Hol van ilyenkor Habony Árpád, a földkerekség legfideszesebb vitrinfelelőse?

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 15., 10:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Seuso-kincsek segítségért kiáltottak, mindhiába.

Minden bizonnyal kényszerből kerülnek a hétvégén a Parlamentbe, majd indítják országjáró körútra a Seuso-kincseket – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint már a Nemzeti Múzeumban is el lehetne helyezni a több mint 13 milliárd forintért visszavásárolt római kori ezüstkészletet, de tavaly december óta – Habony Árpád egykori csúcskoronaőr és vitrinfelelős bánatára – nem sikerült közbeszereztetni a műkincsek tárolására alkalmas vitrineket.

false

 

Fotó: MTI

A több részre osztott közbeszerzés elég kalandosra sikeredett: három cég volt, amely mindkét részre adott be érvényes pályázatot, de végül senkivel sem szerződtek. Több esetben adminisztratív okokból lettek kizárva a pályázók, vagy azért, mert túl drága volt az ajánlatuk. Volt olyan is, hogy az egyik olyan céget, amely a második részre részben érvényes, de túl drága ajánlatot tett, azért zártak ki az első részből, mert ott meg túl olcsónak tűnt – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Ha sikerült volna a közbeszerzés, mára már a Nemzeti Múzeumban lennének a vitrinek, hiszen a leszállításra négy hónapja lett volna a nyertesnek. Most viszont már feszítettebb lesz a tempó, az új pályázatban már az szerepel, hogy csak 82 nap áll majd rendelkezésre a 16 vitrin elkészítésére, így csak novemberre lehetnek meg a tárolók, nagyjából akkorra, amikor a Seuso-kincsek visszatérnek a múzeumba.

8,6 milliárd forintot fizet a kormány az újabb Seuso-kincsek kompenzációjáért

Nem vette meg az állam a kincseket, mert akkor el kellett volna ismernie, hogy annak nem ő volt a törvényes tulajdonosa. Pedig… Ezért csak úgynevezett kompenzációt fizet. Szerda délután Orbán Viktor személyesen jelentette be a Parlamentben, hogy a Seuso-kincs néven ismert késő római ezüstkészlet újabb hét darabjának „visszaszerzésével” a teljes ismert leletegyüttes hazatért.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 15., 10:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra