Gödöllő: a Fidesz Gémesi György ellen - Egy szövetség vége

  • Matkovich Ilona
  • 2010. szeptember 23.

Belpol

Gödöllő két erős ember közül választ októberben. A helyi lokálpatrióták színeiben induló Gémesi György polgármester mögött húsz év politikai tapasztalat, Boros Andrea ügyvéd, a Fidesz polgármesterjelöltje mögött az októberi választásokon is impozáns győzelemre számító kormánypárt áll.
Gödöllő két erős ember közül választ októberben. A helyi lokálpatrióták színeiben induló Gémesi György polgármester mögött húsz év politikai tapasztalat, Boros Andrea ügyvéd, a Fidesz polgármesterjelöltje mögött az októberi választásokon is impozáns győzelemre számító kormánypárt áll.

Gödöllőn feltúrt város fogadja a látogatót, a főtéren a közműcserét végző munkásokat kerülgetve faforgács lapokon egyensúlyoznak a járókelők. A városvezetés azt ígéri, ha a tervezett 133 napos határidőt nem is tudják tartani, januárra kész lesz a belváros, és jövő év elejétől Gödöllő méltón fogadhatja Európát. A Budapesttől 25 kilométerre fekvő, harmincegyezer lakosú város, s benne a hazai monarchikus nosztalgia egyik kultikus jelképe, a főtértől rövid sétaúton elérhető Grassalkovich-kastély lesz ugyanis a 2011. első félévi soros magyar EU-elnökség rendezvényeinek fő helyszíne. Kiválasztásakor az akkor kormányon lévő MSZP és a Fidesz is ragaszkodott ahhoz, hogy a miniszteri találkozók és konferenciák helyszínét vigyék ki a fővárosból, ezzel egyrészt elkerülve a diplomáciai konvojok okozta torlódásokat Budapesten, másrészt lehetőséget adva az agglomerációban elhelyezkedő vidéki városoknak arra, hogy felkerüljenek Európa térképére.

Az egykori gödöllői vadászkastély, Erzsébet királyné kedvenc palotája nagy részét az utóbbi évben, az Új Magyarország Fejlesztési Terv turisztikai beruházásának keretében, 1,6 milliárdos uniós támogatással újították fel. Mivel egy kormányhatározat szerint jelenleg is zajlik az előző kabinet által kiemeltnek minősített uniós beruházások felülvizsgálata, az átmeneti pénzügyi nehézségek miatt szeptember elejéig várni kellett a rekonstrukció következő etapjára. Az 1990 óta a polgármesteri széket újra és újra elnyert Gémesi György rendületlenül bízik abban, hogy időre elkészülnek a munkával, pesszimista vélemények szerint azonban még ha befejeződik is a felújítás, elképzelhetetlen, hogy január 1-jéig meglegyenek a használatbavételhez szükséges szigorú, az uniós előírások betartását szem előtt tartó hatósági engedélyek. Gödöllőn azt várják a féléves nemzetközi rendezvénysorozattól, hogy a barokk kastély kiemelt helyszín legyen a nemzetközi konferenciaszervező cégek portfóliójában - ez nyilvánvalóan jelentős bevételhez juttatná a várost.

Húsz év

Gémesi György polgármester szerint az uniós rendezvény nem előzmény nélküli, hanem csapata többéves munkájának eredménye, mint ahogy az utóbbi évek tizennyolc megnyert pályázata is, amelyekkel összesen 2,5 milliárd forint áramlott a városba. A főváros közelsége és a fejlett infrastruktúra az elmúlt évtizedben vonzotta a magyarországi helyszínt kereső nemzetközi ipari és kereskedelmi vállalkozásokat. A Sony, a Caterpillar, az Avon és más külföldi cégek Gödöllőre települt leányvállalatai ötezer munkahelyet biztosítanak, s ezzel nem csak a város igényeit szolgálják ki: a környező településekről buszszal hordják a dolgozókat. A városban a munkanélküliség az irigylésre méltó 6 százalék körül mozog.

A fentiek alapján Gödöllőt a béke szigetének gondolnánk, ahol az 1994 óta a helyi Lokálpatrióta Klub jelöltjeként induló Gémesi György polgármester, korábbi MDF-alelnök, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke okkal bízhat abban, hogy az októberi önkormányzati választásokon a választók újra értékelik a városfejlesztési eredményeket. Ám ahogyan a polgármester fogalmaz, a béke szigetén is lehet támadás, amely ezúttal jobbról érkezett Boros Andrea, a politikában friss, a helyi közéletben azonban jól ismert, ingatlanügyekre szakosodott ügyvéd személyében. A Fidesz nem először indít saját jelöltet Gödöllő "örökös" polgármesterével szemben: Boros Andrea lapunknak nem kívánt nyilatkozni, motivációjáról, terveiről azonban beszámol internetes oldalán. "Az elmúlt két évtizedben a jelenlegi polgármester kisajátította magának a jobboldali jelölt pozícióját, kihasználva, hogy Gödöllő lelkületében inkább jobboldalinak tűnik. Így minden jobboldali érzelmű ember csak rá tudott szavazni, a baloldalnak meg soha nem volt annyi támogatottsága, hogy ezt megfordítsa. Most (...) mindazoknak, akik meg szeretnék változtatni Gödöllő 'egyszemélyes királyság' jellegét, lehetősége van, hogy szavazatával elősegítse a változást" - írja a Fidesz polgármesterjelöltje, aki ígéri, hogy "a polgármesterváltás esetén az első feladatunk egy átfogó, teljes körű átvilágítás lesz, ami mindenre ki fog terjedni".

A győzelemre leginkább esélyes két jobboldali jelöltön kívül harmadikként Kovács Barnabás geofizikus indul az MSZP színeiben, akit rögtönzött közvélemény-kutatásunk alapján "bár szimpatikus embernek" tartanak helyben, sok esélyt nem adnak neki. A "változást Gödöllőn is" hívei szerint az ügyvédnő "talpraesett, nem megosztó személyiség, olyan, aki mellé nyugodtan odaállhatott a Fidesz". A jelenlegi polgármester kap meleget és hideget is: tapasztalt, ügyes taktikusnak mondják, egyértelműen az ő érdemének tulajdonítják viszont, hogy a városban van munka és jó a közbiztonság.

Gémesi György tisztában van a személyéről kialakult ellentétes véleményekkel. "Én sebész vagyok, és a várospolitikában is úgy gondolkodom, mint egy sebész: ha vágni kell, vágok, ha dönteni kell, döntök. A felelősség az enyém. A lényeg, hogy meg kell gyógyítani a beteget. Emellett abszolút akceptálom a tőlem különböző véleményeket, ennek bizonyítéka, hogy a döntéseket az elmúlt négy évben szinte egyhangúlag fogadta el a testület" - magyarázza lapunknak.

Az eddig ötször, minden ciklusban impozáns többséggel újraválasztott polgármester szerint az országos Fidesz-vezetés mostanra megelégelte, hogy Gödöllőn a rendszerváltás után felállt a vezetésével egy városmenedzsment, amely folyamatosan jól és tisztességesen dolgozik, és emiatt nem tud kinőni mellette egy másik, hasonló értékrendű és hasonló erejű politikai közösség. "Nem azért, mert elveszem előlük a lehetőséget. Korábban is próbálkoztak ellenem tenni, de a mostani lejárató technikák agresszívebbek, barátságtalanabbak. A hazugság, a megtévesztés szintje is erősebb" - mondja, majd hozzáteszi: lehet arra alapozni választási stratégiát, hogy egy párt logója most ér egy bizonyos százalékot, de véleménye szerint ez kevés. "Igazából még mindig nem látom, milyen kritika fogalmazódik meg ellenem. Nem vagyok botrányhős, tavasszal az országgyűlési választáson egy megállapodás értelmében nem indultam a Fidesz-jelölttel szemben, iszonyatos munkát végeztem az elmúlt négy évben, aminek mérhető eredménye van."

