Így gazdagodik Orbán saját lábon álló veje

  • narancs.hu
  • 2015. április 15.

Belpol

Már a fél országot Tiborcz István világítja, s szépen alakulnak egyéb vállalkozásai is. Holnapi nyomtatott kiadásunk Keszthelyen viselt dolgait tárja fel. Részlet.

A 2014. június 6-án bejegyzett, 3 milliós törzstőkével alapított Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik alapítója a PBE Energiamenedzsment Kft., amely Tiborcz István egyik üzlettársa, Hamar Endre cége volt. E vállalkozásnak az Opten céginformációs rendszere alapján egyik ügyvezetője ugyanaz a Péter Zsolt lett, aki a szintén Tiborcz-érdekeltségű Elios Innovatív Zrt.-ben is tulajdonos. Mára Tiborcz egyszemélyes cége, a Green Investments Kft. megvásárolta a PBE-t, és helyet is cseréltek a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ben, amelybe – láss csodát – a keszthelyi kikötő megvétele előtt éppen egy hónappal, Tiborcz érdekeltségei mellett öt másik tulajdonos vásárolta be magát.

false

 

Fotó: Németh Dániel


A Nyugati-medence Kft. másik ügyvezetője, Lukács Krisztián a Phoenix Charter Kft.-n keresztül tulajdonosként is részt vesz a vállalkozásban. Lukács Krisztiánról az Átlátszó gyűjtése alapján annyit tudni, hogy a közbeszerzési piacon meghatározó szereplőként emlegetett Provital Zrt. egyik alapítója. A Provital számos vidéki, fideszes vezetésű önkormányzattal szerződött az elmúlt években (Zalaegerszeg, Mór, Kaposvár, Szolnok), de ez a cég írta az FTC-stadion közbeszerzési dokumentációját is. A társaság árbevétele 2009-ben – egy hónapos működése alatt – 23 millió forint volt; ez 2010-ben, a kormányváltás évében 340 millióra ugrott, és 2013-ban már 1,2 milliárd forintra nőtt. A hvg.hu 2012 májusában írt arról, hogy a cégnél helyszíni ellenőrzést tartott az OLAF, az Európai Bizottság Csalás Elleni Hivatala, majd két évvel később, 2014 végén ismét arról jelent meg cikk – ezúttal az atv.hu-n –, hogy a társasággal kapcsolatos információkat kértek az OLAF munkatársai. Lukács Krisztián 2013 áprilisában kilépett a Provitalból, amelynek többségi tulajdonosa jelenleg Antal Kadosa, aki tavaly májusban a Magyar Judo Szövetség elnöki posztjára pályázott. Támogatói között van Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató és Bánki Erik, a Fidesz EP-képviselője is. (Céges mentorai között találjuk a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, a Duna Aszfaltot vagy a felcsúti polgármester cégét, a Mészáros és Mészáros Kft.-t.) Bánki Erik több éven át tulajdonostársa volt az Aqua Holding Kft.-nek a termálfürdő-beruházásokat sorra nyerő, az Aquaplus Kft.-t jegyző György Zoltánnak; utóbbi szintén tulajdonrészt szerzett a keszthelyi kikötőcégben.

Figyelmébe ajánljuk