Hosszú idő után csökkent az új fertőzöttek száma

  • narancs.hu
  • 2021. április 14.

Belpol

13 ezerrel kevesebb beteget regisztráltak, mint az előző héten. 

Az elmúlt 24 óra adatait ismertette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján: 3500-an fertőzöttek meg, 285-en haltak meg, amivel 24 265-re nőtt az elhunytak száma. Kórházban több mint 10 ezren vannak, 1200-an lélegeztetésre szorulnak. 

Ugyanakkor a statisztikákból az látszik, hogy hosszú idő után csökken az aktív fertőzöttek száma

 

- hangzott el a sajtótájékoztatón.

A harmadik hullám 14. hetén 35 ezer új fertőzöttet regisztráltak, 13 ezerrel kevesebbet, mint egy héttel korábban. A betegek átlagéletkora 46 év volt, 14 százalékukat Budapesten, 13 százalékukat pedig Pest megyében regisztrálták. Összességében kijelenthető, hogy 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az országban. 

A magyar lakosság 30,7 százalékát beoltották, ami azt jelenti, hogy több mint hárommillióan megkapták már legalább az első oltásukat. A mai napon kapják meg a sms-t azok a pedagógusok, bölcsödei és óvodai dolgozók, akik még nem részesültek oltásban az elmúlt két hétben, Pfizer-vakcinát kapnak. Galgóczi végül azt mondta, hogy minden vakcina hatékony, biztonságos, és jobb vele oltani, mintha elkapnánk a vírust. (Arra az osztályvezető nem tért ki, hogy a Johnson & Johnson elhalasztja a Janssen-vakcina Európai Unióba történő szállítását, miután elővigyázatossági okokból felfüggesztették az alkalmazását az Egyesült Államokban. Magyarország eddig 28 ezer ilyen oltóanyagot kapott, amivel hamarosan oltani fognak, először kistelepüléseken). 

A sajtótájékoztató végén mindösszesen egy meglehetősen általános, és már többször megválaszolt újságírói kérdést olvastak be, amely arra vonatkozott, hogy megfertőződhet-e valaki azután, hogy megkapta az oltást. Galgóczi Ágnes szerint előfordulhat, viszont a vakcina a töredékére csökkenti a betegség súlyos lefolyásának a lehetőségét. 

Figyelmébe ajánljuk