Gulyás: Nincs napirenden Orbán-Putyin találkozó

  • narancs.hu
  • 2022. december 31.

Belpol

Elvileg magyar EP-képviselőkről, nem létező polgári engedetlenségről, a baloldalon múló pedagógus-béremelésről beszélt Gulyás egy interjúban. 

Gigantikus interjút közölt az atv.hu Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, amelyben sok minden szóba került, mutatjuk a legfontosabbakat: 

  • Az igazságszolgáltatás szervezetéről szóló törvény módosításáról részletekbe menően megállapodott a kormány az Európai Bizottsággal, a törvénymódosításokat az Országgyűlés márciusban elfogadja. Gulyás azt mondta, ez az egyetlen olyan "szupermérföldkő", ami a helyreállítási és a kohéziós uniós forrásoknál is a további kifizetések feltétele. 
  • Az uniós forrásokon a pedagógusok béremelésének csak az üteme múlik, Gulyás állítása szerint a nagyobb mértékű azonnali emeléshez szükség lenne azuniós forrásokra. Azt is mondta, azért nem tudnak most rögtön saját költségvetési forrásból 21 százalékot emelni, mert kell a pénz a rezsicsökkentésre, mint fogalmazott: "mert jövőre több mint 2600 milliárd forintot kell fordítsunk a rezsicsökkentés fenntartására, az energiaszámlák kifizetésére az állami szektorban".
  • Szerinte az uniós pénzek kifizetése persze a baloldalon múlik, mondván "az elvileg magyar európai parlamenti képviselők megszavazták az Európai Parlamentben, hogy ne kapjuk meg a nekünk járó pénzeket", sőt, szerinte "ez elsősorban Dobrev Klára és társainak a felelőssége".
  • Szerinte az Európai Parlament joggal vádolható hungarofóbiával és gyűlöletkeltéssel Magyarországgal szemben: "Ott semmilyen racionalitásnak nincs terepe, semmilyen megnyilatkozásnak nem kell, hogy ténybeli vagy jogi alapja legyen. Az a legnépszerűbb, aki a legmélyebb gyűlölettel tud Magyarországról nyilatkozni. Az Európai Parlament mérhetetlenül káros, iszonyatosan drága, ugyanakkor rendkívül korrupt tevékenysége az, amit folyamatos ellenségkeresésként is leírhatunk."
  • Hosszan volt szó a "gyermekvédelmi törvényről", Gulyás elmondta, hogy a gyermekvédelmi törvény Európai Bizottság által kívánt módosítása az EFOP Plusz program oktatási lábát érinti, de ez a pedagógus béremelésre nem vonatkozik. Gulyás ugyanakkor "nem látja okát annak, hogy módosítsanak", ettől még bizakodó volt a pénzeket illetően, mondván "a Bizottsággal bizonyos kérdésekben eddig is lehetett értelmes párbeszédet folytatni, hátha ebben a kérdésben is lehet. Ha nem, akkor majd dönt a bíróság."
  • A magyar parlament még mindig nem szavazott a finn és a svéd NATO-csatlakozásról, Gulyás erről azt mondta: "A miniszterelnök is nyilatkozott arról, hogy tavaszi ülésszakban az Országgyűlés megkezdi a ratifikáció tárgyalását, és ennek megfelelően hoz döntést." 
  • Az uniós szankciók további megszavazásáról azt mondta: "Ha megkapjuk mindazokat a mentességeket, amit eddig is megkaptunk, amelyek a magyar érdeknek megfelelnek, akkor az európai egység fenntartása az érdekünk." 
  • A rezsicsökkentés fenntartásáról azt mondta, ha radikálisan csökkenne a gáz vagy az áram ára az európai tőzsdén, akkor a lakossági piaci árat – tehát a rezsicsökkentett érték fölötti árat – lehetne csökkenteni, és nem az átlagfogyasztás alapján meghatározott határon kellene módosítani. Az átlaghatárt szerinte jól lőtték be, a gázszámlák 78, a villanyszámlák 67 százaléka a rezsicsökkentett értékhatár alá esik.
  • A 2023-as költségvetés módosításait január közepéig terjesztik a parlament elé, februárban kezdi tárgyalni az országgyűlés és márciusban tudja elfogadni azokat. 
  • Az önkormányzatoknak adott rezsitámogatásról azt mondta, 80 milliárd forintot fognak a települési önkormányzatoknak kifizetni, a fővárosban pedig "azok a budapesti kerületek, akik leültek tárgyalni a kormánnyal, pártállásra való tekintet nélkül kapnak állami hozzájárulást a megnövekedett rezsiköltségeikhez". Hozzátette: "Azt joggal feltételezzük, hogy azok a kerületi vezetők nem igénylik a kormány támogatását, akiknek az országból egyedülálló módon nem volt fél órájuk arra, hogy Láng Zsolt kormánybiztossal egyeztessenek. Összesen 6 ilyen kerület volt a 23-ból." 
  • Azt is mondta, "nem lát erős konfliktust" Matolcsy György jegybankelnökkel. Arról, hogy Matolcsy kitölti-e a mandátumát, úgy fogalmazott: "Ez csak rajta múlik, ezért nagyon magas tétek tennék rá". 
  • Gulyás szerint az inflációt az okozta, hogy a koronavírus-járvány után megélénkült a kereslet, majd a háború és az inflációk erősítettek rá. "Tehát ha a felelősöket keressük, akkor először meg kellene találni a felelőst, aki miatt kirobbant a koronavírus, másodszor pedig megnevezhetjük az oroszokat, akik megtámadták Ukrajnát, harmadszor a brüsszeli szankciókat követelő tagállamokat." Szerintük egyébként az árstopok igenis fékezik az inflációt, bár Matolcsy szerint még növeli is: "Ez az a pont, ahol kedélyes egyet nem értés van a kormány és a jegybank között. Szerintünk az ársapka kivezetése növeli az inflációt" – kommentálta Gulyás. 
  • A gyógyszergyártókra kivetett különadó miatt Gulyás szerint a gyógyszerek legfeljebb a társadalombiztosításnak kerülhetnek többe, mert sok gyógyszernek meghatározott ára van. Azt is mondta, hogy a különadó a legnagyobb mértékben a Richtert érinti. "A Richter elkötelezettsége Magyarország iránt szerintem kellően erős ahhoz, hogy egy fájdalmas és általuk sérelmezett adó egy-két éves átmeneti léte nem fogja az ő magyarországi tevékenységüket alapvetően megváltoztatni" – tette hozzá. 
  • Gulyás "szánalmasnak" nevezte azt a megjegyzést, hogy "Orbán Putyin trójai falova" lenne. Orbán szerinte azért nem találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, mert "nem volt olyan közös fórum, ahol találkozhattak volna. És természetesen az is szükséges, hogy valamelyik fél meghívja a másikat." De azt is mondta, hogy egy Orbán-Putyin találkozó sincs napirenden. 
  • Arról, hogy a kormány végül mégsem kényszeríti az állami ellátásba a magánorvosokat azt mondta, "a rendelet társadalmi egyeztetése során számtalan jogos kritika és kétség merült fel a magánegészségügyi ellátásban dolgozó orvosok kötelező állami szerepvállalásával kapcsolatosan. Ezért a kormány ennek az elhagyásáról döntött azzal, hogy a kérdésre a lehetséges alternatív javaslatokat is megvizsgálva a januári kormányülésen térünk majd vissza." Vagyis még nem került le teljesen a napirendről a felvetés. 
  • Gulyás is azon az állásponton van, hogy a magyar jog nem ismer olyat, hogy polgári engedetlenség, szerinte Orbán 2007-es kordonbontása sem az volt, mert a kordonok felállítása sem volt jogszerű. "A tanároknak és a Klebelsberg Intézményfenntartónak is be kell tartani a jogszabályokat. Ha valaki háromszor egymás után nem megy be a munkahelyére dolgozni, nem lesz olyan munkáltató, aki ezt el fogja tűrni" – kommentálta a tanárok kirúgását. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk