszont lapunknak tagadta, hogy állást ígértek volna Nemesvárinak. Baranyó Géza lapunknak arról is beszélt, hogy bár a kistérség ülései nyilvánosak, a dokumentumai, éves beszámolói és a belső ellenőri jelentések hozzáférhetők, Nemesvári tudott újat mondani nekik, éppen amiatt, mert "belelátott a dolgokba".

A tavaly decemberi Lebenszky- Baranyó-levélváltás után a gyulai képviselő-testület 2010-re 6 millió forintot szavazott meg a kistérségi irodának két fő foglalkoztatására. Január 20-án Lebenszky - a levelében kifejtettekkel szemben - újra szerződést kötött a fideszes képviselővel, aki a jövőben "esélyegyenlőségi koordinátorként" ténykedik.

Nemesvári Zoltán 2007 novembere óta bruttóban több mint négymillió forintot vett föl a kistérségi hivataltól. A képviselő nem kívánt nyilatkozni.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.