Gyurcsány Ferenc: „A Jobbik fennállásának nagyobbik részében olyan politikát folytatott, ami kizárja az együttműködés lehetőségét”

  • narancs.hu
  • 2018. március 3.

Belpol

Az LMP-vel és az Együtt-tel az utolsó pillanatig sem zárja ki az együttműködést, a Jobbikkal viszont nem szövetkezne a DK elnöke. Ajánló a friss Narancsból.

Magyar Narancs: Mi a reális cél április 8-án? A kétharmad megakadályozása, a fideszes abszolút többség megakadályozása vagy a kormányváltás?

Gyurcsány Ferenc: Egy versenyen csak úgy szabad elindulni, hogy az ember győzni akar. Azért kell dolgoznunk, hogy a Fideszt kisebbségbe szorítsuk, aztán meglátjuk, a választók ebben egyetértenek-e velünk. Esélyt latolgatni nem a politikus dolga, a politikus dolga a küzdelem. Mi megküzdünk.

MN: A Fidesz kisebbségbe szorításához nyilvánvalóan szükséges, hogy a Jobbik is elvigyen nem jelentéktelen számú egyéni mandátumot.

GYF: A kormányváltó szándékú szavazók minden bizonnyal többen vannak, mint akik a kormány maradását akarják. A választók egy részének majdnem mindegy, kire szavaz, csak a Fidesz leváltására szavazzon. Ahol a Jobbikot látják erősebb kihívónak, ott nem jobbikos szavazók is hajlamosak a Jobbikra szavazni, és fordítva, jobbikos szavazók is átszavaznak a demokrata jelöltre, ha ő az esélyes. Hogy ez a szavazók hány százalékát érinti, azt nehéz kalkulálni, de minél többen gondolják így, annál nagyobb az esély a kormányváltásra.

MN: Tudják ezt valamivel serkenteni? Akár úgy, hogy kifejezetten biztatják erre a szavazói­kat, akár úgy, hogy nem nagyon kampányolnak ott, ahol a jobbikos az esélyes.

GYF: Van egyfajta automatizmus. Mi a parlamentbe jutó pártok közül a legkevesebből, összesen 150 millió forintból fogunk kampányolni. A kampányt irányító kollégák nyilván megnézik, hogyan lehet a szűkös keretet a leghatékonyabban elkölteni. Kisebb intenzitással fogunk kampányolni azokban a körzetekben, amelyekről mindenki azt gondolja, hogy ha földindulás van, akkor sem nyerhetők. Azokat a körzeteket kell a kampánnyal átfordítani, amelyekben billeg az esély. Ez minden politikai megfontolás nélkül is segíthet a Jobbiknak.

MN: Mennyiben lett volna más, ha el sem indulnak ott, ahol a Jobbik az esélyes?

GYF: A Jobbik fennállásának nagyobbik részében olyan politikát folytatott, ami kizárja a formális vagy informális együttműködés lehetőségét.

MN: Tehát a választási együttműködést kizárja a Jobbikkal. De ha sikerül a Fidesz többségét megakadályozni, akkor minden bizonnyal senki másnak sem lenne többsége. Mi történne ekkor?

GYF: Az a helyzet állna elő, ami Németországban, ahol immár hatodik hónapja ügyvezető kormány van. Itthon kicsi esélyét látom, hogy ilyen esetben létre tudna jönni valamilyen koalíció, a három tömb mai tudásunk szerint egymással nem koalícióképes. Ezért a köztársasági elnök előbb-utóbb új választásokat írna ki.

MN: És az új választásokon?

GYF: Mivel megtörne Orbán legyőzhetetlenségének mítosza, az új választásokon a demokraták lényegesen jobb esélyekkel indulnának, mint a Fidesz.

Teczár Szilárd teljes interjúja az aktuális print Magyar Narancsban olvasható.

Figyelmébe ajánljuk