Hírösszefoglaló

  • 1996. július 4.

Belpol

Orosz egységkormány?
Alig néhány nappal az orosz elnökválasztás szerdai második fordulója előtt Alekszandr Lebegy, Borisz Jelcin új nemzetbiztonsági vezetője különös koalíciókra próbálta rábeszélni az államfőt. A tábornok az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a "stabilitás" érdekében Jelcinnek a kommunista Zjuganovval, a nacionalista Zsirinovszkijjal és a liberális Javlinszkijjal egységben kellene kormányoznia; igaz, ők csak jelentéktelen tárcákat kapnának. Jelcin azonban közölte: csak Javlinszkijjal lenne hajlandó koalíciózni. A választásokon esélyesebb elnök egészségi állapotáról egyébként ellentmondásos jelentések láttak napvilágot: az orosz lapok Jelcin náthájáról, hangszálainak megbetegedéséről és ivászatok utáni teljes kimerültségéről cikkeztek.

Nógrád: különös kihallgatás Embereket is vizsgáltak azzal a benzidin nevű vegyi anyaggal, amelyet bűncselekmények után vérnyomok kimutatására használ a rendőrség - tárgyakon. A Furmann Imre vezette Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda értesülései szerint a Nógrád megyei Érsekvadkerten egy gyilkosság cigány - mint később kiderült: ártatlan - gyanúsítottjainak kezét a kihallgatás során benzidinnel és más vegyi anyaggal kezelték. Egy igazságügyi orvosszakértő szerint a szert a rendőrség embereken is széles körben alkalmazza, holott szakvélemények szerint rákkeltő hatása mellett - akár a bőrön át felszívódva is - máj-, vese- és tüdőkárosodást okozhat. Az ügyet az ORFK vizsgálja.

Szaúdi merénylet Három ház összeomlott, 23 katona meghalt, 389 pedig megsebesült a szaúd-arábiai Dahranban egy amerikai támaszpont elleni merénylet következtében. A kedd éjszakai robbantást az Abdallah al-Muzaifi Mártír Légiója nevű terrorszervezet vállalta magára. A merényletet 2,2 tonna TNT robbanóanyag okozta, amit egy üzemanyagot szállító tartálykocsira szereltek. A kocsit, ami a támaszpont épületeitől mintegy negyven méterre állt meg, s négy perc múlva robbant fel, a biztonsági szolgálat észrevette ugyan, de az épületek kiürítésére kevés volt az idő. A katasztrófa hírére a Kairóban tárgyaló Warren Christopher amerikai külügyminiszter Dahranba utazott meglátogatni a sebesülteket.

Cseh koalíció Háromheti tárgyalás után a három jobbközép cseh kormánypárt elnökei aláírták az új koalíciós szerződést; Prágában ezzel az eddigi 19 helyett 16 tagú kisebbségi kormány alakult, amelyet továbbra is Václav Klaus vezet. A Polgári Demokratikus Párt (ODS) nyolc, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), az (ODS-hez hasonlóan ugyancsak az egykori Polgári Fórumból kivált) Polgári Demokratikus Szövetség (ODA) pedig négy-négy miniszteri széket foglal el. A parlamenti elnököt a nagy választási győztes, a Szociáldemokrata Párt adja Milos Zeman személyében.

Nyugdíjkorhatár: fokozatos emelés A kormány szerdai ülésén elfogadta a jövő évi költségvetés gazdasági irányelveit; a hat kiemelt területre szánt források nagy részét belső átcsoportosításból tervezik fedezni. Így például a felsőoktatás egyes célfeladatokra az ideinél több pénzt kapna, de az oktatók bérfejlesztését létszámleépítéssel biztosítanák. A nyugdíjkorhatár-emelés módosítása szerint az 1941-42-ben született nőknél 57 év lesz a korhatár, majd fokozatos emeléssel 2009-re éri el a 62 évet. Az adókoncepció szerint átlagosan 1,5 százalékkal csökkennek a jövő évi adóterhek. A három- vagy többgyermekes családok havi ezer forint adójóváírást vehetnek igénybe gyermekenként; a kormány továbbra sem tervezi a vállalkozói adó bevezetését. Az export és a beruházások fellendítését a kormány is befektetésekkel kívánja segíteni.

Eurozöldek Bécsben A 28 szervezetet tömörítő Európai Zöld Pártok Föderációja aggódik amiatt, hogy Magyarország és a többi kelet-európai állam EU-csatlakozásával ezek az országok a fejlett Nyugat hulladék-lerakóhelyeivé válnak. A föderáció bécsi kongresszusa - amelyen Magyarországot a Zöld Alternatíva képviselte - állást foglalt a kelet-európai nukleáris erőművek leállítása mellett és újak megépítése ellen. Mint azt a Zöld Alternatívától megtudtuk, többen szóltak arról, hogy le kell bontani az áramszolgáltatók - Magyarországon a bányászattal összefonódott - monopóliumát, és inkább a kis erőművek hálózatba való bekapcsolását kell ösztönözni. Az eurozöldek a brüsszeli bürokráciával szemben inkább a régiók Európáját erősítenék, az egyéni szabadságot és a helyi kisközösségek együttműködését hangsúlyozzák. (Képünk nem a kongresszus helyszínén készült.)

G7-csúcs Lyonban A hét legfejlettebb ipari ország állam- és kormányfőinek lyoni találkozóján elfogadták az amerikai küldöttség terrorizmusellenes javaslatát, amelyhez Oroszország is csatlakozott. Ebben többek között szerepel az országhatárok ellenőrzésének szigorítása, a bizonytalan eredetű javak elkobozhatósága és a kiadatási eljárások egyszerűbbé tétele. Tanácskoztak a harmadik világ helyzetéről is: a legszegényebb államok adósságterheinek kezelésével a Nemzetközi Valutaalapot bízták meg. Döntöttek a nemzetközi pénzügyi intézmények eddiginél hatékonyabb ellenőrzéséről. A csúcstalálkozón a tagországokat képviselő állam- és kormányfőkön kívül Viktor Csernomirgyin orosz miniszterelnök is megjelent, akinek a hetek megerősítették, hogy Borisz Jelcin újraválasztásában látják a demokrácia garanciáját. (Képünkön: a politikusfeleségek Lyonban.)

Nyugati kötvények forintért A magyar OECD-tagsággal járó gazdasági liberalizációnak köszönhetően hétfő óta devizahatósági engedély nélkül, korlátlan mennyiségben, forintért vásárolhatják meg a magyar befektetők a szervezet tagországai által kibocsátott, egy évnél hosszabb futamidejű állampapírokat, vállalati kötvényeket és részvényeket. Török László, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója elmondta: magánszemélyek úgy vásárolhatnak OECD-értékpapírokat, hogy egy hazai brókercéget megbíznak ennek lebonyolításával, az pedig valamely külföldi brókercég kapcsolatán keresztül teljesíti az ügyletet. További liberalizáció, hogy a külföldiek által szabadon ki- és bevihető készpénz összegét 200 ezer forintról 300 ezerre emelték.

Német megszorítások A bonni szövetségi törvényhozás több mint ötórás heves vita után - valamint hetekig tartó társadalmi tiltakozások, ellenzéki megmozdulások ellenére - megszavazta azokat a törvényeket, amelyek évi 25 milliárd márkával csökkentik a szociális és jóléti kiadásokat. Így a kereszténydemokrata-liberális koalíció elképzeléseinek megfelelően valamelyest csökken a betegségi ellátás, a munkanélküli-segély, az egészségügy területén nő a biztosítottak terhe, csökken a gyógyszerek támogatása, a munkáltatók pedig mostantól könnyebben bocsáthatnak el dolgozókat. A szociáldemokrata többségű felsőház (Bundesrat) már jelezte: el fogja utasítani a szociális megszorításokat. (Lásd még: 20. oldal.)

Karadzic távozik? Egy nappal azután, hogy ismét a Szerb Demokratikus Párt (SDS) elnökévé választották Radovan Karadzicot, Carl Bildt nemzetközi közvetítő egy hozzá eljutott bizalmas szerb papír alapján bejelentette: Karadzic távozik posztjáról. Biljana Plavsic, Karadzic helyettese azonban ezt cáfolta, és közölte, a szerb vezető szeptember 14-ig, a boszniai választásokig mindenképpen helyén marad, csak éppen ügyei intézését bízta rá. A háborús bűnökkel vádolt Karadzic hágai perével egy időben napvilágot látott hír arra utal, hogy a - most már Belgrádban sem kívánatos - boszniai szerb elnök igen rövid időn belül távozik a hatalomból. Bildttel együtt Karadzic azonnali lemondását követelték a G7-csúcstalálkozó résztvevői, valamint a velük tárgyaló orosz miniszterelnök is; ellenkező esetben újabb szankciókat helyeztek kilátásba a boszniai szerbek ellen. (Lásd még: 18-19. oldal.)

Ételakció szegényeknek A magyarországi szegényeknek és hajléktalanoknak ételosztási akciót szervez az amerikai National Service League magyarországi szervezete; a naponta 300 ember étkezését lehetővé tevő kampányt az American Expressen és a Budapest Sunon kívül a Magyar Narancs is szponzorálja. Kristin Faurest igazgató lapunknak elmondta: a februárban indult akció keretében mintegy harminc budapesti étteremből a hajléktalanok és idősek otthonaiba szállítják a megmaradt, fel nem szolgált ételeket. (A szállítást maguk az otthonok szervezik meg.) A 100 ezer dolláros összköltségű segélyakcióban egyebek között részt vesz a Gundel, az Átrium Hyatt, a Radisson, a New York Bagel, a Dunkin Donut és a Marquis de Salade étterem; értesülésünk szerint nemet mondott a Hilton és a Kempinski szálloda, mondván, nincs megmaradó ételük.

Morze

Genfben 61 országnak több mint kétévi tárgyalás után sem sikerült tető alá hoznia az atomkísérletek teljes tilalmáról szóló egyezményt, főként a tilalom betartásáról szóló kínai-amerikai vita, illetve India kifogásai miatt.

Tűz ütött ki egy francia állami nukleáris kutatóközpont irodaépületében; tizenöten megsérültek, köztük hárman súlyosan. A Párizstól nyugatra fekvő fontenay-aux-roses-i intézetben nem tároltak nukleáris anyagokat.

A kijevi parlament 23 órás vita után elfogadta az új ukrán alkotmányt. Az alaptörvény egyebek között védi a magántulajdont és a kisebbségek nyelvhasználati jogát.

A minszki parlament - egy tavalyi népszavazást szentesítve - úgy döntött: Fehéroroszországnak vissza kell térnie a szovjet időkben használt állami jelképekhez. A határozat meghozatala érdekében Lukasenko elnök komoly nyomást gyakorolt a törvényhozókra.

Egy pekingi bíróság 11 évi börtönre ítélte a Nemzetközi Valutaalap egyik kínai alkalmazottját. Jang Hongot azért fogták perbe, mert 1993-ban (amikor még nem az IMF-nél, hanem a kínai központi banknál dolgozott) állítólag 12 ezer dollárnyi csúszópénzt fogadott el.

A pakisztáni hatóságok két tonna heroint foglaltak le az ország délnyugati részén. A csempészek tüzet nyitottak a kommandóra, majd a drogszállítmányt Pakisztánban hagyva afgán területre menekültek.

Egy tatai laktanyából két T 72-es harckocsiról eltűnt két 7,62 milliméteres géppuska, lőszer nélkül - jelentette a HM sajtóirodája. Az elmúlt években többször tűntek el pisztolyok, géppisztolyok és kézigránátok honvédségi objektumok területéről.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman személyesen tájékozódott Nyíradonyban arról, hogyan fordulhatott elő, hogy a segélyek kifizetésének csúszása miatt cigány családok hetekig éheztek. A település jegyzője szerint azért késtek a kifizetések, mert kiürült a város kasszája.

Figyelmébe ajánljuk