Halogatja a kormány a nők elleni erőszakkal kapcsolatos törvény tárgyalását

  • narancs.hu
  • 2017. november 20.

Belpol

Ebben a parlamenti ciklusban már nem is foglalkoznak vele.

Ebben a parlamenti ciklusban már nem ratifikálja a magyar Országgyűlés az isztambuli egyezményt – tudta meg a Zoom.hu kormányzati forrásból. Az egyezmény, amelyet az Európa Tanács 2011-ben fogadott el, és amelyet Magyarország is aláírt 2014-ben, a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza.

Az eltelt három és fél évben azonban a magyar kormánynak még nem sikerült mindezt törvénybe iktatni. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint ezzel az ég egy adta világon semmi probléma, hiszen bőven van időnk; úgy érzi, egyáltalán semmi nem sürgeti a kormányt e kérdésben. Völner szerint a magyar jog jelenleg is teljeskörűen biztosítja a nők jogait és az erőszak elleni fellépést.

Ahogy azt a Zoom.hu cikke is írja, ellenzéki képviselők rendszeresen felvetik, hogy ideje lenne ratifikálni az egyezményt, ugyanis az nemcsak a zaklatók, erőszaktevők elleni szankciókat tartalmazza, hanem a megelőzésre is hangsúlyt fektet. „Leírja például, mire érdemes odafigyelnie egy tanárnak, egy óvónőnek vagy egy szociális dolgozónak, ha gyanús jeleket lát, és azt is lefekteti, ilyenkor kinek kell szólni” – fogalmaz a lap. Egyébként az egyezményt még Törökország is törvénybe iktatta, holott az nem éppen a női jogok betartásáról híres.

Közben Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: amíg Fidesz-többségű parlament van, addig az isztambuli egyezmény nem fog átmenni. A nagyobbik kormánypárt alelnöke úgy vélte, annak az egyezménynek nemcsak ahhoz nincs ereje, hogy a zaklatókat kordában tartsa, hanem egyenesen „támadja a hagyományos családmodellt”, és törvénybe próbálja iktatni a „genderfilozófiát”.

Figyelmébe ajánljuk