Hiába dicsekedett korábban a jegybankelnök fia, egyelőre nem övé az Origo

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 16.

Belpol

Persze a kormánypropaganda közben is zavartalanul dübörög.

Matolcsy Ádám június végén jelentette be, hogy az érdekeltségébe tartozó Magyar Stratégiai Zrt. megvásárolja az Origo.hu hírportált jegyző New Wave Media Group Zrt.-t. Az egész ügy egyik őszinte momentuma volt, amikor Matolcsy Ádám bevallotta, hogy minderre a saját vállalkozásai által termelt jövedelemből volt lehetősége, és a tranzakció előtt kikérte édesapja véleményét is, aki nagyvonalúan támogatta fia elképzeléseit.

Matolcsy György fia megkérdezte a papát Origo-ügyben

Megszólalt Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám, aki egy nap arra ébredt, hogy ő lett az Origo tulajdonosa – még jó, hiszen cége megvette a lakájmédia internetes zászlóshajóját. Mint sejtettük, egy élet munkája nyerte el méltó jutalmát ezzel, erről árulkodnak Ádám szavai is: „Igen, a vállalkozásaim által termelt jövedelemből tudtam megvásárolni.”

Úgy tűnik azonban, hogy mégis csúszott valami hiba a gépezetbe. A mai Népszava arról tudósít, hogy a cégregiszter szerint az NWM kizárólagos tulajdonosa továbbra is (immár lassan három éve) közvetve a csehországi bejegyzésű Bawaco Invest, amelyről Száraz István tavaly ismerte el, hogy az övé. Persze elképzelhető, hogy Matolcsy Ádám a külföldi háttércéget vette meg, de a másfél hónappal ezelőtti közlemény nem erről szólt. És Száraz István ebben az esetben sem írhatott volna alá egyedüli részvényesként céges határozatot.

Azaz hiába dicsekedett el a hírportál megszerzésével a jegybankelnök fia, a tranzakciót, úgy fest, nem sikerült lezárni. Sőt egyelőre annak sincs jele, hogy az elmúlt két hétben bejegyezték – vagy legalább elkezdték volna bejegyezni – a tulajdonosváltást.

Persze a tranzakció csúszásának sok jelentősége nincs, hiszen a lakájmédia internetes zászlóshajója továbbra is megállíthatatlanul hasít.

Bár Matolcsy Ádám július elején a Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott, polgári-konzervatív értékrenddel fogja megkülönböztetni magát az Origo, meglepő lenne, ha ez érdemi változást hozna a portál tónusában.

Figyelmébe ajánljuk