Fizetett a versenyhivatal – Nincs mit tenni a Tv2 dolgában

Belpol

Először fizetett információért a versenyhivatal: a whistleblower 10 milliós jutalmat, 11 irodaszer-forgalmazó milliárdos bírságot kapott. A Tv2 eladásáról egyelőre csak tájékozódik a GVH.

11 irodaszer-forgalmazó cégre összesen több mint 1 milliárd forintos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellmegállapodások miatt – jelentette be Juhász Miklós, a hivatal elnöke mai sajtótájékoztatóján. Az érintett cégek 2008 és 2011 között összesen 19 pályázat során működtek együtt, hatan közülük titkos stratégiai megállapodást is kötöttek, három cég pedig vállalta, hogy békén hagyja a másik ügyfeleit. A GVH honlapján olvasható határozat szerint a pályázatok között több közbeszerzési tender is szerepelt, így a Magyar Posta, a debreceni, a székesfehérvári, az újpesti, a Bács-Kiskun megyei önkormányzatok és a Magyar Államkincstár kiírásai is. Juhász Miklós szerint a kiíró állami szervek és magáncégek felelőssége nem merült fel az eljárás során, bár azt megjegyezte, hogy a pályázati pénzek elosztóinak gyakran nem érdekük a kartellgyanú jelzése a GVH felé, hiszen ez veszélyeztetheti a projekt megvalósulását is.

false

 

Fotó: Kovács Attila/MTI

„A megállapodás szerint a vállalkozások célja az volt, hogy a közbeszerzési és versenypályázatok során a status quót fenntartsák, illetve növeljék piaci részesedésüket” – mondta a sajtótájékoztatón Zavodnyik József, a GVH Versenytanács döntéshozatal-támogató csoportjának vezetője. A megbírságolt cégek ennek érdekében ármegállapodásokat kötöttek, felosztották egymás közt a pályázati piacot, illetve ajánlataikkal mesterségesen próbálták felvinni a megbízásokért kapható összeget. Juhász Miklós elmondta: elemzések szerint a kartellek általában 10–40 százalékos kárt okoznak a pályázat kiíróinak, jelen esetben a veszteség 25–30 százalék körülire tehető. Az érintett cégek egyébként az irodaszerpiac 10–20 százalékát fedik le, de a kérdéses pályázatokon ők tették az ajánlatok több mint felét.

Százmilliós nagyságrendű büntetést két cég kapott, a Budapiért Zrt. 274 millió, a felszámolás alatt lévő Gyárt-ker Kft. 600 millió forintot. Zavodnyik József elmondta, hogy utóbbi vállalat esetében éltek az úgynevezett ideiglenes biztosítás eszközével, tehát már az eljárás során zároltak bizonyos számlákat, ezért a GVH bízik benne, hogy teljes egészében behajtható lesz a magas összegű bírság. A bírságok megállapításánál figyelembe vették a cégek jogsértésben játszott szerepét, a jogsértés piaci hatását, illetve hogy milyen jellegű pályázatról van szó. A szankció három cégnél elérte a kiszabható legmagasabb összeget, az előző évi nettó árbevétel 10 százalékát. Azt még nem tudni, hogy az eljárás alá vont vállalatok kérik-e a GVH-határozat bírósági felülvizsgálatát, mivel ennek határideje még nem járt le. Két céggel szemben büntetőjogi feljelentést is tesz a versenyhivatal, bár ezek kimenetele kérdéses, hiszen a rendőrség eddig jellemzően nem emelt vádat a hasonló hivatali kezdeményezések nyomán.

Az ügy érdekessége, hogy a GVH történetében most először fizetett informátori díjat, ami a bírság 1 százaléka, jelen esetben 10 millió forint (felső határa egyébként 50 millió). Információért akkor jár jutalom, ha nélkülözhetetlen írásos bizonyítékról van szó, vagy olyan szóbeli értesülésről, melynek segítségével a GVH rajtaütési engedélyt kaphat a bíróságtól, és így jut nélkülözhetetlen bizonyítékokhoz. Most a rajtaütéses variáció érvényesült, a hivatal hat cégnél tartott razziát, és a talált e-mailek, egyéb írásos bizonyítékok tették egyértelművé a kartellvádat. A kapott információ jellegéről és az informátor kilétéről az újságírók kérdésére sem árult el semmit Juhász Miklós, így azt sem, hogy valamelyik cég alkalmazásában állt-e az önkéntes bejelentő. A 10 millió forintból mindenesetre neki még adóznia kell, egy törvénymódosítás értelmében július 1-jétől válik adómentessé ez a jutalmazási forma.

A Tv2-vel jelenleg nincs tennivaló

A magyarnarancs.hu kérdésére Juhász Miklós elmondta, hogy a Tv2 eladásával kapcsolatban egyelőre nincs tennivalója a GVH-nak, hiszen a fúziós ügyekre megállapított kérelmezési határidő még nem járt le. Ha az üzlet megkötésétől számított 30 napon belül hivatalos kérelmet kapnak, akkor az eljárásrend szerint megvizsgálják, milyen szempontok mentén értékelheti a GVH a médiapiaci tranzakciót. Azt ugyanakkor hozzátette Juhász, hogy a hivatal jelenleg is tájékozódik az ügyben, folyamatos a piaci információk gyűjtése.

Mint azt megírtuk, a Tv2 decemberi értékesítésével kapcsolatban kételyek merültek fel, hiszen a két vevő – a csatorna vezérigazgatója és gazdasági igazgatója – nem rendelkezhet a több tízmilliárdosra saccolt vételárral. Az MSZP és az Együtt 2014 egy múlt heti sajtótájékoztatón azon vélelmének adott hangot, hogy Simon Zsolték mögött Fidesz-közeli nagyvállalkozók állhatnak. Azóta a Tv2 megerősítette az origo információját, miszerint a vevők a korábbi tulajdonos ProSiebenSat1-től kapott hitelből vették meg a csatornát, így a teljes összeget csak később kell kifizetniük. Ez további kérdéseket vet fel, hiszen ilyenkor az eladó általában arra számít, hogy a vevők a cég által termelt profitból törlesztenek majd, a Tv2 ezzel szemben évek óta veszteséges.

Figyelmébe ajánljuk