Polgári cikcakk

A Fidesz a koalíciós partner KDNP-vel folytatott hosszas egyeztetések után végül Vécsey László szadai polgármestert indította a gödöllői választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként, aki ehhez a Gödöllőn élő Ángyán József professzor - ma az Orbán-kormány vidékfejlesztési minisztériumának államtitkára - támogatását kérte. Gémesi György korábban arról egyeztetett egy országos és januárban egy megyei fideszes politikussal, hogy visszalép a tavaszi választásokon Vécsey javára, ennek fejében ősszel a Fidesz nem indít ellene Gödöllőn polgármesterjelöltet. E megállapodásra később hiába emlékeztette Gémesi levélben a meg nem nevezett országos vezetőt, nem kapott választ. "Nem kegyet kérek. Ez nem alku kérdése. Ez egy háromlábú megoldás, amelynek egyik lába, hogy én támogattam a Fidesz jelöltjét, ennek fejében megígérték, hogy ősszel nem indítanak ellenem polgármesterjelöltet" - érvel a polgármester, akinek a kialakult helyzetben politikai pályafutása folytatásához ez az egyetlen esélye. Ángyán József államtitkár egyébként a Gödöllői szolgálat című helyi lapban megjelentetett levelében "mértéktartó, méltányos és elfogadható ajánlatnak" tartotta Gémesi javaslatát, és mint írja, megkérte az addigra már országgyűlési jelölt Vécsey Lászlót, hogy személyesen is egyeztessen a gödöllői polgármesterrel - amit Vécsey meg is ígért. "Mindezek után - mint derült égből a villámcsapás - következett be számomra - aki makacsul hiszek az adott szó erejében - az a döbbenetes fordulat, hogy a gödöllői önkormányzati választáson a helyi Fidesz saját jelöltet állít Gémesi polgármester úrral szemben" - folytatódik Ángyán József cikke, amelyre Vécsey László ugyanabban a lapszámban válaszolt. "Soha egy percig föl nem merült, hogy a Fidesz Gödöllőn a helyhatósági választásokon nem állít jelölteket, köztük polgármesterjelöltet" - írja. A levélből az is kiderül, hogy a Fidesz országos választmánya először Vécseyt indította volna Gémesi ellen, de a szomszédos Szadán tizenkét éve polgármester politikus egyrészt nem akarta "cserbenhagyni az övéit, azután sem, hogy országgyűlési képviselő lett", másik okként pedig azt említi, hogy Gémesi tavasszal támogatta őt.

A fideszes polgármesterjelölt indulásának nyilvánosságra hozatala óta tartó állóháború egyik epizódja volt az augusztus közepén botrányba fulladt gödöllői közvélemény-kutatás, amelyet a debreceni székhelyű Independent Research Group Kft. végzett Boros Andrea megbízásából. A terv szerint a kérdezőbiztosok 500 gödöllői lakost kérdeztek volna azért, hogy a "fideszes polgármesterjelölt programalkotásához támpontokat nyújtsanak". Egy bejelentés alapján a helyi választási bizottság (hvb) jogszabálysértőnek mondta ki a kutatást. Miután a hvb a közleményében megtévesztőnek nevezte, hogy a kérdezőbiztos a polgármesteri hivatalra hivatkozott, Beke Sándor, a kft. ügyvezetője bejelentette, hogy rágalmazásért feljelentést tesz. Boros Andrea, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is reagált a történtekre az MTI-hez eljuttatott közleményében: "Megértem a polgármester úr félelmét, ugyanis a gödöllőiek változást akarnak (...), elfogadhatatlannak tartom azonban az olyan eszközöket, mellyel saját pozíciójával visszaélve tisztességes embereket zaklat, és riválisait alaptalanul besározza."

Gémesi, aki elmondása szerint maga mögött tudja a helyi KDNP és számos gödöllői civilszervezet támogatását, így kommentálja a történteket: "Nagyon furcsa volt számomra, hogy más városok emberei kutatnak közvéleményt", de mint mondja, nem veszi fel a kesztyűt, és nem reagál az ellene indított lejárató propagandára, inkább minden lehetséges fórumon beszámol az elvégzett munkáról. "Amit én kínálok, az nemcsak a tapasztalat és folyamatosság, hanem az elmúlt húsz év teljesítménye" - állítja a magát hatodszorra megmérető polgármester, aki biztos benne, hogy a gödöllőiek nem pártra, hanem személyre szavaznak október 3-án.

A jelenlegi képviselő-testületben tizenöt lokálpatrióta, hat szocialista, mindössze két fideszes és egy szabad demokrata képviselő ül. Akárki lesz is a polgármester, kérdés, milyen lesz az arány az új, immár jóval kisebb létszámú, 14 fős testületben. Ha a lokálpatrióták nem szereznek többséget, és nem születik a pártok képviselői között belső megegyezés, könnyen megtörhet az évek óta tartó lendület, és ellehetetlenülhet a város működése. A fideszes jelölt egy korábbi kijelentésével mindenesetre elég egyértelmű útmutatást adott a helyieknek: "Nagyon káros lenne Gödöllő városának, ha egy 68 százalékos parlamenti többség idején még mindig Gémesi György maradna a polgármester, aki ráadásul az utóbbi években már meglehetősen kiszorult a nagypolitikából."

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

High-tech a pusztában?

Tudományos technológiai parkot terveznek komoly egyetemi háttérrel, a beruházást előzetesen majd’ 12 milliárd forintra becsülik. Mindezt Békés megye egyik leghátrányosabb településére, Pusztaföldvárra „álmodták meg”. Az összeg több mint fele a kormánypárti polgármester cégére menne.