Hadházy megsértette az őrbottyániakat a polgármester szerint

Belpol

A független képviselő egy 30 millió forintos WC-felújításról posztolt szerda reggel, Szabó Ferenc szerint viszont pontatlan forrásokból dolgozott. 

Hadházy Ákos megsértette az őrbottyániakat és rossz adatokat közölt – válaszolta a Narancs.hu megkeresésére Szabó István Őrbottyán polgármestere. 

A független országgyűlési képviselő immáron a sokadik olyan vidéki beruházásról számolt be csütörtök reggel a Facebook-oldalán, amely némi kérdést vet fel a hasznosulását illetően:

a Pest megyei Őrbottyán nevű településen 30 millió forintért újítottak fel egy WC-t. 

Az épület a régi pálos fogadóhoz tartozik, ami a település külső részén található. A főépület művelődési házként és elvileg könyvtárként funkcionál, de a képviselő szerint zárva van, csakúgy, mint a WC, ahol azonban égett a villany, amikor ott járt. Mint írta, a felújításra szóló pályázaton szerepelt egy 40 millió forintos ajánlat is, de végül a munkát 30 millió forintért végezte el egy budai vállalkozó, amihez pénzt az önkormányzat mellett a közeli radioaktív hulladéklerakót ellenőrző társulat biztosította

„Egy politikus kolléga szerint én túl sokat rohangálok a korrupció után és nem maradna időm a zuglói ügyekre. Utóbbi természetesen nem igaz, de az igen, hogy rengeteg disznóság van az ilyen apró falvakban is és aki ezt nem látja, az nem érti a rendszer lényegét” – írta Hadházy, aki vélhetően zuglói ellenfelére, az MSZP-s Tóth Csabára gondolt a „politikus kolléga” alatt. 

Nem nyilvános mosdók

„A képviselő úr pontatlan forrásból dolgozott, rossz adatokat közölt írásában és sikerült településünk lakóit megsértenie, településünket rossz fényben feltüntetnie.

Őrbottyán 2013 óta városi rangban van, lakosságszáma jelenleg 7898 fő, tehát nem apró falu” – írta Szabó István polgármester, amikor a „WC-rejtély” miatt kerestük.

Tájékoztatása szerint a fejlesztett terület a város vácbottyáni településrészének központjában található. Az ingatlanon helyezkedik el a XVIII. század második felében épült műemlék épület, a barokk stílusú régi pálos fogadó épülete, mely a település második számú művelődési házaként működik. Azonban az állapota miatt csak korlátozottan használható, ezért az önkormányzat elkészítette a belső felújítási és az udvar kertépítészeti terveit.

„A műemléképület felújítására és környezetének rendezésére nem állt az önkormányzat rendelkezésére a szükséges anyagi forrás a teljes beruházás megvalósításához, ezért több ütemre bontva kezdődött meg a terület fejlesztése még az előző önkormányzati ciklus idején. 2018-ban a beruházás I. ütemeként az épület udvarára tervezett játszótér valósult meg, majd 2019-ben a II. ütem részeként került megépítésre a vizesblokkokat tartalmazó melléképület” – írta válaszában a polgármester. 

Szabó szerint a II. ütem során az udvaron található rossz állapotú, alacsony komfortfokozatú melléképületet elbontották.

„Elkészült az udvar durva tereprendezése, új elektromos-, víz- és szennyvízcsatorna bekötés készült, illetve az Örökségvédelmi Hatósággal egyeztetett tervdokumentáció alapján megépült a három vizesblokk csoportot tartalmazó (férfi, női, akadálymentes) melléképület. A mosdók nem nyilvános WC-nek készültek, hanem a rendezvények résztvevőinek kiszolgálására, ezért vannak zárva”.

Mint írta, az önkormányzat a tervező által összeállított költségvetési kiírás alapján, a beszerzési szabályzatának megfelelően lefolytatta a beszerzési eljárást és a legjobb ajánlattevővel kötötte meg a vállalkozói szerződést, amelynek összege nyilvános adat.

„A melléképület a terveknek megfelelően készült el. A beruházási érték vizsgálatakor fontos figyelembe venni a műemléki környezetet, a jelentős mértékű tereprendezési és a közművesítési feladatokat is. Ellopott pénzről beszélni rágalomnak minősül. Az Önkormányzat elkötelezett az épített örökség védelme és megújítása tekintetében, azonban anyagi forrás hiányában a további ütemeket még nem sikerült megvalósítani. Amennyiben pályázati lehetőség nyílik a műemlék épület és/vagy a Művelődési Ház felújítására, akkor az Önkormányzat azon indulni kíván” – zárta levelét a polgármester. 

Közleményét azóta a Facebookra is kitette az önkormányzat. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk