Ghaith Pharaon magyar állampolgár akart lenni

  • narancs.hu
  • 2017. július 19.

Belpol

De sikerült? Még az is lehet.

Demeter Márta független – volt MSZP-s – országgyűlési képviselő írásbeli kérdése nyomán az Index közölt érdekes információkat a januárban elhunyt Ghaith Pharaon szaúdi milliárdosról.

A TEK vezetője, Hajdu János Demeternek küldött válaszából derül ki, hogy Pharaon 2016 szeptemberében honosítási kérelmet nyújtott be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. A dolog érdekessége, hogy ez az információ a BÁH Pharaonról nyitott aktájában nem szerepelt.

Azt nem lehet tudni, hogy Pharaon meg is kapta-e a magyar állampolgárságot, az Index szerint ehhez igen sok feltételnek kellett volna megfelelnie, de mentességet is kaphatott ezek alól.

A TEK azért értesült az állampolgársági kérelemről, mert nemzetbiztonsági szempontú elemzést végzett a BÁH számára. Hajdu szerint Pharaonról megkérdezték a partnerszolgálatokat, ám vele kapcsolatban „nem álltak rendelkezésre a terrorszempontú kockázatelemzésnél releváns információk”.

Ez annak fényében különösen furcsa, hogy Pharaont többek között terrorizmus finanszírozása miatt körözte haláláig az FBI. Ghaith Pharaonról lapunk 2016 novemberében közölt részletes portrét. Egyebek mellett kiderítettük, hogy a körözött milliárdos cége megvásárolta az Orbán Viktor Cinege utcai házával szemközti épületet.

A szaúdi szomszéd - Ghaith Pharaon élete és magyarországi üzletei

A rijádi udvarban nevelkedett aranyifjúból a terroristák, drogdílerek és fegyverkereskedők bankjának egyik vezetője lett. Negyedszázada körözi az FBI és az Interpol, mégis szabadon repked Magyarországon, sőt a miniszterelnök családjához is közel került – üzletileg és helyrajzilag egyaránt. A titkosszolgálatok magatartását nehéz értelmezni.

Figyelmébe ajánljuk