Haláleset Pándon: Karóval jöttél

  • Varró Szilvia
  • 2000. június 29.

Belpol

Június 20-án este, háromnegyed tíz körül halálos fejlövés következtében meghalt K. E. 48 éves pándi lakos. A golyó M. P. monori rendőr szolgálati pisztolyából származott. A rendőrség szerint a lövés véletlen volt. Az áldozat családja szerint szándékos. A rendőrség szerint a rendőr jogos önvédelemből lőtt, mert rátámadtak. A család szerint K. E.-nek egy, a családját ért támadás miatt kellett meghalnia.
Június 20-án este, háromnegyed tíz körül halálos fejlövés következtében meghalt K. E. 48 éves pándi lakos. A golyó M. P. monori rendőr szolgálati pisztolyából származott. A rendőrség szerint a lövés véletlen volt. Az áldozat családja szerint szándékos. A rendőrség szerint a rendőr jogos önvédelemből lőtt, mert rátámadtak. A család szerint K. E.-nek egy, a családját ért támadás miatt kellett meghalnia.

"Itt lőtték le aput, itt volt a feje, itt a lába" - mutat K. Róbert a vérnyomokra. "Mondtam neki, édesapám, szaladjunk, én át is szaladtam a bokrokon, mire visszanéztem, már elesett."

"Rohant a fiam a lépcsőn, és azt kiáltotta, anyám, meghalt az apám. Aztán elájult" - mondja K. E.-né, a roma gyászszokásoknak megfelelően letakart tévé mellett.

Kedd éjjel a pándi Bem apó utca elhagyott részében egy, a szomszédos Káváról származó kocsi négy utasa, köztük egy rendőr összetűzött a K. család több férfitagjával. M. P. négy figyelmeztető lövés után meglőtte idősebb K. E.-t, akit a fején ért a golyó. K. E. azonnal meghalt; ezenkívül mindenki mindenre másképp emlékezik.

A kávaiakkal korábban több alkalommal összetűzésbe keveredett K. Sándor - az áldozat öccsének elmondása szerint - kocsija lefulladt a kávai kocsma előtt: "Alig álltam le, már szaladtak is rám a kávaiak, kergettek a fenyvesig, ahová beugrottam Fehér Mihállyal, és az erdőn át hazaszaladtunk." Bátyja gyermekei a hídon álltak egy Wartburg mellett, amikor elmondásuk szerint megjelent egy piros Mitsubishi. "Öcsémet odahívták a kocsihoz, kihajoltak, és karóval majdnem leütötték. Megpróbálták elütni ifjabb K. E.-t, de az felugrott a híd padkájára" - mondja K. Sándor. A kocsi tett egy kört, majd szerinte három másikkal tért vissza. "Beszaladtunk a zsákutcába. A kocsi, benne a rendőrrel, miutánunk. Kilőtt egyet az ablakon, erre én bevágtam a hátsó szélvédőt egy karóval, amit futás közben vettem fel. Beugrottam a bokor mögé, előtte a bátyám, E., tőle három méterre a rendőr, aki lelőtte."

A K. család szomszédai - akik sem jó, sem rossz viszonyban nincsenek K.-ékkal - a lövések után egy kocsit láttak befordulni K.-ék háza felé, miközben az elhunyt felesége segítségért kiáltott. A kávai kocsi azonban a szomszédok láttán eltűnt. Egy negyedóra múlva már tele volt rendőrrel a falu. K.-ék azt panaszolták: nem engedték nekik, hogy megnézzék a holttestet. Adorján Balázs, az ügyet vizsgáló Pest Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal ügyésze elmondta: erőszakos halál esetén általános szabály, hogy a holttesthez - a nyomok biztosítása érdekében - csak szakértők nyúlhatnak.

A rendőrségi verzió

"Egy támadó meghalt, amikor Pándon karókkal felfegyverzett csoport támadt rá egy gépkocsira, amiben egy rendőr utazott a barátaival. (...) A rendőr szolgálati fegyverével figyelmeztető lövéseket adott le, ám a támadók ettől csak még erőszakosabbá váltak. Erre a kocsiból kiszállva, szóban próbálta lecsillapítani őket. A többszörösen büntetett előéletű K. E. azonban a karóval ki akarta ütni a rendőr kezéből a pisztolyt, miközben az elsült, és a lövedék a bűnöző halálát okozta" - tudatta a rendőrség a haláleset másnapján az Magyar Televízió Teletextjén.

Egy későbbi rendőrségi verzió szerint viszont K.-ék először nem az M. P.-t szállító kocsit támadták meg. Jandó István alezredes, a monori rendőrség közrendvédelmi osztályvezetője a Narancsnak elmondta: két kávai lakos 20-án késő este átment Pándra "állatokat vásárolni". "Ha verekedni mentek volna, nem ketten mennek. A pándi takarékszövetkezet környékén a cigányok megtámadták őket, ezért mobiltelefonon segítséget kértek M. P.-től, akit, miután Káván kilenc óra körül leszállt a buszról, három barátja éppen hazafelé vitt Tápióbicskére." (Az út Pándon át vezet.) Jandó szerint M. P.-ék a segélyhíváskor nem sokkal Pánd előtt jártak. Mikor a helyszínre érkeztek, hirtelen öt-hat roma bújt elő, és ütni kezdték az autót. Ekkor a kávai kocsma elől egy újabb autó indult a segítségükre. A rendőr és ismerősei megpróbáltak elmenekülni, de beszorították őket egy zsákutcába, ezért a harmadik autóval érkezők már nem is találták meg őket. A rendőrség szerint a támadók a betört ablakon át vasvillával hátba szúrták az egyik utast. "A kocsiban ülők kérték a rendőrt, hogy csináljon valamit, mert megölik őket, ezért ő az ablakon kinyúlva hármat-négyet a levegőbe lőtt. A támadók egy pillanatra megtorpantak, így M. P. kiszállt a kocsiból, és elkiáltotta magát: rendőrség! A cigányok azonban ügyet sem vetettek rá, és tovább támadtak. M. P. ismét a levegőbe akart lőni, ám a szemben álló személy karóval a kezére sújtott, mire a fegyver elsült, fejen találva a támadót" - erősítette meg az alezredes a hivatalos rendőri álláspontot. M. P. társaival elsősegélyben részesítette a sérültet, valaki pedig elszaladt telefonálni a mentőknek, mert - ahogy Jandó elmondta - Pándon nem mindenhol van térerő. (A Narancs tapasztalatai szerint Pannonnal sem Pándon, sem Pánd és Káva között nem lehet telefonálni, a Westel Pánd egyes részein igen, a Pánd-Káva közti szakasz egy részén nem működik.)

A törvény betűje

"Az összetűzés körülményeiről tartott vizsgálat megállapította, hogy a rendőri intézkedés jogszerű és szakszerű volt" - áll a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak a haláleset másnapján kiadott közleményében. A rendőri fegyverhasználat miatt az ügyben a rendőrség helyett a Pest Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálódik. Adorján Balázs ügyész elmondta: jelenleg semmi sem indokolja a halálos lövést leadó rendőr őrizetbe vételét. Erre M. P. esetében akkor lenne szükség, ha szökés, összebeszélés vagy újabb bűncselekmény elkövetésének lehetősége állna fenn. Ettől azonban az ügyész nem tart.

A tanúvallomások mellett elsősorban a boncolási jegyzőkönyv dönti majd el az ügyet. Ha a boncolás során bebizonyosodik, hogy K. E. fejét elölről vagy oldalról érte a golyó, az alátámaszthatja a rendőrség álláspontját. Ha azonban az derül ki, hogy a bemeneti nyílás a fej hátsó részén található (amint azt az áldozat családja állítja), nehezebben lesz tartható a rendőrség verziója. Így ugyanis K. E.-nek a rendőr pisztolyt tartó kezére neki háttal állva kellett volna karóval rácsapnia. A fegyverszakértői vizsgálat többek közt arra ad majd választ, milyen messze állt egymástól az áldozat és a rendőr. Ha kettejük távolsága néhány méter volt (ezt állítja az áldozat családja), akkor nem K. E. ütése miatt "sült el" a fegyver.

Egyik felettese szerint M. P. tapasztalt és megfontolt rendőr, idén a monori kapitányság területén ő fogta el a legtöbb körözött személyt. "Felesége a nyolcadik hónapban van, építkeznek, nem követett volna el meggondolatlanságból ilyet" - vélte egy munkatársa. A rendőrség szerint a látleletek bizonyítják, hogy M. P. fegyvert tartó kezén ütésnyomok voltak.

Habár M. P. nem volt szolgálatban, a rendőrségi törvény értelmében szolgálati idején túl is köteles intézkedni, ha rendőri beavatkozást igénylő helyzetbe kerül, és intézkedésre alkalmas állapotban van. (A pándi körzeti orvos által vett vizeletmintát a nagykátai rendőrség vizsgálja: egyik hatósági forrásunk mindenesetre nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy a kávai kocsma elől elinduló utasok ne fogyasztottak volna alkoholt.)

A rendőr akkor használhatja fegyverét, ha bizonyítható, hogy azt élet elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás, illetve a saját vagy más testi épségét súlyosan veszélyeztető közvetlen támadás elhárítása érdekében teszi. A fegyverhasználat előtt viszont fel kell szólítania a támadót, hogy engedelmeskedjen, figyelmeztetnie kell, hogy fegyvert fog használni, és figyelmeztető lövéseket kell leadnia. (Mindez mellőzhető azonban, ha a késedelem valakinek az életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti.) Ha életveszély nem áll fenn, a támadást is csak élet sérelme nélkül lehet elhárítani. Körmendi Csaba pándi körzeti orvos az eset után látleletet vett M. P.-ről és a vele egy kocsiban utazó három férfiról, és megállapította, hogy arcukon, karjukon és hátukon ütés- és zúzódásnyomok voltak. Szúrásnyomokat nem talált, a sérülések nyolc napon belül gyógyulók.

Káván rend van

"Miért nem lőtt le engem, a kurva édesanyját, inkább én haljak meg, mint a bátyám" - kiabálja K. Sándor, aki szerint ő maga volt a célpont: néhány hónappal ezelőtt a szomszédos Káva lakói úgy megverték, hogy súlyos sérüléseket, többek közt állkapocstörést szenvedett. Az ügy több ponton is hasonlóságot mutat a jelenlegivel: három autó, benne 12-15 személlyel kapta el a K. család néhány tagját Káván, majd Pándon folytatták a verekedést. Az ügyet szintén az Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja, mert ennél a verésnél is jelen volt egy rendőr.

Kávai lakosok szerint K. Sándor azt kapta, amit megérdemelt, mert a családjának néhány tagjával rendszeresen átjár lopni Kávára. "Ha az ember felneveli a tyúkot, ugye, ő maga akarja beletenni is a fazékba vasárnap. Itt meg vasárnapra eltűnik a tyúk. Ha nem figyelünk, néha már a fazékból" - magyarázza a kávaiak egyik vezérszónoka.

A haláleset másnapján a kávai kocsma előtt álldogáló 20-30 férfi nem szívesen beszél az előző napi eseményekről. "Miért, történt valami baj?" - viccelődik egyikük. Elmondásuk szerint a "ferde szájú" K. Sándor este, hazafelé menet elhajtott a kocsma előtt, és a kocsiból bemutatott a kocsmavendégeknek. "Szopjatok le, ezt mutatta. De arra már nem számított a hülyéje, hogy a kocsmától pár méterre leáll a kocsija" - ingerli nevetésre a férfiakat társuk. Hogy K.-t megkergették volna, tagadják: "Mozgásigénye volt a ferde szájúnak, azért iszkolt haza a hegyen át, sőt hosszútávfutó lehet, edz az olimpiára."

A kávaiak azért nem szeretik K.-ékat, mert lopnak. "Káván régóta nem laknak romák. Hamar elköltöznek" - mosolyog egy kutyás fiatalember. "Ezért van rend Káván. Csak a pándi cigányok csinálják a bajt. Maga mit szólna, ha leköpnék a feleségét, ellopnák az állatait?" - kérdezi egy szőke fiatalember. "A szomszéd falu lakosai nem merik iskolába engedni a gyerekeket a cigányok miatt. Ezek meg azon háborodnak föl, hogy van, ahol külön tányérból esznek, külön evőeszközzel" - mondja az RTL Klub bogácsi riportjára utalva egy tizenéves fiú. "Azért erős nálunk a polgárőrség (a falu 40 százaléka polgárőr), hogy rendet tartsunk, és megvédjük magunkat" - folytatja valaki.

Ami nem lehet könnyű. "A cigányok Ferrobonddal vannak összeragasztva, azért járnak mindig tizenötösével" - arat osztatlan sikert egy fiatal fiú. Az előző napi eseményekkel kapcsolatos kérdésekre a kávaiak nemigen válaszolnak. Például arra, mit keresett kedd este néhány kávai Pánd egy sötét mellékutcájában, ha - amint azt korábban elmondták - a konfliktusok elmérgesedése miatt évek óta csak a főúton, átutazóban járnak arra. A kávaiak azonban nem azt mondják, hogy állatot venni mentek az éj leple alatt, hanem visszakérdeznek: "Miért, útlevél kell ahhoz, hogy az ember átmenjen Pándra?"

A férfiak szerint a rendőrség tehetetlen a cigányokkal szemben: "Ha egy cigányhoz hozzányúlnak, máris pattan a Farkas Flórián meg a Horváth Aladár" - vélik többen. Ezért ők csak magukra számíthatnak. Egy környékbeli rendőr úgy fogalmazott: "Egyszerűbb, ha az emberek elkapják a cigányt, és megverik, mint ha bíróságra járkálnak, ahol már a folyosón összeverik őket a cigányok."

Adorján Balázs ügyész hangsúlyozta: nem szeretné, ha az ügy etnikai vonatkozást kapna: szerinte az eset egymással rossz viszonyban lévő emberekről, nem pedig etnikai konfliktusról szól. "Ha az etnikai kérdést belekeverjük az ügybe, akkor csak valamelyik fél javára dönthetünk, márpedig ez nem volna helytálló."

Ellentmodások

A nyomozó hatóságok gyakorlatilag hírzárlatot rendeltek el az ügyben. A vizsgált események körét a nyomozók igyekeznek minél szűkebbre vonni: csak az összetűzés és a halált okozó lövés körülményeivel hajlandók érdemben foglalkozni.

Pedig akad még néhány tisztázatlan részlet mind a K. család, mind a rendőrség verziójában. K.-ék szerint apjuk este tíz órakor cigarettáért ugrott le, és nem tudják, hogyan keveredett a verekedésbe. A család fel van háborodva azon, hogy a rendőrségi hírekben K. E.-t bűnözőnek nevezték: elmondásuk szerint utoljára húsz éve volt büntetve. A rendőrség tájékoztatása szerint a családfőt garázdaság, lopás és testi sértés vádjával több alkalommal ítélték el. K.-ék elmondásából nehezen rekonstruálható a múlt kedd este: nem világos, mit keresett K. Sándor Káván, kivel szaladt vissza, mivel és hányan ütötték a kocsiban ülőket. Kérdéses az is, hogyan törhette be K. Sándor az autó hátsó szélvédőjét, ha az autóval őket kergették: ez inkább arra utalhat, hogy ők szorították be az autót.

Ellentétben K.-ék zavarosan elbeszélt történetével, a rendőrség változata jobban követhető. Néhány ponton azonban ez utóbbi is megbicsaklik.

Kérdéses például, milyen jószágot lehet adni-venni este tíz körül Pándon, hogy merészkedik oda két kávai, ha még nappal se szívesen járnak arra. Több hivatalos forrásunk is furcsállja, hogy M. P.-t két biztonsági őr és egy tűzoltó kísérte haza. "Valószínű, hogy nem író-olvasó találkozóra készültek. Felmerül a gyanú, hogy K. Sándort akarták meghajtani" - vélte egyikük.

Nem világos az sem, hogy a bagolydílerek miért nem a rendőrséghez, például valamelyik körzeti megbízotthoz fordultak segítségért, amikor megtámadták őket. Senki sem tudja, hol tartózkodott a haláleset időpontjában a segélykérő és a rend őrével együtt érkező autó. A fegyverhasználat indokoltságát alátámasztja, ha bebizonyosodik, hogy - amint azt a rendőrség állítja - K.-ék vasvillát szúrtak az egyik utas hátába. Erről a vasvilláról azonban csak a rendőrség tud, szúrt sérülési nyomokat a körzeti orvos nem talált.

Egyik hatósági forrásunk nehezen tudja elképzelni, hogy négy figyelmeztető lövés után valaki rácsap a fegyvert tartó kezére.

Mérlegelés

"A nyomozás szempontjából az a releváns, mi történt az autó mellett, amelyből a halálos lövést leadó rendőr kiszállt" - magyarázta Adorján Balázs. Az ügyész nem zárta ki, hogy a kávai csapat azért ment Pándra, hogy megleckéztessék a K. család néhány tagját. Ez azonban az eset megítélése szempontjából lényegtelen: "Nem azt vizsgáljuk, mi volt a fejükben. A tények az elsődlegesek, nem a szubjektív szándék."

Adorján szerint önmagában azzal, hogy gépkocsival átmentek Pándra, még nem provokáltak semmit: büntetőjogi szempontból az számít, ki támadott először.

Vagyis, ha a három kávai kocsi cigányt verni ment Pándra, ám az első ütést ők kapták, akkor ők voltak jogos védelmi helyzetben. Az előzményekkel pedig, így K. Sándor márciusi, csoportosan elkövetett súlyos bántalmazásával vagy a szomszédos Káva cigányellenes hangulatával az ügyészség nem foglalkozik. Mint ahogy azzal sem, hogy két, egymással rossz viszonyban lévő közösség kapcsolatában már az is provokáció lehet, ha éjjel több kocsival egymás falujában cirkálnak. A rendőr személye kizárólag a lőfegyver legitim használata szempontjából érdekes számukra: az, hogy mit keres egy szolgálaton kívüli fegyveres hatósági személy - az arra illetékes körzeti megbízott helyett - egy közösségek közti konfliktusban, senkit nem érdekel.

A nyomozás előreláthatóan két hónapon belül lezárul: az ügyészség emberölés miatt vádat emelhet M. P. ellen, vagy pedig - jogos védelem, illetve vétlen lövés esetén - ejtheti az ügyet. Múlt hét pénteken eltűnt két K. fiú, miután testvéreikkel betörtek a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjének és egy másik önkormányzati tagnak a házába. A rendőrség garázdaság miatt körözi őket, a másik két fiút őrizetbe vették. A falubeli romák szerint K.-ék most mindenkit apjuk haláláért hibáztatnak.

Miklósi Gábor

Varró Szilvia

(Köszönet a Roma Sajtóközpont segítségéért.)

Figyelmébe ajánljuk