Hírek és

  • 1999. március 4.

Belpol

Kuba: letartóztatási hullám Több neves ellenzékit letartóztattak Kubában azt megelõzõen, hogy megkezdõdött az ország legnevesebb másként gondolkodóinak pere. Erre nem sokkal azután került sor, hogy a havannai kormány drákói szigort hirdetett az újságírók ellen: az új törvény értelmében nemcsak a kubai, hanem a külföldi újságírókat is megbüntethetik, ha bírálják a Castro-rendszert. Vladimiro Rocát, Martha Beatrix Roque-t, Felix Bonnét és René Gomez Manzanót 1997. július 16-án tartóztatták le, mert nyíltan bírálták az egypártrendszert, és demokratikus reformokat sürgettek. A per elõtt letartóztatottak többsége a Castro-kormánnyal szemben álló csoportok tagja, vagy független újságíró, aki az állami ellenõrzés alatt álló hírközlésen kívül dolgozik.

Kuba: letartóztatási hullám Több neves ellenzékit letartóztattak Kubában azt megelõzõen, hogy megkezdõdött az ország legnevesebb másként gondolkodóinak pere. Erre nem sokkal azután került sor, hogy a havannai kormány drákói szigort hirdetett az újságírók ellen: az új törvény értelmében nemcsak a kubai, hanem a külföldi újságírókat is megbüntethetik, ha bírálják a Castro-rendszert. Vladimiro Rocát, Martha Beatrix Roque-t, Felix Bonnét és René Gomez Manzanót 1997. július 16-án tartóztatták le, mert nyíltan bírálták az egypártrendszert, és demokratikus reformokat sürgettek. A per elõtt letartóztatottak többsége a Castro-kormánnyal szemben álló csoportok tagja, vagy független újságíró, aki az állami ellenõrzés alatt álló hírközlésen kívül dolgozik.

Albright Pekingben Az emberi jogok tiszteletben tartását sürgette Madeleine Albright amerikai külügyminiszter kínai látogatásának kezdetén; a külügyminiszter és kínai tárgyalópartnere, Tang Csia-hszüan Albright éles szavaira azzal a vélekedéssel reagált, hogy az Egyesült Államok beleavatkozik más szuverén államok belügyeibe. A kínai-amerikai csúcstalálkozón várhatóan egyeztetnek az ügyben, hogy Kína tagja lehessen a Világkereskedelmi Szervezetnek. Albright útjával egyúttal elõkészíti a kínai kormányfõ, Csu Zsung-csi kínai kormányfõ áprilisban esedékes washingtoni látogatását is.

Omega-ügy: szlovák bocsánatkérés A szlovák kormány jegyzékben kér bocsánatot Magyarországtól és másik három államtól a szlovák titkosszolgálat ellenük folytatott akciói miatt. A jegyzék sajnálatosnak nevezi, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) túllépte hatáskörét, és veszélyeztette Szlovákia érdekeit, akciói pedig olyan szomszédos államokat is érintettek, amelyekkel Szlovákiának érdeke jó viszonyban lenni. Lapértesülések szerint az akciók kapcsán nyilvánosságra került iratok megerõsítik azokat a szlovákiai magyar politikusoktól származó értesüléseket, hogy nagy mennyiségû fegyver - géppisztoly, pisztoly, lõszer -is eltûnt.

Horn-dosszié: ítélet Csárádi József nyugalmazott ezredes, az irattár vezetõje bûnös közokirattal visszaélés és hamis tanúzásra felbujtás vétségében - így döntött a Fõvárosi Bíróság Katonai Tanácsa elsõ fokon az eltûnt Horn-dosszié kapcsán. Csárádit pénzbüntetésre ítélték, a másodrendû vádlott, Farkas Miklós százados, az irattár alkalmazottja megrovásban részesült. Az ítélet indoklása szerint 1996 májusában az átvilágítóbírók kérték a Horn-dossziét, amely ugyan megvolt, Csárádi mégis azt állította: nincs az irattárban. 1997 márciusában immár Keleti György miniszter kérte az iratokat, s kérésére Csárádi írásban is megerõsítette, hogy az aktáról nincs információja. 1998 májusában tett feljelentést a Deport ´56 nevû szervezet: kétszeri elutasítás után végül megindult a nyomozás az eltûnt dosszié ügyében, amely továbbra sincs meg.

Belvíz: hatalmas károk Egy alföldi település néhány lakóját ki kellett telepíteni azután, hogy házaik összeomlottak, mert az épületeket alámosta belvíz. Rajtuk kívül országszerte legalább 100 ezer családot érintenek közvetlenül a szakértõk szerint százmilliárdos károk. Már több mint 200 ezer hektár föld van víz alatt. Orbán Viktor miniszterelnök egy rádióinterjújában kijelentette: megfontolják a nemzeti földalap felállítását, amely lehetõséget teremtene a belvizes területen lévõ földek kiváltására. Az agrártárca idei költségvetésében nem képzett külön tartalékot az elemi károk mérséklésére.

Skinheadper: hét bûnös A Viking klubbeli tömegverekedés nyolc vádlottja közül hetet társtettesként, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erõszak bûntette miatt nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság: a fiatalkorú vádlottat 1 év 6 hónap próbaidõre próbára bocsátotta; az ítéletek nem jogerõsek. A külföldi állampolgárokat kiutasították az országból. Az ügyész - a felmentett vádlott kivételével - súlyosbításért, a védõk felmentésért fellebbeztek.

Stumpf együttmûködést sürget Az MSZP változatlanul kész a párbeszédre és az együttmûködésre, a párt elnöke azt várja, hogy a kormány tettekkel is igazolja szándékát - jelentette ki Kovács László, Stumpf István kancelláriaminiszter legutóbbi nyilatkozatára reagálva. Ebben Stumpf konstruktív együttmûködésre hívta fel az ellenzéki pártokat. Kovács hozzátette, a kormány eddig éppen az ellenkezõjét csinálta annak, mint amit Stumpf most javasol. Magyar Bálint SZDSZ-elnök szerint pártja szintén kész a párbeszédre, ehhez azonban a kormánynak helyre kell állítania a parlament korábbi mûködési rendjét, folyamatosan egyeztetnie kell a kétharmados törvényekrõl, és le kell mondania a közmédia megszállásáról.

Felmentették Rapcsák Annamáriát A 12 rendbeli súlyos testi sértés vádja alól a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság felmentette Rapcsák Annamáriát, egyúttal elrendelték a vádlott kényszergyógykezelését, amelyet Budapesten, az Igazságügyi Megfigyelõ és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani. Az ítélet nem jogerõs. A bíró kijelentette: az eljárás során bizonyítást nyert, hogy a vádlott magatartásában semmilyen szerepe nem volt annak, hogy a tanárnõ által megsebesített gyermekek cigányok. A bíró hozzátette: a meghallgatott gyermekek között, egyetlen kivétellel, senki sem hallotta, hogy Rapcsák Annamária gyalázta volna a cigány gyermekeket.

Morze

Harmincketten meghaltak, és többen eltûntek, amikor három egymásra zúduló, öt méter magas és több száz méter széles lavina számos lakóházat döntött romba Galtür osztrák síparadicsomban. Az áldozatok között külföldi turisták is voltak.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminisztert mint az állami sportirányítás elsõ számú vezetõjét a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnökévé választották. A miniszter elmondta: egymilliárd forint áll az élsport rendelkezésére.

Szalkai Istvánt, a Nemzetközi Bankárképzõ vezérigazgatóját nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet új elnökévé. A kormányfõ döntése összhangban áll Járai Zsigmond pénzügyminiszter és Surányi György jegybankelnök személyi javaslatával.

A romákkal és a külföldiekkel szemben Magyarországon idõnként rendõri túlkapások fordulnak elõ, illetve ügyükben nem mindig járnak el megfelelõen - áll az amerikai külügyminisztériumnak az emberi jogok helyzetérõl közzétett jelentésében. A dokumentum szerint azonban a magyar kormányzat általában véve tiszteletben tartja az emberi jogokat és a polgári szabadságjogokat.

A jugoszláv hadsereg a Vajdaság nagy részén tömegesen küld behívóparancsokat a tartalékosoknak, köztük magyar nemzetiségûeknek, akik közül sokan nem tesznek eleget e kötelezettségnek. A behívók hatvan napra szólnak.

Ismét kórházba utalták Borisz Jelcint gyomorfekélyének kezelésére. Az orosz államfõ orvosa közölte: Jelcin nincs életveszélyben, csupán kiújult a betegsége.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.