Gyurcsány Ferenc „nagyjából 1 millió eurót” ajánlott az állítólagos Orbán-dokumentumokért

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 05., 16:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A korábbi kormányfő azt mondta, hogy neki ennyit megérnek azok a papírok, amelyekkel szerinte lebuktathatja Orbánt.

A friss Narancsban hosszú interjút olvashatnak Gyurcsány Ferenccel, aki már több hónapja ígéri: megszerzi azokat a dokumentumokat, amelyek nyilvánosságra hozatala után – legalábbis a DK elnöke szerint – Polt Péter legfőbb ügyész „nem lesz abban a helyzetben, hogy ne indítson büntetőeljárást”. Ha a politikus végül nem tudja alátámasztani az állításait, és nem mutat be semmit, azzal a választások előtt nagyon nehéz helyzetbe hozhatja saját magát és a pártját is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az interjú legnagyobb részében a dokumentumokról faggatjuk Gyurcsány Ferencet, a volt kormányfő egyebek közt elmondta: miután látta a papírokat, most próbál megbizonyosodni azok hitelességéről. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy megkeresett már olyan intézményeket, amelyek ebben tudnak neki segíteni. Végül az is kiderült, hogy mennyi pénzt fizetne ki Gyurcsány. Íme, egy rövid részlet a beszélgetésből:

Magyar Narancs: Most akkor ott tartunk, hogy látott egy paksamétát, amelyről még nem is tudni, hogy hiteles-e vagy sem, és az információ gazdájával együtt azon gondolkodnak, hogy ez milyen feltételekkel kerülhet az ön birtokába?

Gyurcsány Ferenc: Több ajánlatot tettem, de ezek közül egyiket sem fogadták el.

MN: Pénzbeli vagy más jellegű ajánlatot?

GYF: A pénzbeli ajánlat már világos: csak hogy ne kelljen rákérdeznie, ez nagyjából 1 millió euró. A kérdés az, hogy a dokumentumok megvásárlása előtt van egy olyan átmeneti időszak, amikor még nem az enyémek, de az általam meghatározott feltételek szerint egy vagy több független harmadik, negyedik fél hitelesíti őket.

MN: Azt megkérdezte, hogy miért pont önhöz fordultak?

GYF: Nem.

MN: Ha tényleg léteznek ezek a dokumentumok, nem tart attól, hogy másnak is kínálgatják őket? Nincs semmilyen garanciája arra, hogy kifizet egymillió eurót, rá fél napra pedig valaki más előjön a papírokkal?

GYF: Ez már nem is érdekel. Az országnak és személy szerint nekem ez ennyit megér. Itt nem az elsőség a kérdés, hanem az, hogy nyilvánosságra kerülnek-e vagy sem.

MN: Tehát akkor leperkál  1 millió eurót, valamivel több mint 300 millió forintot?

GYF: Ha hitelesek az információk, akkor igen.

MN: Nem merültek fel önben aggályok azzal kapcsolatban, hogy ez a pénz vajon hová kerülhet? Tudja egyáltalán, hogy kinek adja majd át, ha úgy alakul?

GYF: Olyannyira nem, hogy a nyitva maradt kérdések közül az a második kör, hogy kivel tárgyalok, és kinek az érdekét képviseli az a személy.

MN: Ezt neki kötelező lesz elmondania?

GYF: Ha azt akarja, hogy megállapodjunk, akkor igen.

MN: Miből fizet ki több mint 300 millió forintot?

GYF: A pénzemből.

A Gyurcsány Ferenccel készült teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban találja meg.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 05., 16:47
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  Cyrano
  2017. július 06., csütörtök 16:23
  tiszapolgári:

  Nem kellene napilap, elég lenne egy heti gyűjtemény a napi és online sajtóból. 300 millióból sokáig működhetne egy sima nyomtatott izé.Nem kellene csicsa, színes képek, csak szöveg. És hidd el, sokak igényét elégítené ki, akár fizetnének is érte.
 2. 20
  tiszapolgári
  2017. július 06., csütörtök 13:57
  Cyrano

  Csak egyetlen megjegyzés, azt írod, ha Gyurcsányt személyes bosszú vezérelné, elég lenne egy tv-t, napilapot indítani, és Orbánt csesztetni.

  Mindkettő iszonyúan pénzigényes, és nem valószínű, hogy bármelyik multi a Gyurcsány-médiában akarna hirdetni, esetleg a Titanic, de ők is csak a jéghegynek ütközés után. Állami hirdetésekről, mint amik az ATV-n vannak, nyilván szó sem lehetne.
  Az meg, hogy az olvasók el tudnának tartani egy napilapot, képtelenség.
 3. 19
  yoyo
  2017. július 06., csütörtök 13:15
  jó, egyszerűen irigy vagyok a gazdagokra. (nem is, bár most volt egy kaparós sorsjegyem, egy 25 milliós, és mitagadás, baromira meg kellett volna nyerni vele legalább 500ezret, ennyi még ahhoz is kellene, hogy csavargóként nekivágjak a világnak.)

  Egyszer megnéztem a főnököm épülő palotáját, és csóváltam a fejem, minek négytagú családnak ekkora, aztán le akartam zárni, hogy jó, megdolgozott érte, ám itt belehasított, hogy ja, lehet, hogy ezért én többet dolgoztam, mint ő.

  na jó, félre mások meggazdagodásával, mondanám, ha nem valakinek a meggazdagodása lenne a probléma.

  Kíváncsian várom a folytatást.
 4. 18
  Cyrano
  2017. július 06., csütörtök 12:15
  yoyo, akkor elmondom a vagyonát.

  Kéri mondta róla: "Nem szívesen mondok jót Gyurcsányra, de a keze tiszta."
  A gumigyárat azért vette (E hitelből, minden jobbos hazugság ellenére még az első nejével élt, annak a háza volt "betáblázva " a hitellel.Első nej elmondta, mindent fillérre visszafizetett Gyurcsány.), mert észrevette, hogy a fénymásolók, nyomtatók esetében a behúzó egységen a gumihenger megy tönkre, de a javító cégek (pl. Műszertechnika) csak az egész egységet hajlandók cserélni. GyuFi töredék áron szállította az oktatási intézményeknek, cégeknek a gumigyűrűket, nem kellett vagyonokért teljes behúzófejeket cserélni. (Akkoriban oktatási intézménynél dolgoztam, áldottam is a nevét - pedig nem tudtam: XD, mert nem álltak ezek a gépek hónapokig - pénz hiányában.) Ez volt a vagyona alapja, ezt még Bajnaival meg mégy figurával kezdték, akinek a nevére nem emlékszem. Tehát itt nem volt kapcsolati háló, nem volt anyós, csak a boldog-boldogtalan által felvett - és többnyire elbokázott - E hitel.
  Amikor már az ingatlanüzletbe is belevágott, ott nyilván kellettek a kapcsolatok, de sajna az egész tőkés világ így müxik: ismerősök kerülnek helyzetbe. (Volt egyszer egy nagy ötletem nekem is. Én is ismertem valakit, aki ezzel foglalkozott, beszéltünk. Mondta, őt már nem érdekli, profilt tisztított, de elvisz máshoz. Mondott egy nevet - nem kértem. Aztán így jártam. Valaki más megcsinálta. Vagyonos lett belőle. Ilyen az élet, Bözsikém édes. :XD Üzletben nem lehetsz finnyás.)

  Azt a gumigyárat adta el a minap. Kevés gyár van ma kishazánkbn, amelyik 90-től sikeresen üzemel, és hasznot hajt.

  Nemzeti Gázüzemű után után mi fog maradni, szerinted?

  Azt hiszem, most a húr feszítése folyik.
  Valóban, a híveket az sem rendítené meg, ha naponta a Parlament előtt mondaná el, hogy orosz ügynök. De ha a Gripen-ügyről, orosz befolyásról derül ki új, annak nemzetközi következményei lesznek.

  Nem hiszem, hogy Gyurcsányt személyes bosszú vezérli.
  Ha így lenne, nem kellene politizálnia, elég lenne egy tv-t, napilapot indítani, és Orbánt csesztetni.
  Ő tényleg hisz abban, hogy az ország helye Európában van, hogy lehetünk még demokraták.
  Én azt hiszem ebben téved. Jó nekünk az önsajnálatban dagonyázó, mindig bűnbakot kereső, de gondoskodó atyuskában bízó félázsiai lét is.:(
 5. 17
  tiszapolgári
  2017. július 06., csütörtök 12:10
  yoyo: a fidesz hívei hamisítványnak, rágalomhadjáratnak fogják tartani

  Igen, és csodálkoznék, ha személy szerint Orbán egy szót is vesztegetne az ügyre, valószínűleg most is csak legyinteni fog, mint egy hónapja, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól a vádakhoz. Ő az ilyesmit rutinosan rábízza a beosztottjaira, akiknek a cáfolatai között nyilván fontos szerepet fog kapni, hogy vajon honnan van a 300 millió, onnan egy laza átkötéssel, hogy miből telt Demszkynek adriai nyaralóra és Juhász Péternek drogra. Egy kis logikai bukfenccel még Botka László kétmilliós karórájára is rá lehetne zoomolni.
  Szerintem Gyurcsány számolt ezzel, erre is értettem azt, hogy elszántnak látszik.

  A „nem az én pénzem”-mel csak azt akartam mondani, hogy nála a mesés meggazdagodás nem a miniszterelnöki idejére esett.
  Az egyik szomszédomnak 2 db fekete BMW-je van, és egyszerűen nem érdekel, hogy miből, mert nem tartom valószínűnek, hogy ha neki csak egy lenne, akkor nekem is jutna egy.
 6. 16
  Világos
  2017. július 06., csütörtök 11:48
  Elképzelhető, hogy valakinek a környezete feltünóen gazdagodik a Vezér meg kimarad.
  Ez lehet a megoldás kulcsa. Én is adnák Gyurcsány helyébe ennyit érte "megszolgálta."
 7. 15
  yoyo
  2017. július 06., csütörtök 09:49
  az aggályokat végtelenül lehetne itt még sorolni:

  például még akkor is állati érdekes elképzelés számla, bizonylat és szerződés nélkül ismeretlen személynek egymillió eurót adni, ha ezt ő őszintén bejelentve, a sajtó nyilvánossága előtt teszi.
  gondolom, én a saját gyerekemnek százezer forintot nem ajándékozhatnék csak úgy.

  nem értek hozzá, de szerintem ezért olyan vizsgálatot kaphatna, hogy kap is.
 8. 14
  yoyo
  2017. július 06., csütörtök 09:38
  A bármi árral inkább arra céloztam, hogy isten tudja, kiktől és mit fog megvenni. És ahogy máig gyanús és gusztustalan történet az öszödi felvétel "kiszivárogtatása", ez se lesz tiszta történet sose.

  Ha nem nemzetközi hatóság vizsgálja, akkor pl. nincs az az isten, hogy a "papírok" eredetiségét a fidesz hívei elfogadják, hamisítványnak, rágalomhadjáratnak fogják tartani, a papírokért 300 milliót fizető ember épelméjűségét pedig nyilván megkérdőjelezik.

  zárásképpen: "egyébként nem az én pénzem, nem tőlem vette el." Hááát... a hajdan daciával közlekedő, lakótelepi fiatalember mesés gazdagodása akkor is felvet kérdéseket, ha nem miniszterelnökként vált milliárdossá. Félreértés elkerülése végett: nem ismerem az ő személyes sztoriját, gondolom, egyszerűen csak nagyon jó helyen volt a rendszerváltás vérlázító készletkisöprésénél. Nekem valami csillebérc rémlik. Az pedig lehet, hogy a tied volt és az enyém.
 9. 13
  tiszapolgári
  2017. július 06., csütörtök 09:18
  yoyo: bármi áron?

  300 millióból rengeteg koraszülött-inkubátort és iskolai krétát lehetne venni, vagy meg lehetne támogatni az elanyátlanodott látványsportot.
  Nem tudom, Gyurcsány mi okból árulta el ezt a hajmeresztő fogyasztói árat, egyébként nem az én pénzem, nem tőlem vette el. Lehet, hogy ezzel is jelezni akarta, nem a kínaiban akar strandpapucsot venni.
 10. 12
  yoyo
  2017. július 06., csütörtök 08:07
  10-11:

  nem tudom. A morális aggály: bármi áron? - itt szó szerint is.

  aztán, ahogy lentebb ironizáltam, nem igazán hiszem, hogy ezen az úton sikerülne megrendíteni orbán pozícióját. (esetleg ha nemzetközi nyomozás kezdődne pénzmosás gyanúja miatt, akkor nem polt péteren fog múlni, lesz-e valami - kérdés még, ezek a tételek és ez a pénzmozgás mindenképpen védhetetlenek-e)

  A főbb kérdés azonban, orbánnal van-e a legnagyobb baj? Minden eszközzel az ő eltávolítását kell-e akarni?
  Én azt a politikát tartom többre, ami a választók mentalitásában próbál változást elérni, és a közakarat érvényesítésével leváltani a hatalmat. És ilyen is akad.
  Sokkal jobb ország nem lennénk, ha az egyik felülről történt megoldást követné a következő.

  Persze, Orbán leváltása nélkül nem lehet itt tenni semmit, és persze, roppant kívánatos lenne

  Volnának még további aggályaim, jó sok (például nagy erőt adhat ugyan egy régi személyes sérelem, de a hozzáállás hitelességét számomra azért legalábbis beárnyékolja, és nem igazán szeretném, ha a hazai politika még mindig, illetve ismét a gyurcsány-orbán hiúsági futam jegyében zajlana)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország