Csongrád megyei 4. számú egyéni választókerület: Hódmezővásárhely

Győzni, de nem együtt

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2018/11. (03. 14.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Február végén a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredménye azt mutatta, hogy a Fidesz legyőzhető. Csakhogy Lázár János választókerületében egyelőre nem tud egymással zöld ágra vergődni a két legesélyesebb ellenzéki jelöltet adó párt.

Márki-Zay Péter polgármesterjelölt hódmezővásárhelyi feltűnése, majd február 25-i győzelme után sokan remélték: az összesen tizennyolc települést magában foglaló Csongrád megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületben (oevk) Lázár János és a Fidesz rég­óta tartó sikerszériája április 8-án véget érhet. A korábbi ciklusok alapján addig szinte elképzelhetetlennek tűnt, hiszen 2002 óta – egy viszonylag szoros, de szintén fideszes győzelmet hozó választást leszámítva – magabiztos, többször hatalmas fölénnyel győzött Lázár Hódmezővásárhelyen és a választókerülethez tartozó településeken. A választókerületi határok 2011-es átszabása is természetesen a Fidesznek kedvezett, ám február végén kétségessé vált, hogy Lázár az oevk központjában (a saját városában) megkapja-e a szavazatok többségét. De nemcsak Hódmezővásárhelyen, hanem máshol is vannak arra utaló jelek, hogy az embereknek elegük lett a kézi vezérlésből, a lejárató kampányokból: egyszóval a Fideszből. Márki-Zay győzelme azt mutatta, hogy a kormánypárt verhető, ha egyetlen esélyes jelölt indul a Fidesz embere ellen.

A hódmezővásárhelyi Fidesz-bukás után – amely nem csupán arról szólt, hogy ki legyen az új polgármester, hanem arról is, hogy mit gondolnak a városban és a környéken a Lázár János kiépítette tekintélyuralmi rendszerről – azért is van nehéz helyzetben a miniszter, mert egy ellenzéki összefogás esetén a választókerület másik nagyobb városában, Makón sem lenne biztos befutó, ráadásul a körzet harmadik legnagyobb településén, a nagyjából 5 ezer lakosú Algyőn sem túl népszerű mostanában. Algyő azért is érdekes, mert tavaly szeptemberben ott is volt egy időközi önkormányzati választás, amelyen csúfos vereséget szenvedett a Fideszhez köthető formáció. Már akkor lehetett érezni, hogy időzített bombák vannak Lázár János körzetében: a településen részben olyan okok miatt bukott hatalmasat a Fidesz, amelyek Vásárhelyen is az ellenzék malmára hajtották a vizet.

Algyőn tavaly azért oszlatta fel magát a testület, mert a négyfős Fidesz-frakció, a független – korábban jobbikos – polgármester és a hozzá húzó képviselők rendre egymásnak feszültek, s az önkormányzat döntésképtelenné vált. A kampány során a fideszes garnitúra egy civil szervezet mögé bújva indult újra, de nagy égés lett belőle: Molnár Áron polgármester toronymagasan nyerte a választást, és minden önkormányzati képviselő az ő csapatából került ki. Több helyivel is beszéltünk, és szinte mindenki azt mondta: azért buktak a fideszesekből lett (ál)civilek, mert a településre korábban nem jellemző mocskolódó kampányba kezdtek. Névtelen lejárató anyagokkal próbálkoztak, hangszórós kampányautó is volt, illetve telefonon is győzködték a helyieket, hogy a polgármesterrel szemben indulókra kellene szavazni. Lázár János is beszállt: a választás előtt lakossági fórumot tartott, s minden algyői házhoz bedobtak egy általa írt levelet, amelyben egyebek közt az olvasható, hogy szerinte „Molnár Áron vezetőként megbukott”. Ráadásul „mindvégig tagadták, de tudtuk, hogy Lázár János és köre áll a háttérben. Azt is ő találta ki, hogy a csapata ne fideszes színekben induljon el az időközin. Látszott, hogy pénz és erkölcs nem számít. Biztos vagyok benne, hogy azért is nyert ekkora fölénnyel Áron, mert a helyieknek hányingerük volt az undorító kampányfelhajtásból” – idézte fel algyői forrásunk. A Facebookon is nyomult a fideszes csapat, és azok a hódmezővásárhelyi internetes oldalak – Vásárhely24, Promenád –, amelyek később központi szerepet játszottak (és játszanak máig) Márki-Zay Péter lejáratásában, az algyői időközi választás idején is sorra gyártották a Fidesz érdekeit támogató cikkeket.

Lázár János szobája

Az algyői vereségből azonban nem tanultak Lázár Jánosék, és ez végül Hódmezővásárhelyen is a Fidesz vereségét okozta. A helyiek egyre inkább felháborodtak azon nyilvánvaló hazugságok miatt, amelyekkel Márki-Zay Pétert próbálták meg hitelteleníteni, miközben a városban évek óta beszédtéma Lázár János és körének gazdagodása. (Lázár János szakmai előmeneteléről és hódmezővásárhelyi teljhatalmáról lásd: Az otthon melege, Magyar Narancs, 2017. december 21.) Így már az sem lendített a Fideszen, hogy alig volt olyan minisztere a kormánynak, aki a kampány időszakában ne látogatott volna el a Csongrád megyei városba.

A mozgósítható Fidesz-tábor többsége február 25-én is Lázár János emberére szavazott, de Márki-Zay és csapata – köztük a Jobbik és az MSZP helyi vezetői – az eddigi bizonytalanokat és a korábbi szavazásoktól távol maradottakat is meg tudta szólítani, így sikerült 60 százalék fölé vinni a részvételi arányt, és begyűjteni a szavazatok majdnem 57,5 százalékát. A mozgósítás fontosságát jól mutatja, hogy a kormánypárti jelölt, Hegedűs Zoltán most elért 9468 szavazata 2014-ben az akkori részvételi adatok mellett hatalmas fölényű győzelmet hozott volna, és 2010-ben is simán befutó lett volna (akkor Lázár János 10 521 vokshoz jutott, ami 66 százalékos sikert jelentett neki).

Az áprilisi országgyűlési választások kulcskérdése, hogy Hódmezővásárhelyen sikerül-e a február végén mozgósított embereket ismét az urnákhoz vonzani, és ez a lelkesedés átterjed-e a választókerület többi településére is, elsősorban Makóra és Algyőre. Mindenesetre a Fidesz Vásárhelyen továbbra is mindent megtesz azért, hogy hergelje a lakosokat: például a lapzártánk előtti napokban derült ki, hogy az új polgármester laptopjára valaki kémprogramot telepített.

Az országgyűlési választásokat a vásárhelyi körzetben befolyásolhatja az is, hogy mit sikerül feltárni azokból a kétes bizniszekből, amelyekről a városban régóta beszélnek, és szinte minden vélt vagy valós történet középpontjában Lázár János és érdekköre áll. A hódmezővásárhelyi Elios-szerződést már nyilvánosságra hozta a polgármester, de várhatóan előkerül más ügy is: a korábbi városi szerződések teljes átvizsgálásában Horváth András, az adóhivatal korábbi főosztályvezetője is segít az új hódmezővásárhelyi vezetésnek, de Botka Lászlóéktól is kapnak segítséget Márki-Zayék. Az utóbbi időben az LMP-s Hadházy Ákosnak dolgozó Horváth a munka elején tart, de elmondása szerint azt már látja, hogy több korrupciógyanús ügy is kibukhat a közeljövőben. A közhangulatot jól jellemzi, hogy hivatali pletykák szerint több „kényes iratot” is megsemmisíthettek február 25-én éjjel, miután kiderült, hogy Márki-Zay Péter lesz az új polgármester.

A korábbi városvezetés és Lázár János kapcsolatáról egyébként sokat elárul, hogy a hódmezővásárhelyi hivatal épületében a miniszternek régóta van egy szobája – ezt névtábla is mutatja annál a bejáratnál, amelyen keresztül a polgármesteri titkárságra lehet belépni. „Nem volt ritka, hogy korábban Lázár János a polgármester irodájába ült be, és ott gyűjtötte maga köré az embereit, de a Fidesz választási veresége óta nem láttuk itt” – mesélte nekünk egy hivatali dolgozó.

Nincs koordináció

Ha előkerülnek is Lázár Jánoshoz köthető korrupcióra utaló bizonyítékok április 8-ig a hódmezővásárhelyi önkormányzat háza tájáról, netán még több információ derül ki a város és Lázárék földjei mellett található rejtélyes luxuskastélyról (amelyről a magyarnarancs.hu-n is többször írtunk, és légi felvételeket is készítettünk az ingatlanról), ezeknek csak akkor lesz következményük a választáson, ha a választókerület jobbikos vagy szocialista jelöltje visszalép a másik javára. (A Momentum és az LMP jelöltjei jószerivel ismeretlenek a választókerületben – eddig nem is voltak aktívak –, és nincs jele annak, hogy tömegek támogatnák őket.) A Jobbik színeiben Kiss Attila indul, aki próbálkozott 2014-ben is, és közel 25 százalékos eredményével a második legjobb eredményt érte el. A baloldali összefogás akkori jelöltje, Varga Péter 19,54 százalékot szerzett. Az MSZP–Párbeszéd és a DK megállapodása alapján itt az előbbi állít jelöltet, mégpedig a makói Rója Istvánt. Rója akkor vált ismertté, amikor tavaly a fideszes többségű makói képviselő-testület nem támogatta ismételt igazgatói kinevezését a helyi József Attila Gimnáziumba, miközben kihívója sem volt, és a teljes tantestület is mellette állt. Az intézményvezető fő bűne a Fidesz szemében az volt, hogy 2016 elején az általa vezetett oktatási intézmény is csatlakozott a miskolciak tiltakozásához. Rója mellett több százan tüntettek Makón, de ez sem hatotta meg a Fideszt, miközben Lázár János úgy kommentálta a helyi kormánypárti politikusok döntését, hogy biztos azért váltották le az igazgatót, mert a gimnáziumban folyamatosan esett az oktatás színvonala.

Kettejük közül az állatorvosként dolgozó Kiss Attila tűnik esélyesebbnek. Az előző országgyűlési választásokon a települések zömében több szavazatot kapott, mint az akkori baloldali összefogás jelöltje – még Makón is, ahol MSZP-s volt a város vezetése. A Jobbik politikusa a mostani kampányban eddig aktívabbnak tűnik, mint Rója István, sokkal több fórumot tart, járja a településeket. Információink szerint a helyi szervezetnek van egy olyan mérése, amely szerint a két ellenzéki jelölt közül az ő emberük áll jobban, miközben Rója úgy véli, nagyjából egyenlők az esélyeik.

Kiss Attila (jobbra) és a Jobbik nem enged

Kiss Attila (jobbra) és a Jobbik nem enged

Fotó: MTI

Úgy tudjuk, a helyi Jobbik próbálja győzködni Rója Istvánt a visszalépésről, egyelőre hiába. Legfeljebb akkor gondolkodna el, ha a pártvezetés is ezt szorgalmazná, ám ez nem valószínű. Makó volt polgármestere és korábbi országgyűlési képviselője, Buzás Péter, a városi MSZP jelenlegi elnöke hallani sem akar a visszalépésről, továbbá a párt megyei, illetve országos vezetése sem hajlik erre. De ugyanez áll a Jobbikra is: március 11-én Volner János, a párt alelnöke mondta ki egy makói sajtótájékoztatón, hogy ők egyetlen szocialista jelölt javára sem lépnek vissza. Egyes híresztelések szerint felmerült, hogy tárgyalási alap lehet a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd között a Szeged egy részét és néhány környező települést magában foglaló Csongrád megyei 1-es számú oevk: a Jobbik jelöltje visszalépne a négy éve győztes szocialista Szabó Sándor javára, cserében Lázár János körzetében Rója István állna félre. Ezt azonban senki nem erősítette meg lapunknak, sőt a felek cáfolták az információt, bár a csongrádi MSZP egyik vezetője név nélkül azt nyilatkozta, hogy „inkább befognám az orrom és becsuknám a szemem, de legyen valami megállapodás, mert különben Lázár János itt marad a nyakunkon”.

A megállapodást szorgalmazná Márki-Zay Péter is, aki szerint meg kell találni a legesélyesebb jelöltet, és be kell állni mögé. Ha ugyanis van remény az ellenzéki győzelemre, akkor sokan elmennek szavazni; ha nincs, az aktív Fidesz-tábor elegendő lesz a kormánypárti győzelemhez – jelentette ki a polgármester. Nemrég egyébként Márky-Zay édesapja tényként közölte egy Facebook-bejegyzésben, hogy a szocialista Rója István visszalép a jobbikos jelölt javára, de később a posztot törölte, és jelezte, hogy csupán felült egy téves híresztelésnek.

Lázár alászállt

A február végi hódmezővásárhelyi eredmény nem csupán azt jelentette, hogy az ottani választók többsége nem akar fideszes polgármestert a város élén; a választás arról is szólt, hogy sokan elégedetlenek Lázár János miniszter hódmezővásárhelyi tevékenységével és a Fidesszel. A helyi Fidesz aktivistái közül többen azt mondták lapunknak, hogy szerintük Lázár nem volt felkészülve a vereségre, a kampány elején fel sem merült, hogy bárki megközelítheti Hegedűs Zoltánt, még ha az utolsó mérések már szoros eredményt jeleztek is.

Márki-Zay Péter győzelme után Lázárnak leesett, hogy nem magától értetődő az április 8-ai újraválasztása. Kommunikációja és a kampánya felpörgött: beleszállt a független jelöltbe, Gyurcsány emberének nevezve Márki-Zayt. Korábban egy fórumon azt mondta, hogy szerinte az időközi választás tétje az, hogy a vásárhelyiek olyan települést akarnak-e, amely Debrecenre, Békéscsabára vagy Kaposvárra hasonlít, vagy olyat, amely Komlóskára vagy Kübekházára. Azért említette az utóbbi két falut, mert e települések polgármesterei kiálltak Márki-Zay Péter mellett. Lázár lekezelő kijelentésére Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert válaszként a Szeged melletti falu szépségeit mutatta be egy videón, amelyet lapzártánkig 331 ezren néztek meg.

Molnár egyébként végig Márki-Zay Péter mellett volt a kampányban, és szerinte emiatt „találta meg” őt Lázár. Kübekháza első embe­rével abban a hangulatos étteremben beszéltünk, amelyet a falu közmunkásai építettek és működtetnek az önkormányzattal (a közmunkások, akiket máshol útszéli árkok takarítására vezényelnek). Megnéztük, miért sajnálta le a falut a miniszter, de Lázár János vagy nem járt még Kübekházán, vagy a bécsi modellt tesztelte: a településen felújították az iskolát, a bölcsődét, az egészségügyi központot, a játszóteret, virágosították a köztereket.

Lázár Jánosnak mindig is voltak meredek kijelentései, de a Németh Szilárd-i kreténségektől azért inkább tartózkodott. Az utóbbi hetekben viszont megváltozott: bevonta a családját is a kampányba, menekültekkel riogatott, letolvajozta a közmunkásokat, értelmetlen badarságokkal reagált újságírói kérdésekre. Utóbbira példa az Elios-ügyben előadott érvelése, miszerint Tiborcz Istvánék hódmezővásárhelyi jó munkáját az bizonyítja, hogy nemrég egy átborozott ultiparti után, ha akart volna se tudott volna az utcán hugyozni, mert annyira jól világítottak a LED-lámpák.

A nemzetközi botránnyá dagadt bécsi videó­val aztán nyilvánvalóvá vált, hogy Lázár János a túlélésért teper: ha ehhez az kell, hogy idiótát csináljon magából és Magyarországból, akkor sem tétovázik. A kormánypropaganda számításai szerint ilyen akciókkal egyben tartható a Fidesz-bázis, és Lázárnak is ez most a legfontosabb.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2018/11. (03. 14.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  rworse
  2018. április 01., 18:48
  yoyo

  Nem mondtam én, hogy naiv. De nincs realitása.
 2. 10
  yoyo
  2018. április 01., 16:44
  rworse, ez nem valami naiv idealisztikus izé.

  Szerintem az ország már olyan mértékben megutálta a politikai pártok tehetetlenségét, ügyetlenségét és sok esetben egyszerű aljasságát, hogy meg kell érezniük, ezen az úton nem fognak fidesszel rivalizáló komoly erővé válni nagy választói támogatással.

  Körül kell nézni, csak a környező országokban hány helyen történt meg, hogy a nagypolitikát hátrébb parancsolta a civil akarat.

  Egyszerűen nem igaz, hogy ez Magyarországon lehetetlen. Csak azért nem történik meg, mert mindenki konokul mantrázza, hogy nem, azt nem lehet.

  A Közös Ország Mozgalom abba a kényszerhelyzetbe született, hogy a választásokig már csak a meglévő anyagból lehet dolgozni, ezért igazából csak kármentéssel, ártalomcsökkentéssel próbálkozhatott, a választások után viszont a mozgalom megteheti, hogy túllép a pártokon.

  (Annak idején a Millának kellett volna megmaradni a civil mozgalom keretei között, már nem itt tartana az ország, ha nem csinálnak belőle Együttet.)
 3. 9
  hóvarjú
  2018. április 01., 16:35
  Vona nem foghat össze a mi bölcs vezérünkkel, mert akkor politikailag halott ember, felfalja a húsvéti sonka helyett a kis gömböc, ettől függetlenül persze akár még össze is foghat, Orbán emésztőrendszerében is lehet politizálni, sok fideszes erre az élő bizonyíték.
 4. 8
  rworse
  2018. április 01., 15:33
  yoyo
  "Azaz független jelölt 106 körzetben + rendszerváltó lista függetlenekkel. A pártok pedig megvárják, hogy az így létrejövő alkotmányozó gyűlés legitim eszközökkel megdönti a ner-t, majd az előrehozott választásokon végre hazudozás és önáltatás nélkül elindulhat minden politikai erő.
  (sokszor leírtam már mindezt, és még sokszor le fogom írni)"


  Én pedig sokadszor elmondom, hogy igen, ez lehetne az ideális megalakítása-alapítása a Negyedik Köztársaságnak, szükség is van ilyen ideális megoldásra a jelenlegi helyzetben.
  Ideális megoldásokra azonban olyankor van szükség, amikor éppen a szükséglet okai miatt eleve lehetetlen a létrejöttük. Például ideális társadalom is majd akkor lesz, amikor már nem lesz rá szükség - szoktam mondani.
 5. 7
  Pasinszki
  2018. április 01., 14:20
  rworse
  Szerintem se kéne egybemosni az ürüléket a májjal. Ha neadjisten bekövetkezne is, hogy a neonyilasokkal koalícióban nyernének a demokratikus pártok, a Vona miért hagyná magát kigolyózni? Összefog a mi bölcs vezérünkkel, aztán ott fogunk tartani, mint a mádi honpolgár.
 6. 6
  yoyo
  2018. április 01., 14:17
  rworse, 1
  ez ennek a 2. ellúzerkedett választási ciklusnak a nagy citromdíjas slágere.
  Szóba se kellett volna jönnie, hogy kormányzásra készülve választási, majd szükségképpen kormánykolíció jöjjön létre a ballik és a jobblik között.

  Mostanra csak annyi maradt ebből, hogy ezzel az elvszerűséggel sikerül bebiztosítani a fidesz győzelmét.
  Ezen kívül csak és kizárólag a déká és az mszp privát önző érdekét szolgálja ez a szöveg, elvenni 1-2 szavazatot (és nem a győzelmet) a jobbiktól (és sajnos ez az igazi mögöttese ezeknek a szólamoknak, és így az én szívemet e szólamok nem is nagyon dobogtatják meg).

  A választások után feltétlenül nagyon gyorsan el kell érni, nehogy ez a meddő erőlködés átívelhessen a 2022-es választásokra is. A pártoknak azzal a szűklátókörű és ostoba hazugságával, hogy majd ki-ki megpróbálja elhitetni magának és a választóinak, hogy ők lesznek a kormányváltó erő, illetve hogy majd most tényleg létrehozzák az összefogást.

  Azaz független jelölt 106 körzetben + rendszerváltó lista függetlenekkel. A pártok pedig megvárják, hogy az így létrejövő alkotmányozó gyűlés legitim eszközökkel megdönti a ner-t, majd az előrehozott választásokon végre hazudozás és önáltatás nélkül elindulhat minden politikai erő.

  (sokszor leírtam már mindezt, és még sokszor le fogom írni)
 7. 5
  Kovacs
  2018. április 01., 14:16
  4: Bizonyára.
  Az „énti“ demokratákról röviden: Ha a megjegyzéseim( modern nevén szabad véleménynyílvánítás) nem aratnak nagy sikert, abból ered, hogy nem látom be, hogy miért kell (ene) kiszolgáltatnia magát az ilyen demokratáknak (amilyen én lennék) az olyan demokratáknak (ami ti lennétek). Azt, hogy fordítva is érvényes, nem írom, mert jól van az úgy, hogy aki kisebbségben van, nagyobbat kiálthat.
  Az ábra: Már szavaztam. Kétszer is. Az ilyen-olyan demokratákra.
  (Egyébként azt akartad írni, hogy ne avatkozzak a dolgaitokba? Tudod, hogy hallgatok rád ez ügyben. Igaz, csak hatodjára!)
 8. 4
  tiszapolgári
  2018. április 01., 08:41
  Kovacs

  Majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy vagyunk olyan demokraták, mint te.
  Amúgy, mi az ábra, elmész szavazni, vagy csak tanácsokat fogsz osztogatni?
 9. 3
  hóvarjú
  2018. március 31., szombat 14:56
  A Kétfarkúak szerintem áláldemokratikusak.
 10. 2
  Kovacs
  2018. március 31., szombat 14:15
  1: És azt is hagyni kéne már, hogy Magyarországon vannak demokratikus pártok...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra