Ismét sokan tüntettek Orbánék ellen

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. ápr. 12., 17:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Oktogonon még most is igazi bulihangulat van.

Bár a Civilizáció tüntetésének hivatalosan hét órakor vége lett, ismét sokan vonultak a városban, így tiltakozva a lex CEU és a civil szervezetek vegzálása ellen. Sokan egyből az Oktogonhoz mentek, és itt blokkolták a teret, ám hosszabb ideig a Kossuth téren is zajlott egy rögtönzött tüntetés; több ezren voltak a felsorakozott, sisakos rendőrökkel szemben. Majd ők is átmentek az Oktogonhoz, ahol fergeteges partihangulat uralkodott, sok-sok „Orbán, takarodj!”-felkiáltással. Néhányan pedig még most is a téren vannak, így az éjjel tényleg soha nem érhet véget.

Közben bejelentették a szombati tüntetést is, amit a Nem maradunk csendben csoport szervez. A szervezők azt írják: „Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése!”

Élő tudósításunkat itt olvashatja:

00.10: „Kell a CEU, kell a TASZ, Orbán Viktor hülye fasz!” – jelenti tudósítónk, hogy ez megy a helyszínen.

23.10: Az Oktogonnál táborozó riporterünket felismerte egy tüntető, s közölte vele, hogy szándékaik békések, de maradni akarnak a helyszínen, ahol már egy pokrócot is leterítettek. Sajnos a hangosbeszélőjük az utolsókat rúgja, ezért haladéktalanul szükségük lenne egy autóakkumlátorra. Bréking nyúz: szemetes zsákok is kellenének, ugróiskola már van. Riporterünk, a vénséges vén sajtócápa azt mondja, rég látott együtt ennyi jóarcú fiatalt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

22.55: Ne menjenek a 4–6-ossal, mert nem jár a Wesselényi utca–Erzsébet körút és a Jászai Mari tér között (BKK-információ). Tüntetés van ugyanis – mint látható, olvasható.

22.45: Munkatársunk jelenti az Oktogonról, hogy ezekben a pillanatokban egyesül a helyi tüntetők csapata a Kossuth térről érkezőkkel. Az egymásra találás örömteli, a hangulat karneváli, Váci út, felej nekünk! 22.34: Vonul a tömeg az Oktogon felé. Közben a Parlament melletti zászlórúdból kisebb üzenőfal lett. Rengetegen írták fel üzenetüket a kormánynak: „Állítsuk meg Moszkvát!”, „Orbán egy geci” – hasonlókat olvasni a zászlórúdon.

false

 

Fotó: Pálos Máté

22.25: Többen elindulnak az Oktogon irányába, ahol a tüntetők egy része továbbra is blokkolja a teret. „Van egy kis fesztiválhangulat” – számol be kollégánk, aki szerint egyre többen hagyják el a Kossuth teret. 22.15: Kollégánk szerint elmúlt az eufória, ami úgy 15 perc még érezhető volt a téren. Néhányan már mennek haza – ennek valamennyire a hideg is lehet az oka –, akik viszont maradnak, újabb és újabb rigmusokkal próbálják fűteni a hangulatot.

22.08: „'56, ÁVH” – újabban ezt skandálják a téren.

22.00: Megtelt a Kossuth tér, ám a rendőrség közleménye szerint a demonstrálók csupán céltalanul bolyonganak a fővárosban: „A Budapest XIV., Hősök terén a szervezők 19 óra 7 perckor bejelentették a demonstráció végét. Az azon résztvevőkből kiváló több csoport céltalanul bolyong a fővárosban. Haladási útvonalaikat a rendőrség biztosítja.”

Kollégánk szerint egyre hidegebb van téren, sokan elkezdtek ugrálni, de közben persze skandálnak is. „Ki nem ugrál, Áder János!” – ilyeneket például.

21.42: A Parlamenthez megérkezett egy nagyobb tömeg a Lánchíd irányából. „Megjöttünk!” – kiabálják. Közben egyre többen lettek a téren, a rendőrök kisebb tanakodás után felvették a sisakot. „Mindenki menjen közelebb!” – néhányan ezt ordítják az épület előtt.

false

Fotó: Pálos Máté

false

 

Fotó: Pálos Máté

21.30: Nagyon sok a fiatal a Parlamentnél, ahol valaki például „Sorostalanság” feliratú táblával jelent meg. „Elegünk van!” – ezt skandálják immár.

„Parlamenthez, Parlamenthez!” – mondják többen a Váci utcán. A Kossuth téren tartózkodó munkatársunk szerint egyébként erőszak nincs, csak folyamatos kiabálás.

21.20: „Bayer Zsolti, a jó kurva anyád!” – ezt skandálják újabban a tüntetők a Kossuth téren.

21.10: Megannyi tüntető a Váci utca felől megy a Kossuth térre. Ahogy az képen is látható, tele a híres utca. Csak nem turistával, hanem demonstrálóval.

false

 

Fotó: Juhász Judit

21.00: A Kossuth téren tartózkodó munkatársunk arról számolt be, hogy a tömeg azt skandálja, hogy Ruszkik, haza! Egyelőre csupán ezren vannak, de özönlenek, ahol a parlament előtt öt sorban állnak a készenléti rendőrök. Az épület mellett is felsorakoztak, éppen úgy, ahogy vasárnap.

false

 

Fotó: Pálos Máté

20.55: A tömeg vége most ért az Astoriához – jelenti kollégánk, aki szerint mindenki békésen vonul, pár rendőr kíséri a menetet.

20.45: Az autósok dudálnak, így fejezik ki szimpátiájukat. Szabad ország, szabad egyetem! – skandálja a tömeg.

20.30: A tömeg egy része a Deák Ferenc téren van, bár nem tudni, mi is a cél.

Vonul a tömeg, volt, aki Bayer Zsoltnak is üzent:

false

 

Fotó: Németh Dániel

20.10: Sokan még a Nyugatinál vannak, ám a Kossuth tér felé halad a menet. Hogy ott mi a terv, egyelőre kérdés.

false

 

Fotó: Németh Dániel

20.00: Megindult a Nyugati pályaudvar felé a tömeg része, de vannak, akik még az Oktogonon maradtak.

19.40: A tüntetők egy része megérkezett az Oktogonra. A forgalom leállt, a villamosok sem járnak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

false

 

Fotó: Nagy Gergely Miklós

Orbán a jogsértő! Elvesztette közpénz jellegét! – skandálja a tömeg egy része a Fidesz-székháznál. Sokan közben vonulnak tovább. Tudósítónk szerint leginkább megint fiatalok vannak a menetben.

19.30: Több tucat rendőr a Fidesz Lendvay utcai székházánál, sokan leültek a sorfal elé. Zúg a „Rendőrállam!”

19.15: Vonul a tömeg az Oktogon felé, az eleje már a Bajza utcánál. Hivatalosan vége a tüntetésnek, de a tömeg nem akar még hazamenni.

false

 

Fotó: Fülöp Zsófia

19.09: Vége a tüntetésnek, legalábbis hivatalosan, szombaton lesz a folytatás a Szabadság téren, ismét a civilekért és a CEU-ért. Hogy lesz-e vonulás, mik a további, nem hivatalos tervek az estére, egyelőre nem tudni.

Kollégánk arról számolt be, hogy a Kodály köröndig áll a tömeg, ennyien tüntetnek ugyanis.

19.00: Közben Szegeden is tüntetnek, 1000-en vannak a helyszínen – írja a Délmagyar.

18.45: Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója beszélt. Azt kérdezte: „Az oké, amikor a kormány brüsszeli milliárdokat tapsol el, de ha a civilek kapnak külföldről pénzt, az nem? Hamarabb itt voltunk, mint ez a kormány, és tovább is maradunk. Keleti féldiktatúrákban és a putyini Oroszországban próbálják meg így megfélemlíteni az embereket, de mi Európához akarunk tartozni.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

Kollégánk készítette az alábbi képet a tömegben. Vajon kit ábrázolhat?

false

 

Fotó: Magyar Krisztián

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője arról beszélt, olyan problémákkal foglalkoznak, amelyek az állam szerint nem is léteznek „Mit csinálunk? Segítünk a születéstől a temetésig, gyógyszert váltunk ki, tanodat működtetünk, munkahelyet teremtünk, ahol csak a közmunka van.
Felénk hiába ragasztják a villanyoszlopokra, hogy Magyarország erősödik, már azok sem hiszik el, akiknek hivatalból kellene” – mondta.

18.20: Kapronczay Stefánia arról beszélt, hogy olyan országban élünk, ahol A walesi bárdok elszavalása a hatalom kritikája, ahol a kérdőjel gyanús, ahol falakat építünk. Azt mondta, együtt tehetünk azért, hogy újra szabadságszerető magyarként tekintsenek ránk.

Nézze meg csodálatos képünket a tüntetésről. Ennyien vannak:

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

László Luca civil aktivista, CEU-s hallgató, magyar és európai állampolgár beszél elsőként. Nem félünk és nem hallgatunk el, amíg Magyarországon nem lesz korrupciómentes, alkotmányos demokrácia. Nem hagyjuk, itt maradunk! – mondja.

18.00: Kezdődik a tüntetés, a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy békésen demonstráljanak, mivel ez egy erőszakmentes tüntetés.

17.50: Készülnek mások is: a Fidesz-székházánál emelőkosaras kocsival térfigyelőket helyeznek ki a közterület-felügyelők.

17.40: Még nem kezdődött el a tüntetés, de a Hősök tere már tele van, az Andrássy úton is nagyon sokan vannak. A helyszínre sokan EU-s zászlóval érkeztek. Beszédek egyelőre nincsenek, mert sokan még úton vannak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

17.35: Helyszínre tartó kollégánk szerint az 1-es metró tele van emberrel, alig lehet közlekedni.

false

 

Fotó: Csendes-Erdei Emese

A vasárnapi, több tízezres tüntetés után ismét utcára vonulnak a lex CEU és a civil szervezetek elleni törvény miatt tiltakozók. A mostani tüntetést a Civilizáció nevű csoport szervezte, a demonstráció pedig a Hősök terén lesz, ahol a tömeg látványos élő képpel áll ki a civilek és a gondolat szabadsága mellett. Azt írják, az eseményt a béke és erőszakmentesség jegyében tartják meg, a Facebookon eddig 13 ezer ember jelezte, hogy ott lesz, s 15 ezren érdeklődnek az esemény iránt. Szerveznek mára egy másik tüntetést is, közvetlenül a Civilizáció megmozdulása után. A szervezők azt írják, a Hősök terén tartott demonstráció után egyből átvonulnak az Oktogonra, és erőszakmentesen „blokkolják” a teret.

Hősök Vétója - Heroes' Veto

SEE ENGLISH BELOW] Hősök Vétója A Civilizáció civil csoport most szerdán, április 12-én 17:30-ra egy békés és erőszakmentes eseményt szervez a Hősök terére, ahol egy látványos élő képpel állunk ki a civilek és a gondolat szabadsága mellett. CIVILEK VAGYUNK. MAGYAROK VAGYUNK. SZABADOK VAGYUNK.

Közben a Magyar Helsinki Bizottság hasznos filmet és diasorozatot készített a tüntetőknek, amelyből megtudhatják, mit tehet a rendőr és mit a demonstráló. Tüntetés előtt, közben, vagy éppen utána mindenképpen nézzék meg.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. ápr. 12., 17:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 KassaiSonka
  KassaiSonka
  2017. április 13., csütörtök 01:23
  Erőszakmentesen? Ó, hogyne, az állam legdurvább erejű fizikai erőszak-szervezetei által megvalósított erőszakdömpingjeivel szemben, mikor még az egyszerű napi, állami intézkedések is a brutális erőszak fogalmi lényegének szintjén fogalmazódnak meg. Úgyhogy, csak erőszakmentesen.

  Kohnt tartozása miatt leüti az utcán egy behajtó. Kohn kórházba kerül. Néhány nap múlva, mikor már beszélni is képes, meglátogatja Grün, és faggatja, mégis mi történt?
  -Hát, kérlek, elintéztem a rohadékot. Amíg ő csak egyet tudott ütni az öklével, addig én legalább húszat a kalapommal. Ez se mer többet a közelembe jönni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország