Az Origo legendás mocskolódása után a Figyelő is beszállt a Momentum elleni lejárató propagandába

szerző
Urfi Péter
publikálva
2017. márc. 10., 17:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Figyelő és az Origo nem hivatkozik egymásra, hanem pont egyszerre írta meg pont ugyanazt a cikket. Egyik íráshoz se adja a nevét senki.

false

„Momentum: Kik ők valójában?” – teszi fel a kérdést Schmidt Mária lapja a címlapon. A cikk leadje azután újra rávilágít a rejtélyre: „Sokat írnak róluk, de keveset tudunk arról, kik ők valójában.” Az aggodalom annál kevésbé érthető, mivel egész héten másról sem szólt a kormánypárti sajtó, mint hogy kik is ezek a momentumosok valójában.

A Magyar Idők hétfőn, az Origo szerdán, a Figyelő pedig csütörtöki lapszámában publikált oknyomozónak szánt írást a Momentumról. Egyik cikket sem vállalja névvel a szerzője, ellenben mindegyik ugyanazokra a fontos következtetésekre jut. Szám szerint kettőre:

1. A Momentum tagjai a balliberális ellenzék leszármazottjai.

2. Soros György.

Az első régi mániája a Fidesznek, a második pedig az új kedvenc.

 

Az apák, nagyapák és egyéb felmenők tetteivel hitelteleníteni a politikai ellenfelet nyilvánvalóan aljas és ostoba, de alighanem hatékony módszer lehet, mert a létező jobboldal nem tud leszokni róla. Nemrég felemlegettük a műfaj klasszikusát, Grezsa Ferenc Apák és fiúk című cikkét 1990-ből, a Magyar Fórumból. Négy évvel ezelőtt meg arról írtunk, hogy az ügynökakták ügyét akkor is feszegető Schiffer András családjára szállt rá Lázár János, Széles Gábor és a Heti Válasz. Most a Momentum van soron, és mindenki beleáll az apázásba.

A Magyar Idők cikkének summázata

A Magyar Idők cikkének summázata

 

Az Origo szerdai cikke nagyobb vihart kavart, nem utolsósorban azért, mert a túltolt kreténség már nevetségessé tette. A példák ismertek: az egyik momentumost például azzal próbálta Soros Györgyhöz kötni a lap, hogy az apja lájkolgatta a 444 cikkeit. Ugyancsak Hajnal Miklósról tartották fontosnak megemlíteni, hogy egy olyan külföldi intézetnél volt gyakornok, amelyik lájkolta a Direkt36 oknyomozó portál Facebook-oldalát. Úgyhogy Soros!

A MÚOSZ közleményéből

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a magyar sajtóban kezd meghonosodni egy olyan, korábban csupán elvétve alkalmazott káros gyakorlat, amelyben a közzétett médiatartalmak publikálásának célja a valós információk és összefüggések bemutatása helyett a tény- és jogalap nélküli lejáratás, hírnévrontás és személyeskedés. Az ilyen tartalmak közlésének célpontjai általában politikusok vagy politikai kezdeményezések, emellett azonban egyre gyakrabban olyan újságírók is, akik szakmai munkájuk során összeütközésbe kerülnek a helyi vagy az országos hatalom gyakorlóival. A legutóbbi példát az Origo „12 millió forintot tüntetett el a Momentum dúsgazdag vezetője” című írása szolgáltatta, amelynek (ahogyan a cikk szövegéből, illetve a témáról időközben más forrásból megjelent háttéranyagokból egyértelműen kiderült) már a címében szereplő állítások sem voltak megalapozottak.

A Schmidt Máriához került és – az eddigi főszerkesztő távozása után – Habony Árpád bizalmi embere által vezetett Figyelő is közzétette saját „oknyomozását”. Ez visszafogottabb hangnemben íródott, de szintén lesújtó színvonalon. Ilyen mondatokkal:

„Gyakran nevezik őket az új SZDSZ-nek liberális gondolkodásmódjuk miatt.”

„…saját bevallásuk szerint sem látnak rá a vidéki emberek problémáira”

„a magukat politikai árváknak mondó fiatal politikusok behódolni látszanak az MSZP–SZDSZ holdudvarának”

Soproni Tamás EHÖK-alelnök volt az ELTE-n „azokban az időkben, amikor busás hökös jutalmakról szóltak a hírek”

És így tovább. Az Origóhoz – és a teljes kormánypárti propagandához – hasonlóan a Figyelő is úgy tesz például, mintha nem tudnák, hogy Mécs János vidékiekről szóló szövege paródia volt. Sokkal eredetibb megoldás az a parádés levezetés, miszerint a momentumos Nemes Balázs a netadó elleni tüntetéseket együtt szervezte egy MSZP-s politikus fiával és egy olyan újságíróval, aki később az Átlátszónál dolgozott. Úgyhogy Soros!

Ha túllépünk a röhejes érvelésen, akkor viszont komoly kérdéssel találkozunk. Hogyan hasonlíthat egymásra ennyire az Origo és a Figyelő cikke, amikor egyik sem hivatkozik a másikra, sőt a hetilap lapzártája idején az Origo cikke meg sem jelent? Az még hagyján, hogy mindkét lap ugyanúgy megírja, kinek mivel foglalkoznak a szülei, és azt is, hogy Soros György. De az Origo legnagyobb leleplezését, Hajnal Miklós startupjának 12 millióját is pont ugyanakkor „oknyomozta” ki a Figyelő. A két cikk egyes részeinek még a gondolatmenete, a mondatfűzése is hasonló.

false

Végül hozzá kell tennem, hogy a Demokrata is megjelentetett egy nagy leleplező írást a csütörtöki számában Apák, fiúk és lányok címmel, de ahhoz már nem volt cérnám. A netes ajánló alapján ők inkább az izraeli szálra koncentrálnak. Ha értik, mire gondolok.

szerző
Urfi Péter
publikálva
2017. márc. 10., 17:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Rumata
  2017. március 12., 13:27
  Egyszó mint száz: szerintem a jobboldali lapok Momentum elleni cikkei csupán álcázni próbálják azt, hogy a Momentum egy fideszes zavarkeltő küldetést teljesít.

  De a Momentum nyilatkozataiból annyira kilóg a lóláb, hogy szerintem minden normális ember egyből látja, hogy a Momentum Orbán kreálmánya.
 2. 6
  Rumata
  2017. március 12., 13:23
  Ha a Momentumnak volna bármi értelmes megnyilvánulása, akkor azt hinném, hogy tényleg fenyegetést lát benne a jobboldal.

  De a sikeres aláírási akció óta a Momentum csupa olyan zavaros hülyeséget nyilatkozik, ami alapján ezerszerinkább tűnnek Orbán lefizetett zavarkeltő bérenceinek, mint tiszta gondolkodású, elfogulatlanul politizáló "új utas" formációnak.

  És ha belegondolunk, hogy az olimpia megfúrásával hatalmas szívességet tettek Oránnak, akkor a fideszbérenc szerepkör teljesen életszerű alternatívának tűnik.
 3. 5
  Világos
  2017. március 11., szombat 09:25
  Keresgélik a Fideszesek, hogy a volt SzDsz-hez tartozik a Momentum.
  Mit keresgélnek, hisz kezdetben a FIDESZ az SZDSZ-el együtt járták
  az országot, agitálták az embereket, hogy Ők a megváltók szavazzanak
  rájuk. Elő kell keresni a neveket meg az emlékeket: engem fűzgélt
  Tirts Tamás És Magyar Bálint meg még mások. A jóbarátból ellenség lett.
  Nem más mint szinészkedés, meg félreveztetés.
  Egyiknek sem hiszek. Győzelere játszanak mocskos módszerekkel.
 4. 4
  rworse
  2017. március 10., péntek 21:03
  John Sanders

  De az írásaik szaporítják az ilyen írásokat olvasó barnanyelvűek számát. Egyre többen elbarnanyelvűsödnek az ilyen írások szabadon grasszálásától.
 5. 3
  szegedi789
  2017. március 10., péntek 19:49
  Ez a mécsezés kezdete óta zavar, oké, ezek szerint alkotmányos jog lett az értő olvasás elutasítása ( PISA 2016, "jogában áll hülyének lenni", "irónia komcsi dolog" ), de a mécsezés 2.0 beindítása után azért lehetett volna lamentálgatni egy kicsit, hogy a (társait a bitófára jutatós) demokratás hazugság után, biztos hogy a Mécs fiának kell magyarázkodni , védekezni az újabb hazugság ellen ?
  Ehelyett minden nap ezzel kelünk, ezzel fekszünk ...
  Pedig ...
 6. 2
  szegedi789
  2017. március 10., péntek 19:40
  Nesze neked kdnp, ennyit a családtudományi vagy milyen szakod indításáról !
  Családi kötelékeknek a héten befellegzett . . .
  Amszterdamban tanult ! Jobbosoknak még mindig drogos libsi Mekka ugrik be ? Vagy mi van ?
  Úristen, egy gazdagabb és modernebb európai központban tanult ! ÁÁÁááááááá
  Hát mi van itt, kérem ? ? ? Ha Párizsban, már jönne a forradalom, jakobinus diktatúra és 1968 ? ? ?
  És az egészben a "leggyönyörűbb", hogy '89 előtti "színvonalon", jó néhány ma is praktizáló elvtárssal, a rendszerváltás aranyifjainak megrendelésére, most épp Mécs fiát, és Donáth unokáját mószerólják ... Meg egyébként is, lenyúlni egy lapot, majd beszálni a militáns hazugságkórusba, nem egy csöppet komcsi tempóra vall ??? Kedves Mária ???

 7. 1
  John Sanders
  2017. március 10., péntek 18:37
  Kit érdekel, hogy mit ír a Beobachter? Úgyis csak a barna nyelvűek olvassák.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra