Gyurcsány állítja, hogy Orbánt zsarolják az oroszok, de hogy mivel, azt nem árulja el

  • narancs.hu
  • 2017. április 22.

Belpol

Bíróságon azért tudná bizonyítani.

„Azért lett a mostani miniszterelnök egykori oroszellenesből Putyin elnök legfőbb pártfogója, mert az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált” – mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszédének tegnap esti adásában.

Gyurcsány: Ha kell, bíróság előtt bizonyítom, hogy zsarolják Orbánt az oroszok

A volt miniszterelnök kőkemény állításokat fogalmazott meg az ATV Egyenes Beszédben, ám konkrétumokat nem kívánt elárulni. Azt mondja, látott dokumentumokat. Gyurcsány Ferenc is vendége volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának péntek este. A DK elnöke még tőle is szokatlanul kemény dolgokat mondott Orbán Viktor miniszterelnökről. (A videóban 10.30-tól.)

A DK elnöke hozzátette, Orbánt bizonyos tényekkel, dokumentumokkal szembesítették, „amelyek meglehetősen kínosan őrá nézve, ahhoz, hogy legalábbis ötször megfontolja, hogy teljesítse-e Putyin elnök kérését”.

A konkrétumokról Gyurcsány csak annyit árult el, hogy oroszok szembesítették valamivel Orbánt. Arra nem adott választ, hogy mindez hol történt, illetve mi áll a dokumentumokban. Az sem derült ki, a kérdéses adat államtitok-e, és jelenleg kinek a birtokában van.Gyurcsány arra sem kívánt válaszolni, ugyanarról beszél-e, mint Simicska Lajos, az pedig kérdésként sem hangzott el, hogy az információk birtokába még miniszterelnökként, vagy azóta jutott. Ugyanakkor Gyurcsány úgy véli, ha a miniszterelnök beperelné, egy igazságszolgáltatási folyamatban bizonyítani tudná állításait.

Gyurcsány Kósa András ősszel megjelent könyvében – amelyből egy részletet a Magyar Narancs is közölt – már utalt hasonlóra.

Akkor így fogalmazott: „Ha azért kérdezi, hogy tudhatnak-e ezek a szolgálatok valamit, amivel egy magyar miniszterelnököt lehet zsarolni – akkor azt mondom, igen, tudhatnak. Hogy ezt használják-e, azt nem tudom megmondani. Én nem találkoztam ilyennel a magam hivatali ideje alatt. Energiaügyekben voltak nagyon csúnya vitáim az amerikai nagykövettel, washingtoni kormányképviselőkkel. Próbáltak erre-arra rávenni engem, de a verbális nyomásgyakorláson túl messzebb nem merészkedtek. Ma Magyarországon nagyjából 600-800 ember egészen biztosan dolgozik valamilyen minőségben a KGB-nek – mondják a szakértőink. Ez nem kevés. És olyan kapacitásaik vannak, hogy ha hallani akarják a telefonunkat, akkor hallják. Ha tudni akarják, mikor, merre járunk, kivel vacsorázunk, mit beszélgetünk, akkor tudják. Azt gondolom, ez a kör a Jobbik és a Fidesz világára érdemi befolyással van.”

„A Fidesznek érdemi szerepe volt a zavargások előkészítésében"

Létezik olyan, államtitokká minősített dokumentum, amely tényszerűen ír arról, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni káosz előállításában a Fidesz legfelső vezetése is érintett - Gyurcsány Ferenc többek között erről is beszél egy a 10 éves évfordulóra készített interjúkötetben. Az alábbiakban ebből közlünk részleteket.

Figyelmébe ajánljuk